Emir Kusturica za 24sedam: Moja umetnost se bazira na ljubavi i bolu (VIDEO)

11.02.2023

20:00

0

Naš poznati sineasta, dvostruki dobitnik Zlatne palme, kaže da mnogi osporavaju ideju da reditelji mogu da pišu

Emir Kusturica za 24sedam: Moja umetnost se bazira na ljubavi i bolu (VIDEO)
Emir Kusturica - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica je sinoć u Beogradu u Narodnoj biblioteci Srbije predstavio svoju poslednju knjigu "Vidiš li da ne vidim" koja je posvećena nobelovcu Peteru Handkeu.

Naš poznati reditelj, dvostruki dobitnik Zlatne palme, kaže da mnogi osporavaju ideju da reditelji mogu da pišu osim da snimaju filmove.

- Književnost je ta koja dopire do samog dna duše dok film stvara simbole - ističe Kusturica. Pisac Vladimir Pištalo smatra da filmovi Emira Kusturice "hvataju za grkljan i mošnice".

24sedam/Katarina Mihajlović
Emir Kusturica

Moj doživljaj sveta

Prema Kusturičinim rečima, za umetnost je ključna celovitost dela samog umetnika koji može da se izražava jednako dobro i kroz kadar i kroz pisanu reč, jer je se radi o jezgru dela na koje se onda slažu misli i ideje.

- Svako delo može da postane umetničko tek kad je snažna strukturna celina - kaže Kusturica.

A šta je celina njegovog umetničkog dela koje se sastoji od filmova i knjiga?

- Iskreni i kroz moj vokabular provučeni doživljaj sveta, koji se bazira uvek na primarnoj emociji, koji se zatim razvija u pravcima kojima se kreća ta ruka, odnosno kamera. Primarne ljudske emocije su ljubav i bol, i sve je to osnova moje umetnosti - objašnjava reditelj za 24sedam.

24sedam/Katarina Mihajlović
Emir Kusturica

Kako je Felini odredio sudbinu Kusturice

U knjizi "Vidiš li da ne vidim" Handke se pojavljuje kao realan, ali i kao fiktivni lik Petar Spaleolog. Zanimljivo je da ga je Kusturica poistovetio sa anđelom Kasijelom iz čuvenog filma Vima Vendersa "Nebo nad Berlinom".

Knjiga "Vidiš li da ne vidim"  postavlja ključno pitanje da li je u današnje vreme moguće da umetnik bude subverzivan.

Emir Kusturica je na promociji knjige u Narodnoj biblioteci ispričao kako se često u životu prepliću realnost i fikcija pa je tako pokušavao da "zavede" svoju sadašnju suprugu Maju tako što je čuo da ona voli film Federika Felinija "Amarkord", te je bezuspešno pokušavao u Sarajevu da je pronađe u bioskopskoj dvorani i svaki put bi zaspao umoran od puta, jer je upravo, kao student, stigao iz Praga.

Na kraju mu je i uspelo, a kako možete i čuti u ovom videu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike