74. rođendan Beogradskog dramskog pozorišta: Osmesi, aplauzi i nagrade

20.02.2021

15:50 >> 15:55

0

Autor: Dejan Ćirić

Voditelj ceremonije bila je glumica Milica Zarić, koja je podsetila na sam istorijat pozorišta koje je osnovano 12. avgusta 1947. godine kao Gradsko pozorišt

74. rođendan Beogradskog dramskog pozorišta: Osmesi, aplauzi i nagrade
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) danas je proslavilo 74. rođendan na svečanosti na kojoj su dodeljene i nagrade umetničkim saradnicima – glumici Mirjani Karanović, reditelju Borisu Liješeviću i kompletnom ansamblu nove predstave “Ružni, prljavi, zli”, a najavljena je i večerašnja premijera komada “Kišne kapi na vrelom kamenju”.

Proslavljena glumica Branka Katić postala je stalni član BDP-a i uskoro je očekuju novi projekti pod krovom ove kuće.

Voditelj ceremonije bila je glumica Milica Zarić, koja je podsetila na sam istorijat pozorišta koje je osnovano 12. avgusta 1947. godine kao Gradsko pozorište koje kasnije menja naziv u Beogradsko dramsko.

Antonio Ahel/ATAImages

Upravnik BDP-a Jug Radivojević istakao je da su pre godinu dana ušli sa velikim optimizmom u nove projekte, nakon 73. rođendana, i na svom katalogu napisali 2020. godinu, ne sanjajući šta će se sve dogoditi.

– Imali smo jednu neverovatno tešku godinu i duboko verujem da je sve to negde iza nas, da se kraj bliži, i da smo na novom početku koji će nam doneti samo dobro – izjavio je Radivojević.

Ipak, prvi čovek ove pozorišne kuće je naglasio da su i u tom vremenu nevremena uspeli da izvedu četiri premijere – “Ružni, prljavi, zli”, “Čitač”, “Jugojugoslavija” i “Nije to to: Studije Fausta”, a za 2021. spremaju već najavljenih 10 novih naslova. Izvedene predstave su izazvale veliku pažnju kod publike i kritike, i uvrštene su među najbolje komade za 2020. godinu po oceni stručnih lica.

Upravnik je pohvalio glumce kako su uvek bili spremni da igraju predstave u doba korone, jer niko nije rekao da neće, ne može i ne želi da igra ili postavljao uslove da se glumi sa maskama.

Mirjana Karanović je oduševila publiku i kritiku u novoj predstavi “Čitač” po romanu Bernarda Šlinka u režiji Borisa Liješevića, i za to dobila tradicionalnu nagradu “Tatjana Lukjanova”, nazvanu po čuvenoj glumici koja je svoj radni vek provela upravo u BDP-u.

– Dobijala sam mnoge nagrade koje nose imena glumica, kako ih ja zovem ‘“ženske nagrade“, kao što je ‘“Žanka Stokić’“, mada istina, imala sam i ‘“Dobričin prsten“ – podsetila je Karanovićeva, ističući da je nagrada „Tatjana Lukjanova“ nešto posebno čemu se stvarno nije nadala.

Antonio Ahel/ATAImages

– Činilo mi se da je jako teško nama glumicama u poznijim godinama, jer dolazi toliko mlađih koje će možda da nas istisnu. Ipak, nije tako, jer srećom dobijam u poslednje vreme sve više dobrih ženskih uloga – objasnila je nagrađena glumica.

Dodala je i to da je Lukjanova dobila ulogu koja ju je proslavila na sceni BDP “Harold i Mod”, i to u zrelim godinama, i ostavila je tom rolom dubok trag na teatarskoj sceni. Karanovićeva je bila je presrećna kada je dobila poziv od upravnika da igra u komadu “Čitač”, nije mogla da diše od uzbuđenja, ali se uplašila kako će ljudi da je prihvate tokom procesa rada.

– Mene se obično mnogi plaše, kažu da sam strašna. Istina, umem nekada da budem i takva, ali samo u situacijama kada osetim da sam ugrožena i vidim da drugi ne poštuju to što ja radim – rekla je poznata glumica.

Za kraj, pohvalila je koncept upravnika Radivojevića u vezi izbora novih projekata u BDP-u, kao i saradnju sa rediteljem koji je bio po njenoj meri, jer je on tih i miran, a ona živahna i energična.

Branka Katić, glumica sa zapaženom karijerom u Engleskoj i Americi, postala je od ove godine novi član ansambla, a publika je imala priliku da je gleda u septembru 2020. u delu “Sumrak bogova” prema filmu Lukina Viskontija, u režiji Jagoša Markovića.

– Ovo pozorište je bilo prvo u kome sam zaigrala pred beogradskom publikom davne 1991. godine, i evo desilo da u BDP-u zaigram prošle godine na poziv reditelja Jagoša Markovića. Volim atmosferu ovog teatra, kao i energiju koju ovde osećam i mislim da upravnik sa svojim timom ima fantastičnu viziju i velike planove koje očigledno uspeva da ostvari – emotivno je ispričala nova članica pozorišta.

Antonio Ahel/ATAImages

– Radosna sam što postajem deo jednog veoma talentovanog, raskošnog ansambla, i osećam se kao da sam član jedne srećne porodice. Na tome sam vam beskrajno zahvalna – zaključila je Katićeva.

Godišnja nagrada za umetnički doprinos je pripala reditelju Borisu Liješeviću za spomenuti komad “Čitač” u kome osim Mirjane Karanović igraju i Marko Grabež, Milica Zarić, Ivan Tomić i Slobodan Boda Ninković. Reditelj je ispričao anegdotu da je, pre šest godina, kada je na velikoj sceni BDP-a dobio nagradu “Bojan Stupica”, za predstavu “Čarobnjak” leptir mašnu držao u ruci jer nije umeo da je namesti. Sada je bio zadovoljan što ima na sebi mašnu jer je naučio u međuvremenu kako da je stavi.

– Hvala BDP-u na ovoj svečanosti i što dokazujete da je pozorište živo, da je potrebno, i posebno hvala Mirjani Karanović koja se na najbolji mogući način uselila u moj profesionalni život – istakao je Liješević.

Zahvalio se i kolegi reditelju Jagošu Markoviću koji mu je u karijeri bio i prijatelj i učitelj, čovek koji je zaslužan što je izabrao režiju za svoj životni poziv.

Antonio Ahel/ATAImages

Specijalnu nagradu je dobila predstava “Ružni, prljavi, zli” za najbolji glumački ansambl koji čine gost iz Hrvatske Ozren Grabarić u glavnoj ulozi, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović, Vanja Nenadić, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski, Jana Milosavljević, Jovo Maksić, Marko Gvero, Milan Zarić, Milena Jančurić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Dunja Stojanović i Slađana Vlajović.

Pročitajte još

– Želeo bih se zahvaliti BDP-u na prilici da igram u ovako sjajnom ansamblu sa toliko darovitih mladih glumaca, jer zaista retko kada se desi ovako divna pozorišna porodica i kolektiv kakav sam doživeo ovde – pun nadahnuća je bio Grabarić ispred cele glumačke ekipe. Nagrađena predstava je rađena u režiji Lenke Udovički, po motivima čuvenog istoimenog italijanskog filma Etorea Skole.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike