Znate li razliku između sode bikarbone i praška za pecivo? Evo zbog čega ne bi trebalo da ih mešate

16.03.2021

13:55 >> 11:08

0

Autor: Z. A.

Razlikuju se po hemijskom sastavu, a samim tim imaju i drugačiju svrhu

Znate li razliku između sode bikarbone i praška za pecivo? Evo zbog čega ne bi trebalo da ih mešate
Copyright Pixabay

Nije novost da mnogo ljudi misli kako su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar, pa ih često koriste u iste svrhe u kuhinji i kući. Ipak, korisno je znati da su to dve potpuno različite namirnice po hemijskom sastavu i da ne mogu jedno drugo zameniti jer imaju potpuno drugačiju svrhu i delovanje, prenosi „The Sun“.

Soda bikarbona se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje. U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom „baking soda“, a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo odnosno „baking powder“. Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljenik-dioksid, pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok.

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, ali da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tečnost – nije ga potrebno mešati s kiselim namirnicama jer već sadrži jednu. Koristi se za povećanje volumena i olakšavanje teksture pečenih namirnica.

Pixabay

Dakle, soda bikarbona se stavlja isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahteva. Imajte na umu, kada pečete kolače i poslastice, da ukoliko koristite sodu, dodate neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali i kako bi recept uspeo.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike