Mikrotalasna rerna može biti vaš spasilac u sedam kuhinjskih situacija

14.04.2021

12:55 >> 09:42

0

Autor: Z. A.

Odličan saveznik i dobar drug

Mikrotalasna rerna može biti vaš spasilac u sedam kuhinjskih situacija
Copyright Pexels/ Lisa Fotios

Iako se mikrotalasna rerna najčešće koristi za zagrevanje i odmrzavanje hrane, a u poslednje vreme često stižu informacije za šta sve nije dobra, evo konačno i nekih lepih o mikrotalasnoj rerni. Postoji nekoliko odličnih načina na koje je možete koristiti i olakšati svakodnevne situacije u kuhinji.

1. Omekšajte bajati hleb

Ako hleb stoji duže vreme i pritom nije dobro upakovan, može se vrlo brzo osušiti, naročito u hladnijim mesecima. Obložite hleb vlažnim papirnatim maramicama i stavite ga u mikrotalasnu na 20 sekundi.

2. Olakšajte seckanje luka

Zaboravite suze za vrijeme sjeckanja luka. Odrežite krajeve i stavite luk u mikrovalnu na 30 sekundi. Konačno ćete biti u mogućnosti nasjeckati luk bez peckanja i suza u očima.

3. Dobijte više limunovog soka

Prilikom ceđenja soka stavite limun ili limetu u mikrotaklasnu na 10 sekundi. Toplina će ih omekšati što će vam olakšati ceđenje i dobićete više soka.

Pexels

4. Mekani beli luk za lakše guljenje

Mnogi ljudi ne uživaju u ljuštenju belog luka jer to može biti i dugotrajno i zamorno. Ako stavite celi beli luk u mikrotalasnu rernu na visoku temperaturu na 15 sekundi, proces guljenja biće mnogo lakši. Režnjevi belog luka sami će iskočiti iz ljuskice ili će se barem skroz omekšati.

5. Tostirajte orašaste plodove

To mogu biti lešnici, bademi, kikiriki ili nešto drugo po vašem ukusu. U činiju sa orašastim plodovima dodajte malo ulja i zagrijte na 60 sekundi. Pre zagrevanja po želji možete dodati malo čillija u prahu ili soli.

6. Ubrzajte dizanje testa

Da se testo digne pre pečenja, može biti dug proces, što možete ubrzati tako što ćete ga zagrejati na laganoj temperaturi tri minuta.

Sve što treba da učinite jeste da napunite šoljicu vodom, stavite je u mikrotalasnu i zagrejati na dva minuta. Zatim stavite testo uz čašu. Topla voda i  toplina iz mikrotalasne stvoriće toplo i vlažno okruženje koje će pomoći testu da se brže digne. Testo tako ostavite 30 minuta i pazite da slučajno ne uključite mikrotalasnu.

Pexels/ Andrea Piacquadio

7. Omekšajte stvrdnuti smeđi šećer

Ako želite da ispečete kolače, a upakovani smeđi šećer se pomalo stvrdnuo u kesi, ne očajavajte! Kako biste ga omekšali, stavite šećer u činiju. Prekrijte je vlažnim papirnatim ubrusom i stavite u mikrotalasnu na 20 sekundi. Nakon toga promešajte kašikom.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike