aktuelno

Recept dana: Pita sa jabukama od gotovih kora - spolja hrskava, a unutra savršeno sočna

22.01.2025

07:40

0

Autor: A. M.

Uz dodatak cimeta i oraha ili suvog grožđa ovaj desert će dobiti potpuno novu dimenziju

Recept dana: Pita sa jabukama od gotovih kora - spolja hrskava, a unutra savršeno sočna
Copyright Profimedia

Ako tražite desert koji spaja tradiciju i jednostavnost, pita od jabuka sa gotovim korama je idealan izbor.

Ovo je poslastica koja nas često vraća u detinjstvo - hrskave kore, sočne jabuke i bogati miris cimeta stvaraju neodoljiv spoj koji se teško zaboravlja.

Posebna čar ovog recepta je u njegovoj jednostavnosti - sa gotovim korama i nekoliko osnovnih sastojaka, dobijate desert koji izgleda i miriše kao da ste proveli sate u kuhinji.

Bilo da ga pripremate za porodični ručak, iznenadne goste ili samo želite da obradujete sebe, pita od jabuka je pravi izbor.

Recept dana: Pita sa jabukama od gotovih kora - spolja hrskava, a unutra savršeno sočnaProfimedia
 

Vreme pripreme:

  • 1 sat

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora za pitu
  • 1 kg jabuka (kisela ili slatka, po izboru)
  • 100 g šećera (po ukusu, zavisi od slatkoće jabuka)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 50 g griza
  • 100 ml ulja ili otopljenog putera
  • 100 ml mineralne vode
  • Po želji: šaka seckanih oraha ili suvog grožđa
Recept dana: Pita sa jabukama od gotovih kora - spolja hrskava, a unutra savršeno sočnaPexels
 

Priprema:

1. Oljuštite jabuke i narendajte ih na krupno rende.U šerpi ih kratko prodinstajte na laganoj vatri sa šećerom i vanilin šećerom dok ne omekšaju i puste sok. Dodajte cimet, promešajte i ostavite da se ohlade. Ako jabuke puste previše soka, lagano ih ocedite.

2. Pomešajte ulje (ili otopljeni puter) i mineralnu vodu u jednoj posudi. Ovo će služiti za premazivanje kora.

3. Na radnu površinu položite jednu koru za pitu. Premažite je mešavinom ulja i mineralne vode. Preko prve kore stavite drugu i ponovo je premažite. Ravnomerno rasporedite sloj jabuka preko kore. Po želji pospite grizom kako bi upio višak soka, a možete dodati i orahe ili suvo grožđe.
Uvijte kore u rolat i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje.

4. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i nadev. Svaki rolat blago premažite uljem kako bi pita bila hrskava.

5. Zagrejte rernu na 180°C i pecite pitu 30-40 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa.

6. Kada se pita ohladi, pospite je prah šećerom, secite na komade i poslužite.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike