Reditelj Jug Đorđević za 24sedam pred večerašnju premijeru: Manipulacija kroz prizmu ljubavnog četvorougla

20.02.2021

15:04 >> 16:15

0

Komad Kišne kapi na vrelom kamenju biće premijerno izveden na sceni Beogradskog dramskog pozorišta

Reditelj Jug Đorđević za 24sedam pred večerašnju premijeru: Manipulacija kroz prizmu ljubavnog četvorougla
Copyright ATAImages / Antonio Ahel

Predstava Rajnera Fasbindera “Kišne kapi na vrelom kamenju” u režiji Juga Ðorđevića biće premijerno izvedena večeras na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, na Dan ovog teatra, a reditelj u razgovoru za naš portal ističe da mu je čast što je od mnogih komada, izabran baš njegov, kao i da smatra da je vrlo važno kroz pozorište govoriti o sveprisutnijoj temi manipulacije od strane autoriteta.

Fasbinder je kultni filmski i pozorišni reditelj, dramski pisac, glumac, esejista i jedan od pokretača nemačkog novog talasa, i iako mu je karijera trajala svega dvadeset godina, snimio je 40 filmova, napisao 24 pozorišna komada i generalno obeležio jedno vreme, dotičući teme o kojima se malo ko usuđivao da govori.

– Rajner Verner Fasbinder danas je istinitiji i provokativniji od vremena u kome je stvarao, a stvarao je u periodu velikih svetskih promena, revolucija i ratova. Ostao je upamćen kao autor koji je znao da u svojim radovima prepozna i anticipira probleme koji se često karakterišu kao tabu teme – kaže na početku razgovora Ðorđević.

ATAImages / Antonio Ahel

Da ne otkrivamo mnogo, šta je ono što publika može da očekuje od vaše predstave?

Siže Fasbinderovog komada čini veza između dva muškarca, zapravo ljubavni četvorougao, jer obojica imaju paralelne veze. Na kraju se taj celi kvartet spaja i rezultira određenim događajima. Taj Fasbinderov siže smo mi pretvorili u predstavu uz pomoć specijalnog mehanizma pozorišnog stvaranja. Publika će moći da prisustvuje stvaranju pozorišne predstave, što do sada možda nije imala priliku. To podrazumeva sve događaje koji se dešavaju do same premijera – audicije, čitajuće probe…

Govoreći o ovom komadu, rekli ste da će publika biti uključena u predstavu, na koji način?

Generalno sam pristalica teatra koji na određeni način sve vreme tokom trajanja predstave traži od publike da aktivno učestvuje, da je mentalno sve vreme u nekoj vrsti akcije da bi pohvatala sve “mrvice” koje mi kao autorski tim njima ostavljamo, ne bi li na kraju sklopili celu sliku. Baš zbog ovoga i teme kojom se bavimo, a to jeste ta vrsta manipulacije koja je na svakodnevnom nivou prisutna, je jako važno, pogotovo kod publike u ovoj predstavi prepoznati kad zapravo mi njima manipulišemo. Biće interesantno videti da li to rezonuje ili ne.

ATAImages / Antonio Ahel

Zašto ste odlučili da se bavite temom manipulacije autoriteta? Kao mladom reditelju, koja je po vama uloga teatra kada je reč o društveno-političkim problemima?

Neminovno je baviti se ovom temom zato što imamo toliko informacija koje su nam servirane na dohvat ruke, a neproverene su i to je najdivnije tlo za manipulisanje. Mislim da je ova vrsta subverzivne komunikacije sa publikom jako važna jer ne vidim šta nam drugo preostaje. Osnovni i zvanični izvori informacija često su dovedeni u pitanje zbog svih tih desničarskih akcija. Ne sviđa mi se i mislim da je strašno što kao narod, ne mislim pritom na Srbiju, nego uopšte na svet, skrećemo na desno. Veoma su aktivne i jake određene grupacije koje se bave neproverenim informacijama i manipulisanjem. Zato mi je reagovanje na to neminovno. Kao pozorišni reditelj ovo je moj način da na to reagujem. To je moj poziv.

Pročitajte još

Paralelno sa ovom predstavom u Somboru radite na kultnom naslovu “Tramvaj zvani želja” Tenesi Vilijamsa. Da li vas sputava ili inspiriše odgovornost postavljanja tako poznatog i više puta igranog komada? 

U mom ličnom raditeljskom radu to je prevelika satisfakcija zato što ljudi imaju predstavu šta je to, i zato s tim mogu da se igram. Računam na to da znaju šta je taj komad i iz toga vučem koncept i inspiraciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike