Emotivna ispovest Danice Maksimović: Pekla sam palačinke i plakala, a onda me je on pozvao

15.09.2023

18:00

0

Autor: Dejan Ćirić

"Pomogli su mi mnogo svi moji sunovrati i saplitanja u životu, teški, doživljeni od društva, u pozorištu, jer sam napustila pozorište. Sve je to naslagano u meni i sve sam to ja."

Emotivna ispovest Danice Maksimović: Pekla sam palačinke i plakala, a onda me je on pozvao
Copyright ATA Images/Milan Maričić

Predstava „Yankee Rose“ jedna je od prvih koja se u novoj pozorišnoj sezoni BDP-a vraća na scenu, a sa njom na "daskama koje život znače", ponovo će se naći i Danica Maksimović.

Režiju za predstavu koja je oduševila publiku potpisuje sin legendarne glumice, Miloš Lolić. Danica je u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, govorila je o saradnji sa sinom, ali i zahtevnoj ulozi od koje je htela da odustane.

Danica Maksimović i Miloš Lolić, ATA Images/Milan Maričić
 

Ujeo me je za srce

- Njemu nije bilo bitno da on dobije nagradu, nego jednostavno da njegov rad bude prepoznatljiv u onome šta ja mogu. On da ne zna moje mogućnosti, ne bi smeo ni da mi da ulogu, jer je ona jako zahtevna. Ipak, pošto mene gleda od malih nogu i video je šta sam i u kojim segmentima života radila, on je znao da to mogu da iznesem. Nije slučajno što je meni dao tu ulogu i što smo se borili kao dva titana - kaže Danica i otkriva da je u početku saradnja sa sinom bila jako napeta, jer je imala problem da razdvoji poslovno i privatno.

- Bilo je jako teško. Imala sam dilemu, odustajala sam. Kao reditelj me je u jednom trenutku ujeo za srce, a mene je to zabolelo kao majku. Nisam znala kakav je on reditelj i kako režira, pa sam sve prihvatala lično. S obzirom na to da je često od mene zahtevao maksimum i vikao pred svima, postavila sam u jednom momentu ultimatum i rekla da ja to neću moći da izdržim i da će morati da traži novu glumicu. Kada sam došla kući, uzela sam da pravim palačinke i dok sam ih pekla plakala sam, suza suzu stiže, to je za mene bilo strašno, a onda me on pozove posle sat vremena i pita da li sam se smirila - otkriva glumica.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Na 68. po redu Sterijinom pozorju, predstava "Yankee Rose" osvojila je osam Sterijinih nagrada.

- Mi smo otišli tamo da odigramo predstavu, jer su oni prepoznali rad koji je poseban. Nagrade nismo očekivali, ali je Milošu bilo bitno da ja dobijem nagradu i to je stalno govorio. Onda je usledilo iznenađenje, jer je i on dobio nagradu za najbolju režiju.

Rekla si da samo glavna uloga dolazi u obzir

Iako joj je u početku saradnja sa sinom bila jako teška, Danica ističe da je vrlo ponosna na Miloša, jer definitivno zna šta hoće i kako treba da radi.

- Kada sam kasnije malo promislila, shvatila sam da on zna tačno šta hoće i kako treba. Neverovatan je kako vodi glumce - kaže glumica i otkriva kako joj je Miloš saopštio da je njoj namenio glavnu ulogu.

ATA Images/Antonio Ahel
 

- Doneo mi je tekst i rekao da ga pročitam. U početku sam mislila gde će on ovo da radi, ništa mi nije bilo jasno. Kada sam ga pozvala i pitala gde planira da radi, bio je jako odlučan da to bude BDP. Počela sam da razmišljam koja od koleginica bi mogla da igra ovako zahtevnu ulogu, nije mi palo na pamet da on mene planira za nju, a onda mi je rekao: "Pa, ti si rekla da samo glavna uloga dolazi u obzir". Kada mi je to rekao, tek onda sam detaljno počela da čitam svako slovo, svaku rečenicu teksta. Onda je saopštio Ivi Ilinčić da će i ona da igra u predstavi, a nije bilo nijednog slovca napisanog za njenu ulogu. Bila sam skroz u čudu. Zatim je napisao celu Ivinu ulogu, jer je zamislio da ja u predstavi imam suparnicu.

Životni sunovrati

Danica Maksimović u predstavi tumači lik En Nikol Smit, koja je imala veoma turbulentan život. Glumica ističe da su joj privatni lomovi u životu jako pomogli da ulogu dočara na pravi način.

- Pomogli su mi mnogo svi moji sunovrati i saplitanja u životu, teški, doživljeni od društva, u pozorištu, jer sam napustila pozorište. Sve je to naslagano u meni i sve sam to ja. Naravno, i svi oni lepi trenuci. Kada je lepo onda se raduješ, ali kada je teško, normalno je da plačeš.

Glumica je otvoreno pričala i o prijateljstvu sa koleginicom Tanjom Bošković.

- Tanja i ja smo zaista velike prijateljice. To je tako u životu, šta god da vam se desi, možemo da se ne vidimo i nečujemo svaki dan, ali kada se sretnemo vidiš da je to pravo prijateljstvo - kaže Danica.

ATA Images/G.G.
 

Ko nema hrabrosti ne može da uspe

Diva našeg glumišta, iako je ušla u osmu deceniju pleni svojim izgledom na kome mogu da joj pozavide i mnoge mlađe dame.

- Svakodnevno vežbam, ali ne moram da pokazujem da sam u teretani, bivala sam. Sada imam kod kuće neke sprave na kojima vežbam. Ja i u krevetu uradim pilates, istežem se. Zašto bi sebe zapostavili, zašto ne voleti sebe, zašto ne biti svestan svog bića? To je užasno bitno, osloboditi se kompleksa. Na tome se radi. Verovali ili ne, ja sam bila stidljiva kada sam došla na Akademiju. Bila sam neko ko je uvek sedeo u ćošku i čekao šta će da se desi, ali od tada do sada, tu nema ni pola one Danice. Sve se to vremenom potiskuje, mozak radi na drugoj frekvenciji. Moraš da ideš dalje i da veruješ. Onaj ko nema hrabrosti, taj ne može da uspe. Osetila sam na svojoj koži zavist i ljubomoru, ali svakodnevno radim na sebi - zaključila je Danica Maksimović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike