Počinju filmski susreti u Nišu: Za početak Toma Zdravković, za kraj Zoran Radmilović

21.08.2021

09:20 >> 09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Prema trenutnim najavama, u Niš bi trebalo da dođu i publici se poklone Dragan Bjelogrlić, Tamara Dragičević, Paulina Manov, Anđelija Jovanović, Katarina

Počinju filmski susreti u Nišu: Za početak Toma Zdravković, za kraj Zoran Radmilović
Copyright Milan Marić, film "Toma" Promo/Aleksandar Kujučev

Filmske susrete u Nišu, 56. po redu, otvoriće večeras film o Tomi Zdravkoviću, a organizatori najavljuju 11 ostvarenja u takmičarskom delu, među kojima i svetsku premijeru filma „Ne igraj za Engleze“, kao i raznovrstan prateći program. O nagradama će odlučivati tročlani žiri – Svetislav Bule Goncić, Ljiljana Dragutinović i Branislav Tomašević.

Film “Toma” Promo/Aleksandar Kujučev

Umetnički direktor festivala Vladan Živković kaže da nije bilo teško da se oformi žiri, mada su mnogi glumci, prema njegovim rečima, bili sprečeni da se nađu u toj ulozi jer su na odmorima ili snimanjima. Teže je bilo, kako navodi, od 24 prijavljena ostvarenja odabrati 11 koja će biti prikazana publici, a organizatori ističu da će film „Ne igraj na Engleze“ imati svetsku premijeru u ponedeljak, 23. avgusta, pišu Južne vesti.

Direktor festivala Srđan Savić naglašava da će niška publika imati priliku da pogleda i filmove koji su već nagrađivani, kao što su „Lihvar“, „Oaza“ i „Nečista krv“.

Anđela Jovanović, film “Nečista krv” Promo/This and That produkcija

Iako je festival najpre trebalo da otvori nastavak „Južnog vetra“, umesto njega otvoriće ga biografska drama o Tomi Zdravkoviću. U priči o njegovim počecima, vrhuncu slave, ali i ljubavima koje su ga inspirisale u komponovanju nekih pesama, glavne uloge tumače Milan Marić i Tamara Dragičević.

Večeras će biti prikazana i komedija „Živ čovek“ reditelja Olega Novkovića. U priči o beogradskom rokeru koji želi da promeni svoj život i ispravi greške iz prošlosti glavnu ulogu tumači Nikola Đuričko.

Nikola Đuričko, film “Živ čovek” Promo/ Taramount film

Za treće veče organizatori najavljuju komediju „Ne igraj na Engleze“ inspirisanu istoimenim pozorišnim komadom Vladimira Đurđevića, koju je režirao Slobodan Pešić, a u kojoj glume, između ostalih, Marko Živić, Daniel Sič, Ivan Tomić i Isidora Građanin.

Drama reditelja Milutina Darića pod nazivom „Dohvati nebo“ biće prikazana nešto kasnije treće festivalske večeri i ona predstavlja priču o čoveku koji pokušava da sačuva porodicu nakon nesreće koja ih je zadesila, a glume Milan Kovačević, Nada Vukčević, Mladen Nelević i drugi.

Mladen Nelević, film “Dohvati nebo”/Promo

Publika će 24. avgusta, u okviru četvrte večeri Filmskih susreta, imati priliku da pogleda najpre film Zdravka Šotre „Aleksandar od Jugoslavije“, u kojem igraju  Ljubomir Bulajić, Tamara Aleksić, Petar Strugar, Žarko Laušević i mnogi drugi.

Drugi film najavljen za 24. avgust je „Lihvar“, kriminalistička drama reditelja Nemanje Ćeranića, u kojoj je reč o bivšem bokseru i zelenašu koji živi u malom gradu u Srbiji. Neke od uloga tumače Mladen Andrejević, Strahinja Blažić i Stefan Bundalo.

Film “Lihvar” Promo/Dušan Grubin

Film „Pucnji u Marseju“, koji će biti prikazan 25. avgusta, predstavlja priču o ubistvu kralja Aleksandra, 9. oktobra 1934. godine. Reditelj je Gordan Matić, a glumačku postavu čine Tihomir Stanić, Svetozar Marković, Tamara Krcunović, Vladimir Aleksić i drugi. Nakon ove istorijske drame, iste večeri publika će moći da vidi i triler „Jedini izlaz“ sa Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi, koji je režirao Darko Nikolić i koji predstavlja priču o ubistvima, lažima i ucenama.

Film “Pucnji u Marseju”/Promo

Prvi film koji organizatori najavljuju za pretposlednje veče festivala je „Oaza“, drama Ivana Ikića o nesvakidašnjoj ljubavnoj priči. Deo glumačke ekipe čine Goran Bogdan, Marusa Majer i Marijana Novakov.

Takmičarski deo zatvoriće komedija o odnosu između oca i sina pod nazivom „Vikend sa ćaletom“, sa Nenadom Jezdićem i Vasom Vranešom u glavnim ulogama.

Film “Vikend sa ćaletom” Promo/Helena Kominac

Poslednje večeri biće dodeljene nagrade i prikazan gostujući dokumentarni film „Glumčina“ o Zoranu Radmiloviću reditelja Vladimira Ristića, kao i dokumentarno-igrana televizijska serija „Branilac“ koju su režirali Jelena Svetličić i Gojko Despotović.

Seka Sablić, film “Glumčina” Promo/City produkcija

Osim nastavka „Južnog vetra“, ove godine otkazana je i projekcija ostvarenja „Nebesa“ Srđana Dragojevića, društvena satira u kojoj glume srpski i hrvatski glumci.

Što se tiče dolaska glumaca, organizatori kažu da bi, prema trenutnim najavama, u Niš trebalo da dođu i publici se poklone Dragan Bjelogrlić, Tamara Dragičević, Paulina Manov, Anđelija Jovanović, Katarina Radivojević, Marko Živić, Ivan Tomić i drugi. Dolazak je najavio i glumac Milan Marić.

Milan Marić Tanjug/Zoran Žestić

Dejan Dabić najavljuje bogat prateći program, u okviru kojeg će zainteresovani moći besplatno da gledaju filmove u bioskopu Cineplexx, da posete izložbe u Oficirskom domu i Galeriji Niškog kulturnog centra i da prisustvuju predavanju glumca Petra Strugara pod nazivom “Igra pred kamerom”. Biće organizovan i okrugli sto na temu glumci-voditelji, koji će voditi Radenko Ranković, a gde će učestvovati Anđelka Prpić, Marija Veljković i drugi.

Pročitajte još

Podsetimo, prema ranijim najavama Srđana Savića, na ovogodišnjim Filmskim susretima, koji traju od 21. do 27. avgusta, moraće da se primenjuju ozbiljne epidemiološke mere, pa će uz ulaznicu moći da uđu vakcinisani, oni koji imaju potvrdu o negativnom testu na koronu, kao i oni koji budu imali negativni brzi test koji će se raditi na punktu na ulazu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike