
Recept dana: Pita sa jabukama od gotovih kora - spolja hrskava, a unutra savršeno sočna
Uz dodatak cimeta i oraha ili suvog grožđa ovaj desert će dobiti potpuno novu dimenziju

Ako tražite desert koji spaja tradiciju i jednostavnost, pita od jabuka sa gotovim korama je idealan izbor.
Ovo je poslastica koja nas često vraća u detinjstvo - hrskave kore, sočne jabuke i bogati miris cimeta stvaraju neodoljiv spoj koji se teško zaboravlja.
Posebna čar ovog recepta je u njegovoj jednostavnosti - sa gotovim korama i nekoliko osnovnih sastojaka, dobijate desert koji izgleda i miriše kao da ste proveli sate u kuhinji.
Bilo da ga pripremate za porodični ručak, iznenadne goste ili samo želite da obradujete sebe, pita od jabuka je pravi izbor.

Vreme pripreme:
- 1 sat
Sastojci:
- 500 g gotovih kora za pitu
- 1 kg jabuka (kisela ili slatka, po izboru)
- 100 g šećera (po ukusu, zavisi od slatkoće jabuka)
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica cimeta
- 50 g griza
- 100 ml ulja ili otopljenog putera
- 100 ml mineralne vode
- Po želji: šaka seckanih oraha ili suvog grožđa

Priprema:
1. Oljuštite jabuke i narendajte ih na krupno rende.U šerpi ih kratko prodinstajte na laganoj vatri sa šećerom i vanilin šećerom dok ne omekšaju i puste sok. Dodajte cimet, promešajte i ostavite da se ohlade. Ako jabuke puste previše soka, lagano ih ocedite.
2. Pomešajte ulje (ili otopljeni puter) i mineralnu vodu u jednoj posudi. Ovo će služiti za premazivanje kora.
3. Na radnu površinu položite jednu koru za pitu. Premažite je mešavinom ulja i mineralne vode. Preko prve kore stavite drugu i ponovo je premažite. Ravnomerno rasporedite sloj jabuka preko kore. Po želji pospite grizom kako bi upio višak soka, a možete dodati i orahe ili suvo grožđe.
Uvijte kore u rolat i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje.
4. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i nadev. Svaki rolat blago premažite uljem kako bi pita bila hrskava.
5. Zagrejte rernu na 180°C i pecite pitu 30-40 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa.
6. Kada se pita ohladi, pospite je prah šećerom, secite na komade i poslužite.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari