70 godina "Nijagare": Film koji je Merilin Monro lansirao kao seks-bombu (FOTO)

09.02.2023

17:30

0

Filmska diva u glavnoj ulozi kao negativac

70 godina "Nijagare": Film koji je Merilin Monro lansirao kao seks-bombu (FOTO)
Merilin Monro - Copyright Profimedia

Merilin Monro je oduvek maštala o tome da postane glumica, a sa filmom "Nijagara" snimljenim tačno pre 70 godina uspela je sebe da transformiše u svetsku zvezdu.

Direktor 20th Century Fox-a Darryl F. Zanuck je za ulogu Rose, femme fatale u filmu, želeo Merilin Monro i to kao negativca. Odluka za kasting nije bila iznenađenje, ali odluka da se Monro nađe u ulozi negativca - jeste.

Njoj se takva uloga veoma svidela i odmah je prihvatila.

Profimedia
Plakat za film "Nijagara"

Prvi film gde je Merilin dobila glavnu ulogu

Merilin Monro je već bila ostvarena filmska zvezda ali je film "Nijagara" lansirao među zvezde i učinio ju jednom od najtraženijih glumica Holivuda.

Poli, lik kojeg glumi Jean Peters je trebala biti glavni lik, ali kako je u to vreme Monro bila popularnija, priča se izmenila i time je "Nijagara" postao prvi film gde je Merilin Monro dobila glavnu ulogu.

Iako ovaj noar film, nije snimljen u crno-beloj tehnici već u boji što je bila jedna od zamerki, kritičara, koji su smatrali da time gubi na mračnoj tematici i atmosferi po kojoj je ta vrsta filmova poznata.

Profimedia
Scena iz filma "Nijagara"

Kritike filma su bile podeljene, osim u jednoj stvari

Kako bi se nadoknadio taj "gubitak", u scenama se često poigravalo sa senkama, a u samom filmu tematikom seksualnosti i njenom destruktivnošću.

Kritike filma su bile podeljene osim u jednoj stvari

Po izlasku filma "Nijagara" 1953. godine, kritičari su osim glume najviše veličali lepotu slapova čuvenih vodopada i naravno, Merilin Monro.

Najoštriji kritičari su film nazivali punim klišea misterije i ubistva, međutim čak i najoštrija kritika završavala je na lepoj reči o prirodnim lepotama i kadrovima slapova Nijagare kao i zavodljivoj lepoti filmske dive.

Profimedia
Scena iz filma "Nijagara"

Jedna od najpoznatijih scena u filmu je ona kad Rose  odlazi prema slapovima te senzualno njiše kukovima hodajući, dok je kamera čitavo vreme prati.

Zbog te scene i onih gde je gola u krevetu i pod tušem, kritičari su ovaj film nazvali njenim najeksplicitnijim jer pre 70 godina, publika je još uvek bila malo zatvorenija po pitanju toliko otvoreno izražene seksualnosti na filmu.

Međutim svi se slažu da je glavni pokretač uspeha ovog malo drugačijeg noar filma upravo bila Merilin Monro.

Tada su već ona i njen šminker Allan “Whitey” Snyder stvorili njen opštepoznati izgled po kojem je pamtimo i danas decenijama kasnije: tamne uvijene obrve, blistavi ruž na usnama, svetlo lice i istaknuti sitni madež na licu.

Profimedia
Merilin Monro ispred Nijagarinih vodopada

Klasična ikona ženstvenosti je započela ovim filmom, na slapovima Nijagare. Nakon ovog filma, postala je jedna od najprivlačnijih glumica tog doba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike