aktuelno

Zamrznite bostan: Sačuvajte lubenicu za jesen ili je iskoristite za osvežavajuću crvenu limunadu

12.08.2024

14:14

0

Autor: V. I.

Isprobajte ovaj recept i uživajte u rashlađujućem napitku od limuna i lubenice

Zamrznite bostan: Sačuvajte lubenicu za jesen ili je iskoristite za osvežavajuću crvenu limunadu
Copyright Profimedia

Iako smrznuto voće može biti idealno za razne recepte – od punjenog peciva, preko pića do voćnih salata – lubenica se posebno izdvaja kao voće koje je najbolje koristiti na specifične načine nakon zamrzavanja.

Lubenica je pretežno sastavljena od vode, zbog čega se ne može pohvaliti odličnim izgledom ili teksturom kada se odmrzne, ali je izuzetno korisna i ukkusna kada je koristite u smrznutom obliku.

Ako planirate da zamrznete lubenicu, najbolje je izabrati onu žensku i bez semenki, iako svaka vrsta može poslužiti. Najbolje je zamrznuti ostatke lubenice koje niste stigli da pojedete nakon obroka.

Saveti za zamrzavanje lubenice:

  • Skinite zelenu i belu koru, pa isecite ružičastu unutrašnjost na kocke od oko 2,5 cm.
  • Postavite kocke na pleh obložen papirom za pečenje, pazeći da se ne dodiruju.
  • Zamrznite ih na najmanje sat, a idealno dva do tri sata.
  • Kada su kocke potpuno zamrznute, prebacite ih u vrećicu za zamrzavanje sa zatvaračem, istisnite vazduh i čuvajte u zamrzivaču do mesec dana.
Zamrznite bostan: Sačuvajte lubenicu za jesen ili je iskoristite za osvežavajuću crvenu limunaduProfimedia
 

 

Kako sve možete koristiti smrznutu lubenicu

Smrznuta lubenica je savršena za osvežavajuće napitke ili kao zdrava zamena za sladoled. Ne preporučuje se odmrzavanje lubenice, jer gubi vodu i postaje potopljena i sunđerasta.

Umesto toga, koristite je smrznutu za pripremu napitaka kao što je limunada od lubenice za koju vam dajemo recept u nastavku.

 

Zamrznite bostan: Sačuvajte lubenicu za jesen ili je iskoristite za osvežavajuću crvenu limunaduProfimedia
 

Vreme pripreme:

  • 5 minuta

Sastojci:

  • 2 limuna sa tankom korom
  • 4 šolje lubenice bez semenki, očišćene i isečene na kockice
  • 1/3 šolje šećera
  • 2 šolje hladne vode
  • led, za serviranje

Priprema:

Pripremite limun: Operite limun kako biste uklonili prljavštinu ili vosak. Odsecite tvrdu stabljiku, isecite limun na četvrtine i uklonite mu semenke. Ako je limunova kora debela, odstranite beli deo kako biste smanjili gorčinu.

Izmiksajte sastojke: U blenderu pomešajte pripremljene limune, lubenicu, šećer i jednu šolju vode. Blendajte na visokoj brzini dok smesa ne postane glatka, oko 30 sekundi.

Procedite smesu: Procedite dobijen sok kroz sitno sito u bokal. Upotrebite silikonsku lopaticu ili kašiku da pritisnete pulpu i iscedite preostali sok. Pulpu možete odbaciti ili je sačuvati za druge recepte.

Dodajte vodu: U bokal s proceđenim sokom dodajte preostalu šolju vode. Promešajte da se sve sjedini.

Servirajte: Poslužite limunadu preko leda i uživajte u osvežavajućem napitku!

 

Bon appetit!

Zamrzavanje lubenice može biti sjajan način da sačuvate njen osvežavajući ukus i koristite je za pripremu brzih i zdravih napitaka poput crvene limunade. 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike