Branka Katić: Jedna stvar u vezi sa glumcima je tragična (FOTO/VIDEO)

20.09.2023

08:25

0

Autor: Dejan Ćirić

Na filmskom festivalu u Leskovcu prikazan je njen najnoviji film

Branka Katić: Jedna stvar u vezi sa glumcima je tragična (FOTO/VIDEO)
Film "Praznik rada" - Copyright Promo/MCF

Na filmskom festivalu LIFFE u Leskovcu prikazan je film ,,Praznik rada'', reditelja Pjera Žalice, u kome jednu od uloga igra čuvena Branka Katić. Tim povodom poznata glumica je iznela svoje utiske o festivalu, kao i o samom filmu.

Šta vas je privuklo da dođete na LIFFE? 

Imam film na festivalu, "Praznik rada" Pjera Žalice. Nisam bila ranije, ali mi je divno, srela sam reditelje sa kojima sam radila i koje znam mnogo godina, kao i mog prijatelja i kolegu Ljubu Bandovića, tako da se provodim jako lepo.

Promo/LIFFE festival
 

Poznati ste po tome što uvek rado podržavate mlade umetnike, a ove godine na programu LIFFE festivala našao se veliki broj njih. Šta možemo da naučimo od mladih autora?

Oni uvek nose fantastičnu energiju, jedan svež pogled na svet, i mislim da je to što mladi reditelji imaju dragoceno. Oni su budućnost naše kinematografije. Volim da radim sa mladim rediteljima, zato što su oni neki novi duh i neko novo vreme. 

Tragično je što su glumci još uvek samo izvođači

Na festivalu je održana regionalna konferencija reditelja na kojoj je bilo reči kako o poziciji reditelja u savremenom stvaralaštvu, tako i o egzistenciji filmskih radnika. Kakvo je vaše mišljenje o ovim temama?

Reditelji kod nas imaju neverovatnu umetnički slobodu, a pošto živim i u inostranstvu, znam da tamo imaju mogućnost da režiraju, ali nemaju glas u montaži, producenti tu dosta imaju moć i poslednja su ruka u odlučivanju. Ne znam koliko su reditelji ovde svesni toga da imaju mogućnost da budu autori. Što se tiče filmskih radnika i glumaca, ono što ja primećujem, to je da pokušava da se snimi što više materijala u jednom danu, i mislim da to nije dobro.

Promo/LIFFE festival
 

Pošto sam u ovoj industriji više od 30 godina, sećam se nekih dobrih vremena kada smo imali više vremena da napravimo nešto odlično. Više govorim o televizijskim produkcijama nego o filmu. Ovo je brzo vreme, pa svi pokušavaju brzo da snimaju, a to ne ispadne uvek kako treba. Mislim da je tragično to što su glumci još uvek samo izvođači, to da smo i mi autori tih uloga nam je oduzeto, pa zato ne dobijamo nikakve tantijeme kad se filmovi i serije repriziraju na televiziji, što nije u redu, ali, takođe, znam da smo aktivni u vezi sa tim i da radimo sve da se zakon promeni.

Promo/LIFFE festival
 

Na festivalu je prikazan film ,,Praznik rada’’. Šta je posebno važno kada je reč o ovom ostvarenju? Kako biste ga predstavili nekome ko ga nije gledao?

Mislim da je to jedan dobar domaći film koji na suptilan način pokazuje kako traume koje je rat ostavio još uvek postoje. Film je, takođe, pun ljubavi i kreće lagano, sa nekim humorom, a na kraju vam je jasno da sve te traume koje smo prošli i dalje definišu to kako živimo. Priča je o grupi ljudi iz Sarajeva koja pokušava da slavi praznik koji smo voleli da praznujemo ranije, praznik rada koji je za vreme komunizma bio jako popularan. Dešava se hapšenje jednog žitelja iz tog kraja koji je optužen za ratne zločine, pa kroz prizmu kako njegovi prijatelji i komšije gledaju na sve to shvatamo koliko su poedele i predrasude još uvek tu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike