Neobičnim performansom otvoren filmski festival LIFFE: Pogledajte ko se pojavio na crvenom tepihu (FOTO)

15.09.2023

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstavljen je program koji čini više od 50 dugometražnih filmova u 5 kategorija

Neobičnim performansom otvoren filmski festival LIFFE: Pogledajte ko se pojavio na crvenom tepihu (FOTO)
Copyright Promo/Lazar Jovanović

16. filmski festival LIFFE svečano je otvoren u Narodnom pozorištu u Leskovcu, uz poruku da se film vrati njegovim autorima i publici. 

Festival je otvoren neobičnim performansom, monologom veštačke inteligencije (AI) sa jedne i čoveka sa druge strane. Cilj performansa bio je da ukaže na važnost čoveka i filmskog stvaraoca kao ključne figure pri nastanku filma u vremenu kada je ova umetnost izjednačena sa brzim i lako dostupnim video sadržajima.

Promo/Lazar Jovanović
 

Fokus je bio na sloganu festivala koji glasi ,,Akcija!’’, koji u sebi nosi dvostruko značenje - osim toga što je ova reč zaštitni znak reditelja, u kontekstu festivala odnosi se i na podsticaj da se film vrati onima kojima on pripada, a to su autori i publika. Zatim je usledio i kratak podsetnik da je Leskovac u prošlosti bio važan filmski centar, s obrizom na to da je još sedamdesetih godina u ovom gradu osnovan fesitval amaterskog filma „Film Sutrašnjice“.

Promo/Lazar Jovanović
 

Predstavljen je program festivala koji čini više od 50 dugometražnih filmova u 5 kategorija: Glavni takmičarski program, Divlji film, selekcija dokumentarnih filmova, filmovi van konkurencije, kao i najbolji kratkometražni studentski filmovi filmskih akademija regiona.

Ostaviti prošlost iza sebe

Selektor glavnog programa Ognjen Sviličić, istaknuti regionalni i evropski scenarista i filmski reditelj, rekao je:

- Ove godine na našem filmskom festivalu u Leskovcu slavimo junake koji žele da žive kao ljudi i da ostave prošlost iza sebe. Ovogodišnja selekcija pokazuje kako bivša Jugoslavija zbilja želi da živi punim plućima, međutim prošlost nam ne da. Borba čoveka sa prostora bivše Jugoslavije je uvek borba sa prošlošću, to nam je svima zajedničko. Ovi filmovi nas pozivaju da u toj borbi pobedimo i zagrlimo život. Tako da je ime ovog festivala odnosno skraćenica Lajf, jedan poziv na takvo druženje za našu bolju budućnost. 

Promo/Lazar Jovanović
 

Festival ove godine donosi uzbudljive novine, a to je novi segment - izbor najboljih reditelja TV serija. U konkurenciji je 10 mini serija i 21 pojedinačna epizoda dramske serije iz celog regiona. Strukovni žiri čini preko 100 eminentnih filmskih i televizijskih reditelja iz celog regiona. Nagrade se dodeljuju u dve kategorije: Nagrada za najbolju režiju mini serije (do 8 epizoda) i Nagrada za najbolju režiju pojedinačne epizode dramske serije (serije od jedne ili više sezona, sa 8 ili više epizoda po sezoni). 

Tu nije kraj iznenađenjima, jer od ove godine, umetnički tim LIFFE festivala uvodi novu nagradu za internacionalni program ,,Divlji Film“ koja će nositi ime našeg svetski proslavljenog reditelja Dušana Makavejeva. Selektori celine Divlji film su reditelji Uroš Tomić i Marko Sopić. 

Promo/Lazar Jovanović
 

Darko Bajić, umetnički direktor festivala, istaknuti filmski reditelj i dugogodišnji profesor filmske režije navodi da je na samom festivalu planirana i diskusija o položaju reditelja u aktuelnoj produkciji.

Kad srce preskače

U glavnom takmičarskom programu biće dodeljen Gran pri festivala, kao i druga i treća nagrada i dve glumačke nagrade, koje će dodeliti tročlani žiri u sastavu Damjan Kozole, filmski reditelj, Ljuba Bandović, glumac i Nenad Pavlović, reditelj.

Umetnički tim festivala već je ranije otkrio da je Miloš Miša Radivojević ovogodišnji laureat nagrade ,,Živojin Žika Pavlović”, a sada mu je zvanično tu nagradu uručio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, otvorivši 16. LIFFE festival. Nakon velikog aplauza publike, proslavljeni reditelj naglasio je da mu ova nagrada puno znači i da mu „srce preskače“ od osećanja odgovornosti i pomisli da dobiti nagradu "Živojin Pavlović" predstavlja obavezu da u budućnosti napravi još neki film. Za kraj dodao je „svoj život proveo sam u filmu, a od Žike Pavlovića je naučio jednu kapitalnu stvar a to je odnos prema istini i hrabrosti."

Promo/Lazar Jovanović
 

Nagradu je uručio gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, koji je tom prilikom istakao da festival iz godine u godinu raste i razvija se.

- LIFEE svojim kvalitetom i sadržajem biva prepoznat i poštovan širom regiona, na šta sam ja posebno ponosan.

Publika je nastavila da uživa u programu uz film ,,Indigo kristal’’ reditelja Luke Mihailovića koji je otvorio festival.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike