Vaja Dujović otkriva ko je bila Slavka Ranković koju igra u seriji "Drug Marko": Heroina i stub porodice (FOTO)

14.09.2023

17:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Priča o čuvenom Aleksandru Rankoviću izazvala je veliku pažnju u celom regionu

Vaja Dujović otkriva ko je bila Slavka Ranković koju igra u seriji "Drug Marko": Heroina i stub porodice (FOTO)
Copyright Promo/S. Pikula

Prve epizode serije „Drug Marko" izazvale su veliku pažnju televizijske publike. Priču o jednoj od najintrigantnijih ličnosti Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Aleksandru Rankoviću, prati ogroman broj gledalaca u zemlji ali i regionu. O tome su govorili scenarista Svetko Kovač i glumica Vaja Dujović, koja u seriji tumači lik Slavke, Rankovićeve druge supruge.

Promo/Slobodan Pikula
 

Manje poznati detalji o Rankoviću

Kovač kaže da su očekivali pozitivne reakcije publike i veliku gledanost serije.

- Uglavnom jesmo, zato što je Ranković i 40 godina od smrti, i skoro 60 godina od silaska s vlasti i dalje ličnost koja izaziva veliku pažnju. Odnosno, i dalje oko njega postoje neke dileme i ljude to interesuje tako da sam očekivao da će biti ovakva gledanost i ovolika zainteresovanost publike.

Promo/Slobodan Pikula
 

Dodaje da se ekipa koja je radila na seriji trudila da prikaže i neke manje poznate detalje.

- Mi smo nastojali generalno da kroz celu seriju otklonimo sve dileme koje se tiču Aleksandra Rankovića. Ne znam da li smo u tome uspeli, to ćemo videti kada pogledamo svih deset epizoda, ali u prve dve epizode smo videli neke detalje koji su manje poznati o njegovoj porodici, o njegovom poreklu, učešću u radničkom sindikalnom pokretu, zatim u Komunističkoj partiji, upoznavanje s Titom i naravno, ono što je takođe bilo zanimljivo, to je njegovo hapšenje 1941. godine i spektakularno oslobađanje u jednoj akciji, kada praktično Gestapo nije bio siguran koga je uhapsio, i tek posle toga je shvatio i nastavio je potragu za njim. Dalje, u trećoj epizodi smo videli šta je Gestapo radio i kako je pokušao da dođe do podataka o Rankoviću, koga je sve koristio kao izvore, a među njima ima vrlo zanimljivih javnih ličnosti - objasnio je Kovač.

Promo/Slobodan Pikula
 

Heroina i stub porodice

Vaja Dujović kaže da je i ranije bila upoznata sa istorijskim činjenicama i sa životom Rankovića, pošto je, kako je rekla, imala priliku da igra Slavku Ranković u serijalu o Jovanki Broz.

- Ovde sam mnogo više saznala i o njenom poreklu, i o tome kako su se zapravo upoznali, kakav im je odnos bio, koliko je ona bila, ako pričamo o njihovom odnosu, uz njega, koliko je bila na neki način stub, ako mogu tako da kažem, njihove porodice. Gospodin Svetko Kovač mi je pomogao dosta, kao i Slobodan, Rankovićev i Slavkin sin, kog sam imala priliku i čast da upoznam, i da nekako čujem iz prve ruke neke detalje kakva je bila njegova majka - istakla je glumica i dodala:

Promo/S. Pikula
 

- U trećoj epizodi prva scena je scena njihovog upoznavanja u Drvaru, i to je već samo po sebi meni zanimljivo, pa kasnije, kroz druge epizode ćete videti jednu ženu koja je ostala bez porodice, koja je za partijom došla u Beograd i koja je, po mom mišljenju, bila heroina i, opet naglašavam, stub jedne porodice. To sve njoj nije bilo baš lako, ali čini mi se da se s tim herojski borila i držala.

Promo/S. Pikula
 

Velika gledanost u regionu

Govoreći o tome kakva su očekivanja nakon završetka serijala, Kovač je rekao da je gledaocima ostavljeno da sami zaključe i da steknu utisak o Aleksandru Rankoviću.

- Mislim da će na kraju serijala gledaoci imati potpunu sliku i odgovor na dileme koje postoje oko njega. Naravno, ne možemo očekivati da svima to bude zanimljivo, da imaju svi dobro mišljenje o toj seriji i o Rankoviću uopšte. Međutim, prema onome što do sada imamo je da je serija izazvala veliko interesovanje, ne samo kod nas u Srbiji, nego u regionu, da se dosta prati u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, Sloveniji. Tako da očekujemo da će serija imati efekte koje smo želeli - zaključio je scenarista Svetko Kovač.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike