24sedam na filmskom festivalu Palić: Bogdan Diklić otkrio ko je njegov "nedaroviti" unuk (FOTO)

16.07.2023

09:00

0

Glumac se sinoć pridružio galeriji znamenitih dobitnika nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskom filmu

24sedam na filmskom festivalu Palić: Bogdan Diklić otkrio ko je njegov "nedaroviti" unuk (FOTO)
Copyright Promo/Bojana Bačić

„Godine prolaze, mi gledamo. Da li smo sretniji ili pametniji“, kažu stihovi Bajagine pesme. Sinoć na Paliću nije bilo Bajage, ali je u autentičnoj atmosferi Letnje pozornice otvoren jubilarni 30. Festival evropskog filma Palić.

- Trideset godina festivala. Sada je festival u najboljim godinama za razliku od nas - našalio se Dušan Kovačević, predsednik Saveta festivala i proslavljeni dramski pisac, scenarista i reditelj.

Promo/Damir Vujković
 

Uloge u filmovima koji se pamte

Uručenjem nagrade "Aleksandar Lifka", glumcu koji je svojim ulogama ostavio neizbrisiv i prepoznatljiv pečat u kinematografiji ovih prostora Bogdanu Dikliću, Festival evropskog filma Palić je i zvanično otvoren. A nagradu je upravo „svom starom drugu“ uručio Dušan Kovačević.

- Velika mi je čast i drago mi je što mom starom drugu mogu da uručim ovo veliko međunarodno priznanje. Bogdana Diklića sam upoznao početkom sedamdesetih godina na Akademiji za pozorište, kako se tada zvao današnji Fakultet dramskih umetnosti. Od tog vremena, pre više od 50 godina, družili smo se i povremeno radili. Ono što mogu reći i što je sigurno dokazano je da je Bogdan Diklić jedan od naših najznačajnijih glumaca, koji je odigrao uloge u filmovima koji se pamte - rekao je Kovačević.

Promo/Damir Vujković
 

On je podsetio da se ove godine obeležava 40 godina od premijere kultnog filma „Maratonci trče počasni krug“ rekavši da su sada svi „40 godina stariji, što je tragično“, opet ne propustivši priliku da se našali na račun godina.

Pre uručenja nagrade prikazana je kratka scena iz „Maratonaca“.

Kažu da je darovit, ali ja nisam siguran

- Jako mi je drago što smo se sreli u ovoj prohladnoj večeri. Samo sam hteo da vam skrenem pažnju da ovaj momak, u ovom insertu koji ste videli, to je moj unuk. Kažu da je darovit, ali ja nešto nisam siguran - rekao je Diklić, aludirajući na svoju čuvenu ulogu Mirka Topalovića u „Maratoncima“.

Promo/Damir Vujković
 

Zatim je dodao:

- Veoma sam radostan. Ja sam samo predstavnik svih tih ljudi sa kojima sam zajedno radio ovih prvih 48 godina. Najiskrenije želim da se zahvalim svim scenaristima i svim rediteljima sa kojima sam imao čast i zadovoljstvo da radim. Svim direktorima fotografije, toncima, šminkerkama, kostimografima, scenografima, klaperima, binskim majstorima, far majstorima, vozačima, i tako dalje. Nije to kurtoazija, već sam iskren - naglasio je glumac.

Čuveni dobitnici nagrade

Diklić se nagradom „Aleksandra Lifka“ uvrstio u galeriju znamenitih dobitnika ovog priznanja za doprinos evropskom filmu, među kojima su i Milena Dravić, Dušan Makavejev, Ken Louč, Emir Kusturica, Slobodan Šijan, Klod Leluš, Nikita Mihalkov i mnogi drugi.

Promo/Damir Vujković
 

- Još jednom vam se svima zahvaljujem. Baš ste mi lepo aplaudirali - rekao je Diklić, u tonu nekih od svojih prepoznatljivih junaka iz filmova, propraćen gromoglasnim aplauzom publike.

U narednih sedam dana publika na Paliću i u Subotici će moći da uživa u najboljim evropskim filmovima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike