Recept dana: Kiš Loren

17.10.2020

06:08 >> 15:32

0

Autor: Z. A.

Predivna francuska pita nemačkog porekla

Recept dana: Kiš Loren
Copyright Profimedia

Kiš Loren (Quiche Lorraine) pripada francuskoj kuhinji i predstavlja otvorenu pitu punjenu smesom od jaja i slanine. Međutim, ovaj recept nastao je u Nemačkoj u srednjem veku, a tek kasnije je stigao u Francusku i postao njen zaštitni znak. Zbog istorije ovog jela, ne čudi ni to što reč „kiš“ potiče od nemačke reči za tortu – „Kuchen“, jer samo jelo izgledom i podseća na tanju tortu.

Postoji dosta varijacija u recepturi za ovaj specijalitet, ali izvoran kiš se sastoji od testa koje se pravi od brašna, vode i putera, a puni se nadevom od jaja i slanine, dok su kasnije dodati sir i pavlaka pa je i ukus postao puniji i kremastiji.
Jedan od sastojaka ovog kiša je mašta.

MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Grilovani brancin

Sastojci:

Za testo

  • 300 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 3 kašike svinjske masti
  • 1 kašika maslaca
  • 4 kašike vode

Za fil

  • 200 g slanine
  • 200 g punomasnog sira
  • 150 g praziluka
  • 150 g spanaća
  • 4 jajeta
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • so i biber

Za dekoraciju

  • sveže povrće

Priprema:

1. Napravite testo tako što ćete u posudi pomešati brašno, maslac, mast i so. Prstima sastavite namirnice dok ne dobijete mrvičastu i ravnomerno pomešanu smesu. Dodajte vodu, pa lopaticom umesite testo tako da se dobije kompaktna masa. Pokriti je PVC folijom i ostavite 30 minuta u frižideru.

2. Testo ravnomerno rasporedite u posudu za pečenje prečnika do 24 cm. Lagano izbodite testo viljuškom na nekoliko mesta. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.

3. Dok je testo u rerni, u dubokom tiganju na maslacu propržite slaninu i praziluk dok slanina ne postane hrskava. U dubokoj činiji umutite jaja i pavlaku za kuvanje. Začinite solju i biberom.

4. Kada kiš izvadite iz rerne, po testu ravnomerno rasporedite slaninu i praziluk. Zatim pospite rendanim sirom i ravnomerno nalijte smesom od jaja i pavlake. Ukrasite svežim povrćem. Smanjiti temperaturu rerne na 180 stepeni. Pecite još 30 minuta. Servirajte toplo.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike