Danas je Međunarodni dan kuvara, a oni žele da nauče decu kako da se zdravije hrane

22.10.2020

12:14 >> 09:53

0

Kuvari sveta žele da obezbede zdraviju budućnost mladima

Danas je Međunarodni dan kuvara, a oni žele da nauče decu kako da se zdravije hrane
Copyright Pixabay

Kulinarska federacija Srbije (KFS)  i svetsko udruženja kulinara World Association of Chefs Societies (WACS) obeležava danas Međunarodni dan kuvara, s idejom da ga posvete zdravijoj ishrani najmlađih.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Epidemija o kojoj se nedovoljno priča

Kompanija „Nestle“, koja je globalni partner kao globalni lider u proizvodnji hrane i pića zajedno sa Kulinarskom federacijom Srbije organizuje danas kuvarski izazov u kom poznate ličnosti i kuvari pripremaju zdrava jela zajedno sa svojom decom i na taj način im na zabavan način predstavljaju kako se razvijaju zdrave prehrambene navike od malih nogu.
Današnji zadatak bio je da se pripremi jelo od pet unapred definisanih namirnica (a to su: kupus, tikvice, luk, šargarepa i kore za pitu).

WACS i nacionalne kulinarske asocijacije širom sveta ogranizuju isti izazov, a razlog za to je epidemija gojaznosti kod dece i omladine.

Kako je 24sedam nedavno pisao o situaciji u Srbiji, deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole gojazna su u 34 odsto slučajeva, a to pokazuju analize koje je Ministarstvo zdravlja uradilo u saradnji sa Svetskom zdrastvenom organizacijom.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u Srbiji je umereno gojazno i gojazno oko 18 odsto mladih. Kao dva najvažnija uzroka gojaznosti kod dece i adolescenata, smatraju se pogrešan način ishrane i nedovoljna fizička aktivnost.

Kulinarska federacija Srbije

Podaci „Batuta“ takođe ukazuju da je u poslednjih 20 godina u Srbiji procenat gojaznosti porastao za 60 odsto, a oko 43 odsto dece svakodnevno konzumira slatkiše. S druge strane, manje od 20 odsto dece ima naviku da dnevno pojede po jednu voćku, dok četvrtina svih učenika jede slatkiše i više puta dnevno.

ČITAJTE I: Konačno! Srbija uskoro ulazi u „Mišlenov“ gastronomski vodič

Kulinarska federacija Srbije naglašava koristi svoj praznik da skrene pažnju da u edukaciju dece treba uključi celo društvo jer samo zajedničkim delovanjem možemo da obezbedimo zdraviju budućnost našim najmlađim generacijama.
Zajedničko kuvanje je jedan od najefikasnijih načina da se dođe do tog cilja.

Pixabay

Mi možemo samo da konstatujemo: kako šefovi kažu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: KFS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike