Igor Toholj za 24sedam o filmu o užasima bombardovanja Srbije: Dramatične scene u dokumentarcu „Mali i veliki“

17.07.2023

12:30

0

Ovo ostvarenje će biti prikazano u utorak, 17. jula, u 17.45 u bioskopu Aleksandar Lifka u Subotici

Igor Toholj za 24sedam o filmu o užasima bombardovanja Srbije: Dramatične scene u dokumentarcu „Mali i veliki“
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Dvadeset četiri godine posle bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom i uništavanja hemijskih postrojenja od strane NATO pakta, ekipa dokumentarnog filma putuje u traganju za preživelima nakon izvršenog ekoocida: trajno zagađeni voda, vazduh i zemlja i dalje truju. Reč je o dokumentarnom filmu „Mali i veliki“ Želimira Gvardiola.

Ovaj film biće prikazan na Palićkom filmskom festivalu, a ujedno je i polazište za veliku panel diskusiju „Posledice upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom u NATO agresiji 1999. godine - inspiracija za kinematografe", koja će biti održana u sredu na festivalu.

Profimedia
 

Brojni dokumentarci se prikazuju u okviru programa Eco Dox i Novi evropski dokumentarni film.

- U oba programa dokumentarci reflektuju dramatičnost situacije u kojoj se svi nalazimo zajedno, u raznim aspektima života - geopolitički, klimatski i generalno, civilizacijski. Svi ovi filmovi imaju jednu univerzalnu antropološku komponentu. U Eco Dox selekciji nekada, filmovi su pokušavali da ukažu na neke probleme i procese koji su tek započeli, a sada su ti procesi već uveliko u toku i zapravo imamo tumačenja ili reakcije na njih - kaže Igor Toholj, selektor oba programa.

Profimedia
 

Ljudi još uvek žive na zatrovanim mestima

Kada je reč o filmu “Mali i veliki” njega je snimio doajen jugoslovenskog dokumentarizma Želimir Gvardiol koji je u ovaj dokumentarac pretočio svedočanstvo o posledicama NATO bombardovanja i dan-danas nažalost vidljivim i devastacijom nekih naselja, kaže za 24sedam, Igor Toholj.

- Kod ovog filma me je privukla dramatičnost situacije u kojoj su se našli oni koji još uvek žive na tim mestima koja su još uvek “zatrovana”. U filmu su prikazana područja koja su potpuno uništena I devastirana zauvek. Sve to je nešto što me je vratilo u to vreme kada sam pogledao film, jer svi smo to doživeli, neko na ovakav, neko na onakav način. I gospodin Gvardiol pripada onoj klasičnoj školi dokumentarizma, to je malo drugačiji pristup, nego ovaj savremeni, ali vrlo ubedljiv - navodi Toholj.

24sedam/Goran Sivački
 

Delo koje pogađa pravo u centar

A kako izgleda kada se takav majstor dokumentarizma uhvati nimalo lake teme koja pogađa svakog od nas?

- Kod Gvardiola je to baratanje suvim činjenicama. Ono što je film kao istina. Tu nema mnogo stilizacije i nadgradnje, ali je vrlo ubedljivo. Ovo nije dokumentarni esej, već delo koje pogađa pravo u centar - kaže Toholj.

Prema njegovim rečima, film barata samo činjenicama i svedočenjima, a autor je prisutan i kao neka vrsta sagovornika koji stiže na lice mesta i upoznaje se sa dramatičnom situacijom na terenu.

Film će biti prikazan u sredu, 17. jula, u 17.45 u bioskopu Aleksandar Lifka u Subotici.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike