Premijera komada „Nije to to" Tomija Janežiča večeras u BDP

18.10.2020

16:13 >> 09:15

0

Delo se bazira na ponovnom ispisivanju dobro poznatih scena kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu, pravljenja mosta - veze između Zapada i

Premijera komada „Nije to to" Tomija Janežiča večeras u BDP
Copyright Foto: Promo/BDP

Predstava „Nije to to – Studije Fausta”, koju je po tekstu Simone Semenič režirao Tomi Janežič, premijerno će biti izvedena večeras od 20 sati na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

Nakon samo sedam dana od novog projekta – „Ružni, prljavi, zli” – u režiji Lenke Udovički, sa vodećim glumcem iz Hrvatske – Ozrenom Grabarićem, u pozorište na Krstu stiže još jedna koprodukcija regionalnih teatara i festivala.

Ovaj umetnički događaj nastao je u saradnji BDP sa drugim značajnim pozorišnim kućama: Sarajevski ratni teatar SARTR, Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja i Međunarodni teatarski festival MEŠ.

Istraživački scenski projekat stvoren je prema dramskom predlošku spisateljice Simone Semenič, ali je zapravo sam tekst nastajao tokom procesa rada na probama, kao vrsta kolektivnog kreativnog čina, što je inače karakteristično u karijeri poznatog reditelja.

Foto: Promo/BDP

U predstavi igra osam glumica – Selma Alispahić, Maja Salkić, Emina Muftić, Maja Ranđić, Amila Terzimehić, Dunja Stojanović, Karmen Bardak i Jelena Laban, koja u beogradskom izvođenju neće biti fizički prisutna, ali će se videti na snimljenim materijalima.

Čest gost domaćih scena poslednjih 20 godina, reditelj neobične poetike Janežič potpisuje čak šest režija u Beogradu i Novom Sadu, između ostalih čuveni „Galeb” po motivima drame od Čehova u SNP.

Na pozornici Ateljea 212 realizovao je davno Šekspirovog „Kralja Lira” sa Ljubom Tadićem u naslovnoj ulozi, kao i „Putujuće pozorište Topalović” Ljubomira Simovića i „Šuma blista”, još jednu dramu Milene Marković.

– Delo ‘Faustus’ je istraživački, stvaralački projekat koji traje već godinu dana i bazira se na ponovnom ispisivanju dobro poznatih scena kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu, pravljenja mosta – veze između Zapada i Istoka – objašnjava reditelj.

Foto: Promo/BDP

Poznat po dosta dugim predstavama od po nekoliko sati, ovog puta je rekao da želi da uradi kratku predstavu, za razliku od ranijih projekata, zato traži najkraći mogući format, a da ima smisla.

Zamolio je Semenič da napiše komad koji nije „Faust”, ali koji dodiruje njegovu suštinu.

– Zanima me “nepojmljivost”, a negde i Faust kreće s tim, kao da želi most u nepojmljivo – zaključuje.

Glumica Maja Ranđić izrazila je zadovoljstvo što je deo ovog veoma specifičnog projekta i priznala da joj je bilo neobično što je na probama njih osam žena na jednoj strani, a sa druge strane je samo jedan i to takav čovek, prepun ideja i inovacija, što im je pomoglo u celom poduhvatu.

Foto: Promo/BDP

Da je ovo zaista nesvakidašnji kreativni proces, dokaz je i što su dva asistenta režije Gabrijel Lazić i Benjamin Konjicija osim te umetničke pozicije, postali i deo glumačkog ansambla predstave, a uloge im je reditelj naknadno osmislio, što oni nisu ni očekivali.

Nakon prve reprize u nedelju, komad će se igrati najranije u novembru mesecu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike