"Varajeti" o novom filmu Srđana Dragojevića: Satirom prizvao grotesknu viziju bivših komunističkih zemalja

11.08.2021

08:30 >> 08:33

0

Na sajtu ICS film, režija Nebesa se poredi sa režijama Pjera Paola Pazolinija, konkretno sa njegovom Trilogijom života koju sačinjavaju omnibus-filmovi Deka

"Varajeti" o novom filmu Srđana Dragojevića: Satirom prizvao grotesknu viziju bivših komunističkih zemalja
Copyright Film "Nebesa" / Promo

Nakon svetske premijere u Lokarnu, novi film Srđana Dragojevića “Nebesa” privukao je veliku pažnju mnogobrojnih sajtova i portala specijalizovanih za sedmu umetnost. Takstove o filmu i intervjue sa rediteljem objavili su “Varajeti”, “Sineuropa” i drugi.

Izdvajamo neke od najzanimljivijih zaključaka filmskih kritičara i novinara koji su pogledali Dragojevićev film:

Leo Baraklou iz “Varajetija” je sa Dragojevićem uradio opsežan intervju, u uvodnom delu teksta ističući da je reditelj, kroz tri priče o čudima, na satiričan način prikazao život u Istočnoj Evropi, te da je “prizvao grotesknu viziju bivših komunističkih zemalja nakon njihovog pomeranja ka kapitalizmu.”

Film “Nebesa” Promo / FCS

Na sajtu “ICS film”, Dragojevićeva nova režija se poredi sa režijama Pjera Paola Pazolinija, konkretno sa njegovom “Trilogijom života” koju sačinjavaju omnibus-filmovi “Dekameron”, “Kanterberijske priče” i “Cvet 1001 noći”.

U ovom tekstu se ističe:

– Postkomunističko okruženje daje nepogrešiv politički podtekst svim pričama, s tim da za uživanje u filmu nije potrebno mnogo predznanja o novijoj istočnoevropskoj istoriji – Dragojevićevo brzo i beskompromisno pripovedanje odlučno zabavlja gledaoca. Ovaj vrhunski sklopljen triptih ima potencijala za uspešno prikazivanje na filmskim festivalima širom sveta, kao i u bioskopima specijalizovanim za umetničke filmove.

Film “Nebesa” Printscreen Jutjub

Sajt “Le Temps” naziva Dragojevića “gospodarom srpske komedije”, posebno pohvalivši prvi segment filma. Monika Delgado na sajtu “Desistfilm” zaključuje da Dragojević u potpunosti predan crnoj komediji, te da “pruža snažnu i britku političku osudu.”

Vladan Petković je na sajtu “Cineuropa” film pohvalio sledećim rečima:

– Kao što je uvek slučaj kod Dragojevića, likovi su pre svega arhetipovi, karikature ili metafore. Uprkos tome, visok kvalitet izrade, talenat i nadahnuće čine da ovaj film bude izuzetno privlačan za gledanje.

Film “Nebesa” je crna komedija ispričana kroz tri priče koje se proteže tokom tri decenije (1993, 2001, 2026) i istražuje uticaj čuda na savremeno društvo.

Pročitajte još

Ostvarenje je 5. avgusta imalo svetsku premijeru u “Glavnom takmičarskom programu” Filmskog festivala u Lokarnu. Film su producirali Biljana Prvanović i Srđan Dragojević (produkcijska kuća Delirium), uz podršku Filmskog centra Srbije.

“Nebesa” će pred srpskom publikom biti premijerno prikazana 25. avgusta, na zatvaranju 4. izdanja Dunav film festa u Smederevu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike