Jabukovo, vinsko i alkoholno sirće: U čemu je razlika i kako smršati pomoću sirćeta?

22.12.2020

16:05 >> 15:50

0

Sigurno ste se zapitali kada koje od ovih treba da koristite

Jabukovo, vinsko i alkoholno sirće: U čemu je razlika i kako smršati pomoću sirćeta?
Copyright Pixabay
Nezamenljiv je dodatak svakoj salati, a sem što doprinosi ukusu, ima i niz zdravstvenih prednosti za naš organizam.
Brojna istraživanja su pokazala kako sirćetna kiselina značajno smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, a utiče i na snižavanje krvnog pritiska.
U našim kuhinjama najčešće susrećemo tri vrste sirćeta: jabukovo, vinsko i alkoholno sirće. Sve vrste sirćeta imaju široku primenu u domaćinstvu.
Alkoholno ili belo sirće najviše se koristi za čišćenje ili konzerviranje hrane, a vinsko i jabukovo sirće imaju reputaciju namirnica koje su dobre i za zdravlje.

Kao što mu samo ime kaže, vinsko sirće pravi se od vina, belog ili crnog i prepuno je kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i bakra. Vinsko sirće, pogotovo ono od crnog vina, jak je antioksidans. Crno vino sadrži resveratrol, supstancu koja se nalazi u crnom vinu i koje mu daje boju, a ima snažno antioksidaciiono dejstvo. Belo vinsko sirće ima blaži ukus, za razliku od crvenog koje zbog tanina iz ljuske grožđa ima bogatiju, intenzivniju aromu.

Pročitajte još

Podrazumeva se da što je vino kvalitetnije, biće i sirće bolje. Mora da sadrži najmanje četiri odsto sirćetne kiseline, a kiselost od pH 3,2-3,6. Vinsko sirće ima karakterističan miris, crvenkaste je ili žute boje, što zavisi od vina koje se koristilo.

Takođe, vinsko sirće ima i jaka antibakterijska svojstva, pa se od davnina koristi kao narodni lek za bolesti i povrede. Poznato je i po protivupalnom ili antiseptičkom dejstvu. Koristilo se i kao sredstvo za dezinfekciju, ispiranje rana, kod upala i povišene temperature…

Stalno se ističu prednosti jabukovog sirćeta u borbi protiv viška kilograma, a neka su ranija istraživanja pokazala da je i vinsko sirće jednako dobro za sve one koji bi želeli da istopite višak.

Pixabay

Jabukovo sirće proizvodi se od svežih jabuka koje se narežu na manje komade ili gnječe, te podvrgavaju fermentaciji u dva koraka. I ono je prirodni lek, a smatra se i prirodnim antibiotikom.

Stručnjaci ističu da je najbolje koristiti nepasterizirano sirće čiji pH iznosi između pet i sedam. Sirćetna kiselina je glavni sastojak jabukovog sirćeta i zaslužna je za njegove karakteristike poput ukusa i mirisa.

Smršajte uz pomoć sirćeta

Ako želite da smršate i ubrzate metabolizam, dovoljno je da pre svakog obroka, dve do tri kašičice jabukovog sirćeta stavite u čašu mlake vode i popijete na prazan želudac. Osim za one koji žele da istope višak kilograma, jabukovo sirće je odlično i za lečenje akni, kožnih infekcija poput gljivica ili pak pigmentacijskih mrlja, pa ga razredite vodom i nanesite na kožu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike