Savršenstvo u svakom zalogaju: Tajna iza najboljeg testa za picu

24.06.2023

18:50

0

Autor: K. B.

Kada je reč o pripremi savršene pice, testo je ključni sastojak koji može napraviti ogromnu razliku u ukusu i teksturi

Savršenstvo u svakom zalogaju: Tajna iza najboljeg testa za picu
Ilustracija - Copyright Profimedia

I dok mnogi majstori pice čuvaju svoje recepte kao strogo čuvane tajne, postoji nekoliko ključnih faktora za postizanje izvrsnog testa. Od odabira pravih sastojaka do pravilne pripreme i fermentacije, svaki korak igra važnu ulogu u stvaranju ukusne i hrskave baze za omiljeno italijansko jelo.

Kvalitetno brašno je osnova dobrog testa za picu. Idealno je koristiti tip 00 brašno, koje je fino mleveno i bogato proteinima. Mešanjem brašna, soli, vode i kvasca, stvara se osnovna smesa koja će se pretvoriti u mekano, elastično testo. Važno je da se testo dobro mesi kako bi se razvile gluten mreže, što će mu pružiti željenu elastičnost i strukturu.

Pixabay
 

Nakon mešenja, testo treba odmarati i fermentisati. Ovo je ključni korak koji omogućava da se arome i tekstura testa razviju. Dugotrajna fermentacija, na hladnom mestu, omogućava da se testo polako razvija, dajući mu bogat ukus i hrskavu koru. Vreme fermentacije može varirati od nekoliko sati do nekoliko dana, zavisno od preferencija i recepta.

Pri pečenju, temperatura igra važnu ulogu. Idealno je koristiti pećnicu zagrejanu na visokoj temperaturi, oko 250-300°C, kako bi se postigao efekat pečenja u kamenom peću. To će rezultirati hrskavom korom, ali mekanim i sočnim unutrašnjim delom pice.

Freepik
 

Savršenstvo testa za picu nije samo u sastojcima, već i u strpljenju i veštini pripreme. Eksperimentisanje sa različitim tehnikama i receptima će vam pomoći da pronađete svoju tajnu za savršenu picu koja će zadovoljiti vaše nepce i oduševiti goste.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike