Prodat najstariji motocikl na svetu: Šta mislite, koliko ima godina i u kakvom je stanju?

11.02.2023

09:57

0

Autor: K. O.

Naravno da je dostigao astronomsku brojku

Prodat najstariji motocikl na svetu: Šta mislite, koliko ima godina i u kakvom je stanju?
Copyright Profimedia

Napravljen je u 19. veku, a godina proizvodnje mu je 1894. Hildebrand & Wolfmüller je prvi zvanični serijski motocikl sa pogonom na unutrašnje sagorevanje.

Više liči na bicikl nego na moderne motocikle, baš kao i drugi dvotočkaši iz tog vremena. A njegov istorijski značaj je neprocenjiv. Ova mašina zanimljiva je i po načinu na koji je dizajnirana, s rezervoarom za ulje ugrađenim u ram, zadnjim blatobranom koji je služio kao rezervoar za vodu i tzv. kašika kočionim sistemom.

Još jedna zanimljiva karakteristika su gumene trake sa obe strane mašine. One su bile podesive jer bi, razumljivo, izgubile svoju elastičnost tokom vremena.

Posle više od trideset godina, koliko je bio u vlasništvu jednog čoveka, on je promenio vlasnika. A pre toga je do 1990. godine bio u vlasništvu španskog kolekcionara po imenu Karlos Gariga.

Iako je na pragu 130. rođendana, motocikl je u izvanrednom stanju i može se pohvaliti originalnom i neometanom završnom obradom, sa samo potrošnim delovima poput guma i kaiševa koji nemaju originalnost.

Hildebrand & Wolfmüller iz 1894. ima ram broj 619 i motor broj 69, a prošle sedmice je prodat na aukciji u Velikoj Britaniji za neverovatnih 195.500 evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike