Nezaboravni junak iz detinjstva: Trideset godina bez Miće Tatića

25.03.2021

19:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Glumac ne sme da glumi, on poput čarobnjaka otkriva čovekovu dušu

Nezaboravni junak iz detinjstva: Trideset godina bez Miće Tatića
Copyright Foto:Wikipedia/Stevan Kragujević

Milutin Mića Tatić rođen je u Nišu 29. maja 1923. godine. Bio je jugoslovenski pozorišni, filmski i televizijski glumac. Ostvario je mnoštvo značajnih uloga („Ljubav i moda“, „Servisna stanica“, „Nevidljivi čovek“, „Violinista na krovu“, „S vanglom u svet“, „Pozorište u kući“…), ali je najveću popularnost stekao kao junak TV serije za decu „Na slovo, na slovo“, u kojoj je nastupao sa lutkom Aćimom, kome je pozajmljivao glas. Najmlađe slušaoce Radio Beograda godinama je budio emisijom „Dobro jutro, deco“.

Emisija „Na slovo, na slovo“ koja je prvi put emitovana 16. oktobra 1963. godine za mnoge je bila prvi susret sa azbukom, rečima, šalama… Na početku je uvek bilo: “Š, š, š! Kao šaka, kao štuka, kao šešir, kao ševa, kao štrudla, kao šest“, a na kraju: “Spavaj, Aćime, lepo sanjaj, nek’ lopta spava, i Ostojina glava, nek’ utrnu sveće, nek’ spava cveće, i ptice, i sijalice…”

Scenario za emisiju su pisali Dušan Radović i Aleksandar Popović, a kao gosti pojavljivali su se Pavle Minčić, Đuza Stoiljković, Dragan Laković, Miodrag Petrović Čkalja, Ljubiša Bačić, Lola Novaković, Mića Tomić, Rade Marković… Duško Radović je napisao tekst uvodne špice i druge pesame koje su se pevale u emisiji, dok je muziku radio Miodrag Ilić Beli.

Printscreen/Youtube

Zahvaljujući Mićinom nesvakidašnjem talentu progovorili su Pera Detlić, mornar Popaj, Veliki Štrumpf, Paja Patak, Tarzan, bik Ferdinand i Brzi Gonzales. Bio je prvi glumac koji je davao glas Dušku Dugoušku i patku Dači pre nego što su te uloge preuzeli Nikola Simić, odnosno Đuza Stojiljković. I danas jedan beogradski vrtić nosi ime „Mića i Aćim“.

– U koži Paje Patka osećam se podjednako dobro kao i u koži drugih crtanih junaka. Najvažnije od svega je da se identifikujete sa likom kojeg sinhronizujete. Ipak, presudnu ulogu u ovom poslu imaju glumački refleksi i takozvano duhovito zavrtanje jezika! To je trik pomoću kojeg se lako i brzo menja boja glasa – govorio je čuveni glumac.

Barda srpskog glumišta, Miću Tatića zvali su „majstorom naracije“. Nikome kao njemu nije polazilo za rukom da dirne u srce sa onom legendarnom uvodnom rečenicom „Nekada davno, u davna, prastara vremena“. Mići se jednostavno bezuslovno verovalo.

Pročitajte još

– Volimo da se igramo! Zato sinhronizujemo – rekao je svojevremeno Tatić koji je preminuo u Beogradu, na današnji dan, 25. marta 1991. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike