Restoran srpske kuhinje u Milvokiju koji Amerikanci obožavaju (VIDEO)

23.10.2020

18:20 >> 18:55

0

Živo je i dupke puno, a atmosfera familijarna

Restoran srpske kuhinje u Milvokiju koji Amerikanci obožavaju (VIDEO)
Copyright Printscreen: YouTube/Wisconsin Foodie

Svi znamo da je Amerika jedan miks svih mogućih kultura, nacija, rasa… I znamo da tamo živi mnogo ljudi srpskog porekla, a neki od njih širom te velike države promovišu srpsku kulturu i tradiciju, čiji je veoma važan deo naša nacionalna kuhinja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I OVO: Abeceda žitarica: Zašto treba jesti hleb od celog zrna

Među promoterima naših specijaliteta je i restoran „Tri brata“ (Three Brothers) u Milvokiju, glavnom i najvećem gradu u saveznoj američkoj državi Viskonsin. „Već 63 godine restoran ‘Tri brata’, koji je dobitnik nagrade ‘James Beard’, neguje ne samo ukusnu srpsku hranu već i gostoprimstvo kojem malo koji drugi restoran može parirati“, tako je svoju ocenu lokalnog restorana započela Lori Fridrih u svojoj kolumni „Četvrtak za poneti“ na portalu onmilwaukee.com.

Taj porodični restoran nastao je iz potrebe, a njegovo nasleđe postalo je ljubav i tradicija koji se prenose kroz tri generacije.

Lori je restoran opisala kao dragulj iz Milvokija koji vode Patriša i Milunka Radičević, a u kom služe tradicionalna srpska jela – burek, sarmu, kupus, pasulj, savijaču od jabuka i, naravno, šljivovicu.

Printscreen: YouTube/ Wisconsin Foodie

Kada je Lori posetila restoran srpske hrane, prvi na listi njenih porudžbina bio je burek, koji košta 19,50 dolara.

„Njihov fabulozni burek bio je prvi na mojoj listi i vredelo je (kao i uvek) čekanja. Tanki slojevi kora – izuzetno sveži i neverovatno hrskavi spolja i gipki unutra – uljuljkuju sveže slojeve spanaća i sira, spretno raspoređene tako da svaki zalogaj sadrži pravu meru punjenja. Ova pita odlično ide uz čašu vina za večeru. A okrajci bi bili jednako ukusni za doručak sutradan.“

Lori je potom naručila – sarmu. I doživela je na sledeći način:

„Sarma, klasično srpsko jelo od ukiseljenog lišća kupusa punjenog začinjenom mlevenom govedinom i pirinčem možda neće dobiti nagradu za najfotogeničniiju hranu. Ali izgled sigurno nije sve, a ovo jednostavno jelo umotava najrazličitije evropske gušti u jedno uredno malo pakovanje. Punjeni listovi bili su nežno slani, a nadev me je podsetio na nadev kojim je moja majka punila masne zelene paprike. Svi ukusi zajedno bili su mnogo više od zbira njihovih delova, nudeći slane, složene zalogaje koji su se lepo slagali sa srpskim knedlama od krompira nalik na njoke.“

Sudeći po snimku na YouTubeu, u restoranu „Tri brata“ atmosfera je uzavrela. Puno je gostiju, tanjiri lete od šporeta do stolova, slivaju se sokovi i prelivaju čaše, neodoljivo podseća na atmosferu u našim kućama, ili pak grčkim i italijanskim restoranima, samo što mi prepoznajemo šta se to krčka i služi. I kao da poznate mirise osećamo.

Lori je na kraju pojela i klasični gulaš. „Uprkos tome što je meso bilo nemasno, tekstura je bila neobična usled dugog, laganog procesa kuvanja koji izvlači kolagen iz govedine i jelu daje gotovo svilenkast osećaj na jeziku.“

Prinscreen: YouTube/ Wisconsin Foodie

A morala je i da se zasladi: „Inače bih se dvoumila oko toga da li da naručim desert, ali savijača od jabuka, koju smo podelili suprug i ja, bila je savršena. Svetla, pahuljasta i topla sa toplim jesenjim začinima unutra.“
Lori je srpski restoran vratio živo sećanje na obedovanje u gostoljubivom restoranu u nekim boljim vremenima. I vratio joj je topla osećanja iz detinjstva, sećanje na kuhinje njene majke i bake, te osećaj porodične bliskosti. Za nju je obed u restoranu srpske kuhinje bio prava zimska uteha.

Setite se ove priče ukoliko vas put nanese u Milvoki.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike