Ivan Karl: Pripreme za održavanje Bitefa i Bemusa u zamahu

01.06.2021

10:57

0

Kako je istakao gradski sekretar za kulturu, među najtežim izazovima za gradske vlasti u oblasti kulture bilo je održavanje kontinuiteta rada pozorišta u Be

Ivan Karl: Pripreme za održavanje Bitefa i Bemusa u zamahu
Copyright Ivan Karl ATA Images/Stefan Tomašević

Ivan Karl gradski sekretar za kulturu, jedan je od laureata godišnje nagrade Kulturno-prosvetne zajednice Srbije “Zlatni beočug”, a za Tanjug otkriva da se sprema duplo izdanje Bitefa u septembru i Bemus u novom terminu, u novembru.

Karl napominje da su nagrade stvar trenutka i kada se većaju i kada se primaju.

– To je svakako lep osećaj, ali mnogo je važnije, za šta dolaze i na šta obavezuju. Okolnost da je ovo jubilarni 50. Zlatni Beočug i da se odnosi na prošlu 2020. godinu koja je bila veliki izazov, jeste potvrda da smo u teškim uslovima radili dobro i da nam to daje osnovu da se, kada ovo sa koronom prođe, što pre vratimo u normalne tokove, nadoknadimo propušteno i unapredimo procese. Svesno se izražavam u množini, jer sam deo kompleksnog, ali funkcionalnog tima koji čine sve koleginice i kolege u našim ustanovama kulture i gradskoj upravi Beograda. Ovo priznanje je njihovo koliko i moje – kazao je Karl.

Milan Maricic/ATAImages

Sa mesta gradskog sekretara za kulturu Karl poručuje da za njega u doba pandemije najveći izazov bio da se sačuvaju ljudi, resursi, kontinuitet radnih i kreativnih procesa.

– Odgovoriti preprekama koje su vanredne okolnosti postavile. Najpre pomoć za samostalne umetnike u Beogradu, a onda i na nivou Srbije jer je upravo Sekretarijat za kulturu pripremao i ažurirao liste sa reprezentativnim udruženjima i dostavljao ih Ministarstvu kulture. Naše ustanove su radile bez pauze, koristili smo svaki prozor između pikova epidemije za redovne i specijalne programe – rekao je Karl.

Kako kaže, zahvaljujući predsednici Vlade Ani Brnabić i njenom kabinetu, sprovođena su redovna besplatna PCR testiranja, a na inicijativu Zamenika Gradonačelnika Gorana Vesića, radnici u kulturi su stavljeni u prioritetne grupe za vakcinisanje.

Antonio Ahel/ATAImages

– To su velike stvari. Pokrenuli smo Beogradsku letnju scenu koja će uskoro biti sastavni deo Belefa, održali smo Bitef u formi prologa, Bemus i Džez festival, koji su pobrali sveopšte pohvale. Konačno, imali smo Fest kao prvi međunarodni filmski festival u svetu koji se odvijao na konvencionalan način pred publikom u bioskopskim dvoranama, sa gostima i nagradama, bez ijednog problema – kazao je Karl i dodao da je posle perioda nepotrebne tišine, dolaskom Maje Gojković na čelo Ministarstva kulture i informisanja, obnovljena komunikacija koja je redovna, kolegijalna, srdačna, “veruje i strateška”.

– Sa ministarkom kulture i informisanja smo dogovorili i sporadično održavanje kolegijuma i rešavanje svih problema gde možemo zajedno da nastupimo – poručuje Karl.

Među najtežim izazovima za gradske vlasti u oblasti kulture bilo je održavanje kontinuiteta rada pozorišta u Beogradu u skladu sa epidemiološkim merama.

Karl ističe da je Sekretarijat za kulturu grada Beograda tokom prošlog leta, izašao sa predlogom primena preventivnih mera u pozorištima koji je u najvećoj meri prihvaćen i sproveden.

Tanjug/Tara Radovanović

– Istovremeno smo moja zamenica Gordana Goncić i ja, bili u dnevnoj komunikaciji sa svim beogradskim pozorištima, kao i Narodnim pozorištem i privatnim teatrima. Zajedno sa doktorkom Vesnom Slepčević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, imali smo redovne sastanke sa upravnicima na kojima smo prolazili sva otvorena pitanja oko održavanja proba, igranja predstava i ponašanja publike. Prvi takav sastanak bio je u maju 2020. godine u dvorištu Ateljea 212. Tekovina navedenog je da ni u jednoj ustanovi kulture Grada Beograda nije bilo slučajeva zaražavanja publike – kazao je Karl i još jednom apelovao na sve da se vakcinišu, posebno na mlade.

– Ako pojačamo tempo imunizacije, broj zaraženih će nastaviti da se smanjuje do onog nivoa, kada više neće biti pretnja normalnom životu. U takvim okolnostima najpre nas očekuje Belef sa sloganom “Novi početak” i fuzijom pozorišta i muzike koja će trajati dva meseca i račvati se u dva toka, Beogradsku letnju scenu i Beogradske letnje noći, od kraja juna do kraja avgusta. Tokom leta ćemo imati i tradicionalni festival domaćeg filma u Sopotu i duplo izdanje Bitefa početkom septembra – kazao je Karl.

Pročitajte još

Kako je gradski sekretar za kulturu naglasio pripreme za održavanje Bitefa su u zamahu.

– Slična situacija je sa Bemusom, gde je umetnički direktor Bojan Suđić već predstavio prvu ruku programa. Mislim da smo blizu odluke da za Bemus zadržimo prošlogodišnji termin u novembru koji je bio iznuđen koronom, ali se pokazao kalendarski praktičnijim. Za Sajam knjiga imamo cilj da se održi u standardom obliku i tome ćemo se maksimalno posvetiti. Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić je optimista, kao i ja – kazao je Karl.

Napominje da je Sekretarijat za kulturu tu da u skladu sa mogućnostima obezbedi uslove za nesmetano funkcionisanje svojih ustanova.

– Gde ima problema, da ih rešava, gde nema, da ih ne pravi i naravno da kad god je opravdano, pozitivno odgovara na njihove ideje i zahteve. Zagovornik sam autonomnosti u radu naših direktora jer su oni ti koji sa rezultatima izlaze pred svoje kolektive, publiku i osnivača – kazao je Karl.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike