Kočenje motorom štedi gorivo, ali ima i niz drugih prednosti

01.05.2022

08:58

0

Vozači bi trebalo da znaju da kočenje motorom, ne samo da štedi goriva, već i da uz pravilnu upotrebu, smanjuje rabljenje komponenti automobila

Kočenje motorom štedi gorivo, ali ima i niz drugih prednosti
vita-marija-murenaite-44EOhICreKo-unsplash - Copyright Unsplash

Kočenje motorom je jednostavno, ali podrazumeva određenu “saradnju” s automobilom. Ovde je važno pravilo - što je niži stepen prenosa, to će automobil više gubiti brzinu.

Dakle, ako idemo nizbrdo, smanjenje iz pete u četvrtu brzinu dovešće do usporavanja. Prebacivanje u treću brzinu više će vas usporiti, ali morate paziti da ne preterate i previše povećate broj okretaja (što može biti skupo). Zato je važno “poznavati” vozilo.

Ključno je prilagoditi brzinu vozila na strmom putu. 

Važno je istaći da u svakom modernom automobilu gorivo ne dolazi u cilindre, tako da vozimo besplatno. Izuzetak su stariji automobili, gde je karburator odgovoran za isporuku goriva. Zato stariji vozači možda nisu ubeđeni u prednosti kočenja motorom.

Međutim, trebalo bi koristiti ovu tehniku ​​jer na taj način smanjujemo trošenje kočionih pločica. Biće korisno posebno u planinama, gde možemo jednostavno pregrejati ceo sistem dok se spuštamo niz brdo – zavisno od stanja i performansi.

Naravno, nevešto kočenje će doneti više štete nego koristi. Pre svega, prebrzo kočenje motorom (npr. smanjenje za dva ili više stepeni prenosa, smanjenje s dva na jedan) istovremeno će uzrokovati velika opterećenja kvačila, a time i trošenje. Ovakvo ponašanje je upitno i za stanje zamajca koji bi trebalo da smanji vibracije.

Profimedia
 

Budite oprezni kod automobila sa zadnjim pogonom

Postoji još jedan aspekt, sigurnost. Posebno kod automobila sa zadnjim pogonom. Iako svako novije vozilo već ima ESP sistem za rešavanje preaktivne zadnje osovine, ipak treba biti oprezan. Prilikom prebacivanja u niži stepen prenosa, recimo na mokroj klizavoj krivini, zadnja osovina može proklizati. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike