Umetnici će uvek biti pametniji od veštačke inteligencije: Miroslav Mogorović za 24sedam o Parku zvezda i filmu na Paliću

18.07.2023

12:30

0

Festival pripada nekom “starovremenskom” stilu i svemu onom lepom što je donosilo to vreme kada je reč o kinematografiji

Umetnici će uvek biti pametniji od veštačke inteligencije: Miroslav Mogorović za 24sedam o Parku zvezda i filmu na Paliću
Miroslav Mogorović - Copyright ATA Images/Miloš Rafailović

Da li biste želeli da samo na trenutak osetite duh “Maratonaca” i uz pomoć mašte budete deo ove ekipe? Ako svratite na Palić u Park heroja, i sednete na klupu na kojoj su pločice sa ugraviranim imenima Dušana Kovačevića i Bogdana Diklića, želja će vam se ispuniti.

Damir Vujković
 

Naime, u okviru Filmskog festivala na Paliću, koji se ove godine održava od 15. do 21. jula, svake godine dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka" dobija svoju klupu sa izrezbarenim imenom, ali je uvek godinu dana kasnije “podeli sa nekim”.

Klupa za svakog nagrađenog

Ovogodišnji lauret nagrade Bogdan Diklić, čuveni Mirko Topalavić, podelio je sa Dušanom Kovačevićem, bez kojeg film “Maratonci trče počasni krug”, ne bi ni postojao.

Ideja po kojoj svaki dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka" dobija svoju klupu, potekla je od Miroslava Mogorovića, programskog dirktora Palićkog festivala i producenta.

- Festival je za ovih 30 godina uspeo da Palić prepoznaju po njemu. Tu je i “Abazija”, najstariji bioskop na prostoru bivše Jugoslavije koji je obnovljen i koji je živi spomenik festivala tokom cele godine.

24sedam
 

U Park pored Palićkog jezera svi vole rado da dolaze da prošetaju. Nasuprot nekih holova slavnih, učinilo mi se prirodnim da nagrađenima na Palićkom festivala, posvetimo klupe. Ova ideja se dopala i autorima.

- S obzirom da sad već imamo čitava dva velika reda sa klupama najznačajnijih imena evropske kinematografije, računam da će ovaj Park heroja jednog dana postati Park filmskih zvezda - kaže za 24sedam Mogorović, polu u šali, polu u zbilji.

24sedam
 

Kako je objasnio festival pripada nekom “starovremenskom” stilu i svemu onom lepom što je donosilo to vreme kada je reč o kinematografiji.

Festival starog kova

- Ovo je festival starog kova u kojem još mogu da se gledaju filmovi pod zvezdanim nebom, da publika raspravlja o filmovima, susretne se sa autorima i dozvoli sebi da joj se neki film dopadne ili ne – ističe Mogorović, napominjući da je za ovih 30 godina publika postala prava publika filmskih znalaca sa veoma istančanim ukusom.

Prema njegovim rečima, Palićki festival nije onaj koji prati trendove, ali jeste u toku sa svim svetskim filmskim trendovima.

Miroslav Mogorović Promo/Dunja Dopsaj
 

Ipak, za svih ovih 30 godina, mnogo toga se promenilo oko festivala, a pojavili su se i brojni izazovi. Trenutno, jedan od najvećih je veštačka inteligencija. A koliko ona može da “ugrozi” umetnost, film i autore?

- Veštačka inteligencija može puno da pomogne u postprodukciji. Međutim, ona može biti “opasnost” za komercijalne filmove. Kada je reč o umetničkim filmovima, teško da može da ih ugrozi. Njegova esencija jesu autori. Veštačka inteligencija nikada neće moći da ugrozi umetnost jer će umetnici uvek biti inteligentniji od veštačke inteligencije- zaključuje Mogorović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike