Prva knjiga Jelene Vujanović „Ma nije mi ništa“: Lutalačka i boemska poezija sa obala Une

05.03.2021

11:15

0

Autor: Dejan Ćirić

U delu osećamo i Desanku i Erića, i narodnu lirsku strunu, pomalo i epsku

Prva knjiga Jelene Vujanović „Ma nije mi ništa“: Lutalačka i boemska poezija sa obala Une
Copyright Jelena Vujanović/Privatna arhiva

U susret „Prolećnim Brankovim danima 2021“, u izdanju „Brankovog kola“ iz Sremskih Karlovaca pojaviće se knjiga poezije „Ma nije mi ništa“ – pesnički prvenac mlade pesnikinje Jelene Vujanović, doktorantkinje na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, sa motivima Une i Novog Grada.

Iako je dugo vremena u prestonici, Jelenine stihove krase motivi Une, Novog Grada, Kozare, Drine kao i motivi ljubavi i vere u poeziju i čoveka.

– U knjizi „Ma nije mi ništa“ Jelene Vujanović osećamo i Desanku i Erića, i narodnu lirsku strunu, pomalo i epsku. A prva knjiga uvek je i radost i rana, kao prvo dete – od prvenca zavisi puno toga – kaže Nenad Grujičić, direktor „Brankovog kola“, inače pesnik čija su dela prevođena na 30 svetskih jezika.

Jelena Vujanović ističe da joj je čast što baš „Brankovo kolo“ izdaje njenu prvu knjigu.

– U vreme hiperprodukcije knjiga, čiji značaj traje koliko i značaj nekog letnjeg muzičkog hita, za mene je velika stvar da je iza mog rada stala kulturna institucija kakva je „Brankovo kolo“. Moje pesme su do sad preko interneta nalazile svoj put do čitalaca i njihovih srca, ali mi je želja bila da neki autoritet u toj oblasti kaže vredi li da se to smesti među korice – rekla je mlada autorka.

Promo/Brankovo kolo

Po njenim rečima, ova knjiga je njen odraz u ogledalu, odraz svega što oseća, a ponekad ne izgovori naglas, i njome su protkani motivi zavičaja.

– Ima jedna moja strofa koja glasi: „Mala si tvrđava u svakom od nas, što luta kroz svetsku džunglu i stepu. Ne bežimo od tebe, već tražimo sebe noseći parče keja u džepu“. Svi koji su imali tu sreću da se rode kraj Une i da na tom keju ostave po koju uspomenu znaju kakva je to posebna povezanost i nostalgija i nije ni čudo što se ona proteže kroz moje pesme. Zato sam posebno zabrinuta za priču oko odlaganja radioaktivnig otpada kraj Une od strane Hrvatske i nadam se da će se to rešiti na najbolji način za Unu i ljude koji žive u tom kraju – rekla je Vujanovićeva.

Direktor „Brankovog kola“ ističe da u ovoj zbirci pesama imponuje iskrenost koja vodi do tačke žrtvovanja.

– Ima nešto muško u ovoj ženskoj glavi, nešto što sve vreme iritira poziciju pesničkog subjekta, ali i nas koji čitamo i slušamo ove pesme, i preispituje uvide u takvu poetičku paradigmu. Ima nešto lutalačko i boemsko u ovoj poeziji, nešto adolescentsko, nešto što od samog starta ovoj autorki daje poetičku pretpostavku kakav bi to trebalo da bude pesnički svet i kakvi su to pesnici-ljudi na ovom svetu, ima li zaista boema danas, ili je to sve skupa nešto sasvim drugo – neka nova vremena. Vera u poeziju i pesnički govor čine glavni stub ove knjige – ističe Grujičić u najavi ove knjige.

Pročitajte još

Knjige mladih autora najavljene za „Prolećne Brankove dane 2021“ (15 – 28. marta), biće štampane u znaku obeležavanja 197. rođendana Aleksija (Branka) Radičevića. Nakon promocije u okviru „Prolećnih Brankovih dana“, knjiga „Ma nije mi ništa“ će biti promovisana i u nekoliko gradova Republike Srpske i Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike