Emotivni rolerkoster između dve žene: Premijera predstave "Moj muž" u JDP

13.04.2021

13:48 >> 13:51

0

Žene kao likovi su svuda oko nas, a u drami one imaju različiti socijalni krug, imaju patrijarhalni kontekst. Taj tvrdi patrijarhat je gotovo identičan i u M

Emotivni rolerkoster između dve žene: Premijera predstave "Moj muž" u JDP
Copyright Promo / Đorđe Tomić

Duo drama “Moj muž” prema istoimenoj zbirci priča makedonske autorke Rumene Bužarovske, u režiji Jovane Tomić, biće premijerno izvedena sutra veče na Sceni “Studio” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najavila je danas autorska ekipa na konferenciji za medije.

Upravnica JDP Tamara Vučković kazala je da će na premijeri prisustvovati i autorka Bužarovska, koja specijalno dolazi u Beograd upravo zbog scenskog dela prema njenim pričama. Ona je do sada objavila četiri zbirke priča – “Žvrljotine” (2006), “Osmica” (2010), “Moj muž” (2014) i “Nikuda ne idem” (2018).

Umetnički direktor JDP i reditelj Gorčin Stojanović istakao je da je makedonska autorka jedna od omiljenih pisaca u Srbiji, sa prostora celog regiona, i da je reč o sjajnom piscu, čije su priče donekle u stilu pripovedaka velikog Antona Pavloviča Čehova.

Stojanović je gledao dan ranije generalnu probu i bio oduševljen mladim glumicama u ovoj duo drami – Sanjom Marković i Jovanom Belović. Prema njegovim rečima, predstava je veoma nekonvencionalna, prava mešavina smeha i plakanja, jedinstven “emotivni rolerkoster”, koji ima preciznu režiju i tačan likovni izraz.

Promo / Đorđe Tomić

Rediteljka Jovana Tomić, koja je takođe na sceni Studio postavila delo “Natan Mudri” Gotholda Efraima Lesinga, izjavila je da je suptilnost u jeziku Bužarovske glavna odrednica cele predstave. Zbirka “Moj muž” ima 20 priča, a rediteljka je sa svojim autorskim timom izdvojila pet, koje je oživela uz pomoć dve mlade glumačke nade.

Kako je navela, glavna tema je odnos među ženama, ali kroz širi spektar likova – majke, ćerke, prijateljice, koleginice.

– Žene kao likovi su svuda oko nas, a u drami one imaju različiti socijalni krug, imaju patrijarhalni kontekst. Taj tvrdi patrijarhat je gotovo identičan i u Makedoniji, Srbiji, celom regionu. Retko kad se dešava da su i glumci uključeni u sam kreativni proces, a to nam se desilo sada sa dve veoma talentovane glumice, tako da smo svi zajedno stvarali ovu predstavu kroz istraživanje – zaključila je Tomić.

Promo / Đorđe Tomić

Glumica Jovana Belović je rekla da su se kockice u potpunosti poklopile sa ovim projektom, što se ne dešava često – da svi “prorade” kao jedna ekipa.

– Našem istraživanju nikada nema kraja, što me posebno raduje, i koliko god sam srećna i uzbuđena što sutra imamo premijeru, toliko sam i tužna što više nećemo imati probe, i da još malo istražujemo likove – naglasila je Belović, diplomirana glumica sa Akademije umetnosti Novi Sad, poznata iz serije “Vojna akademija”.

Sa tim se slaže i njena direktna partnerka u predstavi Sanja Marković, koja je podvukla da su bili istinska porodica na probama, i svakog dana su imali nešto novo da dodaju, nadgrade, prilagode, dorade, da projekat bude što uspešniji.

Promo / Đorđe Tomić

– Sinoć smo imali nešto novo, verujem i večeras na probi ćemo izvesti takođe nešto novo, ovo je neprekidan proces rađanja naših ideja, što je divno, jer nam se dešavaju samo lepe stvari u pripremi – dodala je Sanja Marković.

Autorski tim saradnika čine još Kostimograf Maja Mirković, kompozitor muzike Luka Mejdžor i dramaturg Dimitrije Kokanov, a reprize predstave su 15, 22. i 28. aprila.

Pročitajte još

Nakon nedavne uspešne premijere komada “Pučina” Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, sledeći projekat JDP posle dela “Moj muž” biće čuvena drama “Beogradska trilogija” Biljane Srbljanović, u novoj verziji reditelja Ivana Vanje Alača, koja će konačno biti izvedena 26. aprila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike