
Tradicionalno srpsko jelo zaludelo je Japan: Na Ekspu u Osaki svi se utrkuju da probaju naš specijalitet
Japanci ne prestaju da pričaju o njemu

Na drugom kraju sveta, usred modernog i futurističkog Ekspa 2025. u Osaki, jedan sasvim poznat ukus iz Srbije postao je neočekivani hit - pita sa mesom. Tradicionalno jelo, koje na našim trpezama ima posebno mesto, očaralo je japanske posetioce i našlo se među pet najprodavanijih specijaliteta na celom sajmu.

Srpska pita postaje zvezda japanskog Ekspa
Kako je izjavio Žarko Malinović, zamenik generalnog komesara Srbije na Ekspu, pita sa mesom je na forumima i portalima u Japanu postala prava atrakcija. Japanski posetioci, poznati po delikatnom ukusu i posebnoj pažnji prema teksturi hrane, oduševili su se jednostavnošću i sočnošću srpske pite.
Dok su neki prvi put probali spoj tanke korice, sočnog mesa i domaćih začina, drugi su se vraćali po još. Pita sa mesom postala je tema razgovora i pohvala na mnogim japanskim platformama, a srpski restoran u okviru paviljona Srbije na Ekspu zauzeo je visoko drugo mesto među svim restoranima na sajmu, dok je među međunarodnim restoranima proglašen za najbolji.
TANJUG/ EXPO 2027/ Dragan KujundžićTANJUG/ EXPO 2027/ Dragan Kujundžić
Šta je to toliko privuklo japansku publiku?
Na prvi pogled, pita sa mesom deluje jednostavno: tanke kore, fil od mlevenog mesa, luka i začina, pažljivo uvijena i zapečena do zlatne boje. Međutim, upravo u toj jednostavnosti krije se čarolija. Kombinacija hrskave korice i sočnog fila, blaga začinjenost koja ne prekriva prirodne ukuse i prijatna tekstura učinile su ovu pitu savršenom za japanska nepca.
Za mnoge Japance, pita sa mesom je bila pravo otkriće - nešto potpuno novo, a opet neodoljivo poznato po osećaju "domaće hrane".
Profimedia
Ponos srpske kuhinje na svetskoj sceni
Ovo je prvi put da Srbija, na jednom ovako velikom svetskom događaju, ima svoj restoran u sklopu paviljona. Iako površinom znatno manji od drugih paviljona, srpski paviljon je zahvaljujući autentičnoj prezentaciji kulture, interaktivnim sadržajima i naravno - hrani, privukao ogromnu pažnju. Dnevno ga poseti preko 2.000 ljudi, a do sada ga je obišlo više od 370.000 posetilaca.
Pored pite sa mesom, u srpskom restoranu predstavljeni su i drugi specijaliteti naše kuhinje, ali upravo je ova pita postala simbol uspeha na Ekspu.
TANJUG/ EXPO 2027/ Dragan KujundžićTANJUG/ EXPO 2027/ Dragan Kujundžić
Pita kao veza tradicije i budućnosti
Dok paviljon Srbije u Osaki promoviše inovacije, igru i povezanost kroz interaktivne sadržaje i najavu Ekspa u Beogradu 2027. godine, pita sa mesom na najbolji način pokazuje koliko je naša tradicija snažan ambasador. Hrana je univerzalni jezik i kad se napravi s ljubavlju, premošćava sve razlike u kulturama i navikama.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari