Opasna poledica: Zašto se, kad su niže temperature, nesreće najčešće dešavaju na mostovima i nadvožnjacima

15.12.2023

17:11

0

Autor: V. I.

Vožnja po poledici je izazov čak i za najiskusnije vozače

Opasna poledica: Zašto se, kad su niže temperature, nesreće najčešće dešavaju na mostovima i nadvožnjacima
Copyright Profimedia

Zima donosi svoje čari, ali i izazove, posebno kada je reč o sigurnosti na putevima. Dok snežni pejzaži mogu biti očaravajući, opasnosti koje krije poledica na putu su sve samo ne bajkovite. Razumevanje kako i zašto se putevi, a posebno mostovi, pretvaraju u klizavu opasnost nije samo pitanje naučne radoznalosti - to je ključ za sigurnu vožnju tokom hladnih zimskih meseci. U ovom tekstuž otkrivamo zašto je oprez na putu neophodan na određenim mestima, naročito kada temperatura padne ispod nule.

Profimedia
 

Klizav kolovoz i koeficijent prianjanja

Na mestima izloženim lošim vremenskim uslovima, kao što su mostovi ili nadvožnjaci, nizak koeficijent prijanjanja između gume i površine može biti izuzetno opasan. Ovi uslovi povećavaju rizik od zanošenja vozila.

Dugi zaustavni put

Zbog dužeg zaustavnog puta na klizavim podlogama, vozači moraju biti posebno oprezni. Važno je da se vožnja prilagodi zimskim uslovima, obaveyno obrati pažnja na kvalitet zimskih guma, kao i na njihovu sposobnost da se nose sa ovim izazovima koje poledica na putu donosi.

Poledica kao univerzalna opasnost

Nezavisno od tipa vozila, bilo da se radi o automobilima s pogonom na sva četiri točka ili vozilima opremljenim modernim sigurnosnim sistemima, poledica na putu ostaje velika opasnost. Čak i mala količina snega ili kiše koja se smrzne može stvoriti klizave površine koje su teško uočljive i opasne. To što ste možda iskusan vozač uopšte ne mora da znači da ćete moći da ukrotite vozilo koje proklizava.

Profimedia
 

Mostovi najkritičnije tačke

Posebnu opasnost predstavljaju mostovi i nadvožnjaci i na njima se najčešće dešavaju automobilske nesreće izazvane usled klizavog terena.  Razlozi za to su vrlo jednostavni, ali mnogima ne padaju na pamet. Mostovi i nadvožnjaci su, naime, izloženi hladnoći sa svih strana )odozgo, ispod i sa strane=, za razliku od običnih puteva koji su izloženi samo sa gornje strane. Kada temperatura padne, mostovi se brže hlade i na njima se brže formira poledica koja se pretvara u led. Ova pojava stvara iznenadnu i često neočekivanu opasnost za vozače, pogotovo na delovima puta koji su inače čisti ili samo delimično mokri.

Nespremnost vozača za iznenađenja

Vozači nisu uvek spremni za iznenadni susret sa poledicom, posebno kada je ostatak puta čist. To može dovesti do brzog gubitka kontrole nad vozilom, što često rezultira teškim posledicama.

Zbog gubitka kontrole na klizavim delovima puta, posebno na mostovima i nadvožnjacima, postoji veći rizik od lančanih sudara. Automobili koji stignu na mesto nesreće često se nađu u sličnoj situaciji, gubeći kontrolu na istom mestu.

Zimski uslovi zahtevaju poseban oprez i prilagođavanje načina vožnje. Važno je da budete  svesni rizika koje donose sneg i led, posebno na mestima poput mostova i nadvožnjaka. Pravilno opremanje vozila zimskim gumama i prilagođavanje brzine uslovima na putu ključni su za sigurnu vožnju u zimskim mesecima.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike