Istorija ispisana krvlju i blatom: „Pucnji u Marseju“ bacaju novo svetlo na ubistvo kralja Aleksandra

28.07.2021

13:02 >> 13:04

0

Autor: Dejan Ćirić

Film prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici Černozemskog, glavnog atentatora na Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francus

Istorija ispisana krvlju i blatom: „Pucnji u Marseju“ bacaju novo svetlo na ubistvo kralja Aleksandra
Copyright Film "Pucnji u Marseju"/Promo

Novi film Gordana Matića, „Pucnji u Marseju“, imaće svetsku premijeru u glavnom programu Filmskog festivala u Herceg Novom, 5. avgusta. Ovo ostvarenje baca novo svetlo na tragičan događaj koji se zbio 9. oktobra 1934. godine – ubistvo kralja Aleksandra u francuskom gradu Marseju.

„Pucnji u Marseju“ će nakon Herceg Novog biti prikazani na još nekoliko letnjih festivala u regionu, a domaću premijeru će imati na Festivalu u Nišu. Planirano je da film u srpske bioskope stigne od oktobra, na godišnjicu atentata.

Film “Pucnji u Marseju”/Promo

Devetog oktobra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj, dogodio se atentat na kralja Aleksandra. Film prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici Vlade Georgijeva Černozemskog, glavnog atentatora na Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua.

Glavni junaci su tužioci, advokati, sudije, optuženi i svedoci samog događaja, čiji je vinovnik bio Černozemski, pripadnik VMRO, koji je sa četiri metka na licu mesta likvidirao kralja Aleksandra. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja ispričana je drama najbliža istini o samom suđenju.

Film “Pucnji u Marseju”/Promo

Velika očekivanja su bila da će se tokom suđenja doći do otkrića ko je zapravo stajao iza ubistva. Trojica terorista, Zvonimir Pospišil, Mijo Kralj i Ivan Rajić optuženi su za saučesništvo u atentatu. Ipak, promene koje se dešavaju u Evropi između atentata i početka suđenja unose nespokoj i bojazan od mogućnosti da će ubice biti oslobođene jer je pozadina celog procesa tajnovita i dirigovana od samog vrha kako francuske tako i nove jugoslovenske vlasti. Ubistvo kralja je jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji, a oko atentata kružile su mnoge priče i legende.

Film “Pucnji u Marseju”/Promo

Reditelj Gordan Matić o ovom filmu kaže:

– „Pucnji u Marseju“, pored igrane rekonstrukcije onoga što se odigralo na suđenju i odabrane arhivske građe, donose kao dramaturški važan element pseudo-dokumentarne delove u kojima akteri događaja iz 1934. godine, govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu vremena i saznanja do kojih su naknadno došli. Ova nesvakidašnja struktura filma otvorila je brojne mogućnosti da što detaljnije prikažemo šta se zaista dogodilo tog sudbnosnog dana i kasnije tokom istrage – ističe Matić.

Film “Pucnji u Marseju”/Promo

Film je napisao i režirao Matić, dok je na scenariju radio i Vladimir Andrić. Dušan Ivanović je direktor fotografije, a film je montirao Aleksandar Popović. Autorsku ekipu čine i scenograf Nenad Marković, kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitor Marko Matović… U filmu igraju Tihomir Stanić, Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Gordan Kičić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Nikola Milojević, Vladan Živković, David Tasić Daf, Marko Marković i drugi.

Petar Božović otvara festival

Filmski festival Herceg Novi biće održan od 1. do 7. avgusta, a na programu će se naći najbolja ostvarenja evropske kinematografije, kao i studentski filmovi sa 11 akademija u regionu, kao i jugoslovenski klasici.

Festival će na Kanli Kuli otvoriti glumac Petar Božović.

Na Kanli Kuli će biti prikazani filmovi iz selekcije dugometražnog igranog filma, na Forte mare program Kino Evropa i Mreža festivala Jadranske regije, dok su u amfiteatru Dvorane Park planirane projekcije studentskih filmova, a u samoj Dvorani jugoslovenski klasici Zdravka Velimirovića i Živka Nikolića.

Petar Božović Tanjug/Dragan Kujundžić

Na programu su i projekcije na Luštici, u selu Klinci, gde će biti prikazana četiri filma programa Luštica Replay, a u okviru pratećeg programa planirane su radionice za mlade fimske kritičare u okviru Mreže festivala Jadranske regije, koja će biti održana u Kući Iva Andrića.

Pročitajte još

O najboljima će odlučivati žiri u sastavu: Zlatko Vidačković, Sali Saliji Sallini, Andamion Murataj, Ivan Salatić i Tanja Bošković. Žiri studentskog programa čine: Marija Nikčević, Vuk Vuković i Igor Bošnjak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike