Sud presudio u korist kompanije, "Harley-Davidson" ne mora da plati 12 miliona dolara

27.09.2020

09:32 >> 08:03

0

U međuvremenu se okrenuli razvoju zelenih tehologija

Sud presudio u korist kompanije, "Harley-Davidson" ne mora da plati 12 miliona dolara
Copyright Pixabay

Kompanija sa dugom tradicijom i jedna od najpoznatijih za proizvodnju motora, ipak, neće platiti paprenu kaznu. Pre četiri godine, 2016. kompaniji “Harley-Davidson” uručena je kazna od 12 miliona dolara, jer je utvrđeno da prodaje nelegalne aftermarket komponente koje povećavaju emisiju štetnih gasova. Uz to, kompanija iz Milvokija se obavezala da izdvoji 3 miliona dolara kako bi pomenute komponente zamenila.

Međutim, ministartstvo pravde SAD je 2017. saopštilo da će izvršiti reviziju kazne. I sada, četiri godine od postupka, sud je doneo odluku koja ide u korist kompaniji, uprkos velikom protivljenju grupa za zaštitu prirode, ali i predstavnika 10 saveznih država, uključujući Njujork, Ilinois, Merilend, Vermont, Vašington i Masačusets.

Kompanija ni jednog trenutka nije priznala odgovornost u pomenutom slučaju, a njen glavni argument je bio da su delovi dizajnirani za korišćenje na takmičenjima, odnosno da nisu namenjeni za korišćenje na drumskim motociklima. U međuvremenu je posvetila dosta pažnje razvoju “zelenih” tehnologija, postavši prvi veliki proizvođač koji je lansirao proizvodni električni motocikl. U pitanju je model LiveWire.
Ipak, njihovi veliki agregati na snažnim kruzerima američkog giganta i dalje imaju veliku emisiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: moto-berza

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike