Rakel Velč: Holivudska boginja seksepila koja je odbila Elvisa Prislija

16.02.2023

19:00

0

Bila je neponovljiva kao i njen život

Rakel Velč: Holivudska boginja seksepila koja je odbila Elvisa Prislija
Rakel Velč - Copyright Profimedia

Rakel Velč je bila kao i njen život neponovljiva.  Posle smrti Merilin Monro 1962. godine preuzela je status svetskog seks-simbola, međutim ništa manje nije bila dobra ni kao glumica ali i poslovna žena koja je vodila svoj biznis.

Ona je bila mnogo više od svega toga i što bi Italijani rekli, "Mamma Mia che donna!".

Rakel Velč je preminula juče u 83. godini. Kako je njena porodica saopštila, ona je izgubila životnu bitku posle kraće bolesti.

Chris Pizzello/Invision/AP
Rakel Velč

Odbila milione i scenu silovanja

Magazin "Empire" ju je 1995. godine uvrstio u 100 najseksepilnijih zvezda u istoriji filma, dok je "Playboy" stavio na treće mesto liste 100 najseksi dama 20. veka.  

Rakel Velč je pre svih imala ono što Amerikanci najviše vole da zovu personalitijem.

-  Definitivno sam koristila svoje telo i seksepil u poslu, ali uvek u granicama. Izgled mi je znatno pomogao u karijeri, ali mislim da je tajanstvenost deo ženske privlačnosti i da je mašta moćnija i provokativnija od eksplicitne golotinje. Neke stvari ostavljam za svoj privatni život i one nisu na prodaju – napisala je u svojoj u autobiografiji "Dublje od dekoltea".

Profimedia
Rakel Velč

Ona je u autobiografiji otkrila da su joj nudili film s eksplicitnim prizorima silovanja gde je trebalo da se do kraja skine, ali ponudu je s gnušanjem odbila, uprkos milionskoj ponudi.

Partneri su joj bili Sinatra i Mastrojani

Rakel Velč udavala se četiri puta, a nosila je prezime prvog muža.

- Moj prvi muž nije znao da kuva, moj drugi muž je verovatno trebalo da kuva jer bi mu to bio jedini talenat, dok je treći znao samo da kuva i ama baš ništa drugo - ispričala je u jednom intervjuu, u kojem je četvrtog muža pohvalila da je "spretan s rukama".

AP Photo
Rakel Velč i Marčelo Mastrojani

Ali, i taj se brak raspao, i to posle samo četiri godine.

U svojoj karijeri Rakel Velč je snimila više od 30 filmova, među kojima su "Fantastično putovanje", "Milion godina" i komedija "Tri musketara" za koji je osvojila Zlatni globus kao najbolja glumica.

Snimala je sa velikanima kao što su Džejms Stjuart, Frenk Sinatra, Džon Hjuston, Bert Rejnolds i Marčelo Mastrojani.

Volela je nezavisnost

AP Photo
 

Rakel Velč, rođena je u Čikagu 5. septembra 1940, otac joj je bio Bolivijac, a majka Amerikanka. Odrastala je u Kaliforniji, gde je učila balet.

- Moj otac je bio dominantan, a majka pokorna žena. Često sam se poistovećivala sa majkom koja je, kad bolje razmislim, bila žrtva. Ona je bila oslonac porodice, a otac, uz sav svoj temperament, slabić. Nisam dopuštala da se i meni dogodi isto. To je uticalo na moju posebnost. Želela sam da budem poštovana i nezavisna - često je govorila o sebi.

Dokaz da slika govori više od hiljadu reči

- U trenutku kad sam se pojavila u kožnom bikiniju na tom slavnom plakatu, moj život se potpuno promenio i nestalo je sve što je imalo veze s mojim pravim "ja". Sve je nadjačao taj seks-simbol, žena koja se utisnula u kolektivnu svest kao telo bez glasa… Ja sam živi dokaz da slika govori više od hiljadu reči, jer sve što mi se od tada događalo potiče od te jedne slike zaustavljene u vremenu.

A ironično je da sam, premda su me doživljavali kao otelovlenje seksepila, u to vreme bila samohrana majka dvoje male dece - ispričala je u jednom intervjuu.

Profimedia
 

U svojoj autobiografiji opisala je i susret sa Elvisom Prislijem i to prvi put kad je imala 14 godina.

- Bio je kao seksualni uragan, prirodna sila, i čudesno je stimulisao moj adolescentski libido - zapisala je u autobiografiji.

Mnogo kasnije, 1964, srela je Elvisa na setu filma "Roustabout". Veliki ženskaroš odmah se zainteresovao za nju, ali ona nije popustila.

- Nisam htela da budem samo još jedna od devojaka s kojima je spavao - napisala je.

Kažnjavali su me što sam seks-simbol

Da bi se otresla stereotipa "šupljoglave seksi mačke" i dokazala kao ozbiljna glumica, prihvatila je zahtevnu ulogu transseksualne junakinje u filmu "Majra Brekenridž", prema romanu Gora Vidala.

Međutim film je doživeo totalni debakl i kod publike i kod kritike koja ga je ismejala, a njoj ne samo da nije doneo toliko priželjkivanu potvrdu talenta, nego naprotiv, titulu najgore glumice svih vremena, takođe i reputaciju da je na snimanjima izuzetno teška zbog žestokih sukoba s partnerkom Me Vest. Rakel Velč se u autobiografiji branila kako je samo pokušavala da spase što se spasiti može.

Profimedia
 

- Borila sam se za kvalitet filma, a činilo mi se da me kažnjavaju zato što sam seks-simbol koji su upravo oni stvorili.

Iako je za ulogu u "Tri musketara" 1973. osvojila Zlatni globus kao najbolja glumica, njen umetnički ugled nije porastao, a kad je komedija "Mother, Jugs And Speed", u kojoj su joj partneri bili Bil Kozbi i Harvi Kajtel, doživela komercijalni i kritički fijasko, njena holivudska karijera praktično se završila.

Od Rakel Velč se oprostio i Antonio Banderas

Tokom osamdesetih nije se pojavljivala na filmu, ali to ne znači da nije bila aktivna. Oprobala se na sasvim drugom terenu: objavila je knjigu saveta o lepoti i fitnesu u kojoj je čitateljkama otkrila kako će uz pomoć joge i zdrave ishrane zadržati lep izgled i u srednjim i kasnijim godinama, a knjigu je propratila i s tri videa s vežbama, koji su takođe razgrabljeni.

Profimedia
 

Na njenu smrt regaovale su mnoge holivudske zvezde.  “Počivaj u miru”, napisao je Antonio Banderas na Tviteru, postujući jedno crno srce i četiri fotografije Rakel Velč na kojima je onakva, kakvu će je svet uvek pamtiti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike