Sve tajne čuvenog reditelja: Šta će otkriti jedanaest intrigantnih razgovora sa Srđanom Karanovićem? (FOTO)

03.02.2023

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Knjiga „Malo iznad tla“, pored ostalog, govori i o jednoj turbulentnoj epohi, jednoj zemlji i o njenoj kinematografiji, koje više ne postoje

Sve tajne čuvenog reditelja: Šta će otkriti jedanaest intrigantnih razgovora sa Srđanom Karanovićem? (FOTO)
Srđan Karanović na snimanju filma "Za sada bez dobrog naslova" - Copyright Promo/Goran Basarić

U četvrtak, 9. februara u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana promocija knjige „Malo iznad tla - Srđan Karanović o svojim filmovima“ autora Stefana Arsenijevića, u izdanju Filmskog centra Srbije. Na promociji će govoriti urednik knjige Miroljub Stojanović, kritičar Srđan Vučinić čiji je esej o Karanovićevim filmovima takođe u knjizi, Srđan Karanović i Stefan Arsenijević. Ulaz je slobodan.

Promo/FCS
 

Nakon razgovora, kao svojevrsnu filmsku poslasticu, publika će imati ekskluzivnu priliku da na velikom bioskopskom platnu pogleda Karanovićev kratki diplomski film iz Praga „Neblbni“ (Ma nemoj) iz 1968. u kojem Goran Marković igra glavnu ulogu, a koji mnogi smatraju pretečom serije „Grlom u jagode“, a potom i kultni TV film „Pogledaj me, nevernice“ iz 1974. godine.

Kako je sve počelo?

- Oduvek sam najviše voleo knjige koje su pisali sami autori o svojim filmovima, ili su razgovarali sa svojim kolegama o nastanku tih dela. Iz njih sam možda najviše naučio o odnosu života, slučajnosti i filma - rekao je Karanović i dodao:

- Kada mi je Filmski centar Srbije predložio da radimo nešto nalik na moju monografiju pozvao sam u pomoć Stefana Arsenijevića, mog bivšeg studenta, danas mog prijatelja i već poznatog reditelja. Tada je sve krenulo.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Lično svedočanstvo

- Nismo želeli da pravimo klasičnu monografiju. Želeli smo živu reč, lično svedočanstvo, interakciju između dvojice kolega i prijatelja. Razgovarali smo polako i temeljno, film po film, u rasponu od skoro dve godine. Ova knjiga je destilat tih uzbudljivih razgovora, puna zanimljivih anegdota, ali i proživljenog uvida u umetnost snimanja filmova i našu sredinu - ističe priređivač knjige Stefan Arsenijević napominjući da se knjiga čita lako:

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Mislim da kada pročitate ovu knjigu možete da imate jedan kompletniji utisak, kako o njegovim filmovima, tako i Karanoviću kao čoveku i reditelju. Verujem da se knjiga čita lako, upravo zato što je u dijaloškoj formi i da može biti zanimljiva svakome ko voli Karanovićeve filmove. A takvih je mnogo - zaključio je reditelj.

Duhovito, intrigantno i inspirativno

- Knjiga koja je pred vama, i kojom se Filmski centar ponosi, nije samo dragoceno kinematografsko svedočanstvo koje veliku filmsku karijeru Srđana Karanovića sagledava fazno, uz mnoštvo manje poznatih detalja. To je, pre svega, knjiga dvojice nadahnutih sagovornika, koji ono što imaju da kažu jedan drugom čine razigrano, duhovito, intrigantno, inspirativno, i, pre svega, insajderski. Lišena svih ograničenja, kinematografija kroz njihov razgovor progovara na nezaboravan način - smatra urednik knjige Miroljub Stojanović.

Promo/Mitar Trninić
 

Šta otkriva knjiga?

Knjigu „Malo iznad tla - Srđan Karanović o svojim filmovima“  čini jedanaest razgovora u kojima Karanović otvoreno i iskreno razgovara sa kolegom rediteljem Stefanom Arsenijevićem o svojim dugometražnim igranim filmovima i seriji „Grlom u jagode“. Razgovori hronološki prate Karanovićevu filmografiju, predstavljajući dragocen uvid iz prve ruke o nastanku ovih filmova, kreativnom procesu, umetnosti režije, dilemama, preprekama i odlukama koje je kao reditelj donosio, kao i o njegovoj potrebi da iz filma u film uvek bude drugačiji.

Promo/Enes Midžić
 

Ova knjiga govori i o jednoj turbulentnoj epohi, sagledanoj iz posebnog, ličnog i profesionalnog ugla, o jednoj zemlji i o njenoj kinematografiji, koje više ne postoje. Tokom promocije, Karanović i Arsenijević će potpisivati knjigu.

Srđan Karanović jedan je od najvažnijih filmskih reditelja na ovim prostorima. Njegovi sada već kultni filmovi poput „Petrijinog venca“, „Mirisa poljskog cveća“, „Jagoda u grlu“, „Nešto između“, „Virdžine“ ili „Bese“ nagrađivani su na najvažnijim svetskim festivalima, osvajali su najviše domaće nagrade, prikazivani su u bioskopima širom sveta, i čak i decenijama nakon nastanka uživaju veliku popularnost kod publike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike