Kako smanjiti želju za nezdravom hranom?

20.08.2023

14:45

0

Donosimo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći

Kako smanjiti želju za nezdravom hranom?
Copyright Profimedia

Šta je to što čini određenu, najčešće nezdravu hranu tako neodoljivom što nas tera da se vratimo po još, čak i kada smo siti? Šta nas tera da jedemo hranu za koju znamo da je štetna po naše zdravlje?

A znamo da je loša ishrana povezana sa srčanim problemima, visokim krvnim pritiskom i nizom drugih zdravstvenih tegoba. Neke studije čak pokazuju da je konzumiranje nezdrave hrane povezano i sa depresijom. Ali smo ipak na takvu hranu slabi. Samo oni s najčvršćom voljom neće nikada posegnuti za ukusnim grickalicama, slatkišima, pomritom, sladoledom i drugih đakonijama.

I koliko smo samo puta rekli, još samo ovaj put?

Donosimo vam nekoliko korisnih saveta koji mogu pomoći da sačuvamo sačuvamo umerenost i doslednost:

Da biste bili sigurni da nećete doći u iskušenje da uzmete neku nezdravu hranu, neka vaša kuhinja obiluje zdravim namirnicama. Kupujte hranu poput voća, povrća, nemasnog mesa, mleka, jaja i integralnih žitarica.

Ovo naravno ne znači da ćete se rastati od nezdrave hrane preko noći. Povremeno se opustite i nagradite. Znajte da kod vrlo strogih dijeta, vaša želja postaje još jača. Jedite hranu koju stvarno želite, ali ređe i u manjim količinama.

Pronađite alternativu. Umesto pomfrita od običnog krompira, pripremite ga od slatkog. Osećaj u želucu neće biti tako težak. Postoje i zdravije alternative za slatke zalogaje. Malo se potrudite, saznajte koji su sastojci zdravija zamena.

Profimedia
 

 

Zavarajte se. Zaboravite na hranu koja vas privlači. Studija zavisnosti otkrila je da igranje tetrisa u trajanju od tri minuta drastično smanjuje želju za određenom hranom. Želju možete prevariti i tako što ćete nazvati prijatelja. Tretirajte to kao hitan poziv upomoć!

Uveče umesto deserta, popijte čaj od lavande sa malo meda i više vam se neće jesti slatko, a umirujuće delovanje lavande pomoći će da brže zaspite.

Napravite raspored ishrane i držite ga se. Teško je, ali promena će se dogoditi samo ako ga se pridržavate. Poštovanje rasporeda obroka imaće pozitivne efekte na vaše svakodnevne navike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike