BELEF pod sloganom "Novi početak": Na programu predstava koja će se igrati u avionu

04.06.2021

15:31 >> 15:36

0

Festival se otvara 27. juna na Kalemegdanu mjuziklom Cigani lete u nebo, Pozorišta na Terazijama

BELEF pod sloganom "Novi početak": Na programu predstava koja će se igrati u avionu
Copyright Pixabay

Ovogodišnji BELEF biće organizovan pod sloganom “Novi početak” i biće podeljen u dve celine, Beogradsku letnju scenu i Beogradske letnje noći.

Festival se otvara 27. juna na Kalemegdanu (plato kod Pobednika), mjuziklom “Cigani lete u nebo”, Pozorišta na Terazijama.

Beogradska letnja scena, koja je uglavnom posvećena pozorištu, imaće glavni program u okviru kog će biti izvedeno 16 predstava, od čega pet premijera i tri beogradske premijere, BELEF za mlade i dečji BELEF, kao i prateći program u okviru kog će, između ostalog, biti organizovano scensko čitanje drame Feđe Stojanovića “Ja, Feđica” (6. jula).

Veliko iznenađenje ovogodišnjeg Belefa je nastup svetske zvezde, operske dive Eline Garanče. Ona će se beogradskoj publici predstaviti u koncertnom izvođenju opere “Karmen”, 4. jula, zajedno sa operom i orkestrom Srpskog narodnog pozorišta.

Profimedia

Premijerno će biti predstavljen pojekat “Putovanje izvan središta zemlje” (29, 30. juna), u produkciji Belefa, predstava koja će biti izvedena u autobusu, na aerodromu i u avionu. Autor je reditelji i glumac Vladimir Aleksić.

– Cela ideja nastaje upravo u ovoj pandemijskoj godini kada, bar ja, i većina od vas, nije mogla da zamisli kako će svet izgledati u najluđim snovima kako danas izgleda. Samim tim, mislim da je svako od nas poželeo tokom ovog perioda negde da otputuje na neku destinaciju. Publika će se staviti u poziciju putnika gde će zajedno sa glumcima krenuti iz Sportskog centra “25. maj” ka aerodromu, i idemo u avion gde ćemo zajedno ispričati neke stare priče, neke sadašnje priče, neke nove priče, ideje i snove, i da vidimo gde je ta lepša budućnost, lepša stvarnost, i šta ostaje iza nas – kaže Aleksić.

Antonio Ahel/ATAImages

Najveći deo programa Beogradske letnje scene biće izveden na Kalemegdanu, na platou kod Pobednika i na platou iza Prirodnjačkog muzeja, dok će premijera predstave “Ova će biti ista” (30. juna) biti odigrana u Ateljeu 212, premijera predstave “San letnje noći” (9. jula) u Malom pozorištu “Duško Radović”, a predstava “Cement Beograd” (28. juna) na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Promo / Dragana Udovičić BDP

Koncert ansambla “Kolo” biće održan 28. juna, dok će “Una Saga Serbika” premijerno izvesti “Slovo ljubavi” 9. jula na Kalemegdanu.

“Lepa Brena prodžekt”, “FlyinGinger” i Bitef teatar, očekuje publiku kod Pobednika 5. jula, sutradan “Dvojac bez kormilara”, Border Line Sessions Revisited, dok će 8. jula Jugoslovensko dramsko pozorište izvesti predstavu “Moj muž”.

Promo / Đorđe Tomić

Beogradsku premijeru na Kalemegdanu imaće predstave “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” (1. jul), Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Priština, “Ko je ubio Dženis Džoplin” (2. jul) Srpskog narodnog pozorišta, “Lavina” (3. jul) PULS teatra iz Lazarevca i regionalnog pozorišta Novi Pazar. Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici predstaviće se beogradskoj publici predstavom “Ribarske svađe” (7. jul).

Dečja i scena za mlade biće postavljena na Kalemegdanu, iza Prirodnjačkog muzeja, a na njoj će 30. juna premijerno biti izvedena predstava “Čudna šuma”, pozorišta lutaka “Pinokio”, a sutradan predstava istog pozorišta “Šešir pun boja”. Pozorište “Boško Buha” izvešće predstave “Pitam se pitam koliko sam bitan” (2. jul) i “Hajdi” (3. i 4. jul). Na maloj sceni će se takođe izvoditi različiti programi i predstave umetničkih fakulteta iz Beograda i regiona.

Beogradska letnja scena biće zatvorena 10. jula, premijerom predstave “Zaboravljene” u produkciji “Jugo scene” koja će biti izvedena na sceni kod Pobednika.

24sedam/ Goran Sivački

Ulaznice za sve predstave i programe Beogradskog letnjeg festivala BELEF su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra Beograda, u Pozorištu Atelje 212 i online preko sajta.

Drugi deo Belefa, Beogradske letnje noći, počeće 17. jula, trajaće do kraja avgusta na više lokacija u gradu, a ponudiće publici veliki broj koncerata i muzičkih događaja.

Pročitajte još

– Ovogodišnji Belef, čiji će glavni program trajati dve nedelje od 27. juna do 10. jula ima dva slogana, jedan je “Beograd živi”, a drugi “Novi početak” i time želimo da označimo da slavimo novi život i novi početak našeg grada. U programu se nalaze 32 pozorišne predstave i pet predstava za decu i to u prostorima koji nisu uobičajeni za organizovanje kulturnih manifestacija. Želimo da oživimo trgove, ulice, tvrđavu i razna mesta na kojima ljudi nisu videli ovakve sadržaje – kazao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na današnjoj konferenciji za medije u Starom dvoru, a povodom početka ove manifestacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike