Sloboda Mićalović otkriva zašto nije dobila glavnu ulogu u "Zoni Zamfirovoj": Za sve su kriva dva velika glumca

09.02.2023

19:00

0

Popularna glumica otkriva po kome je dobila ime, ali i do sada manje poznate detalje iz života i karijere

Sloboda Mićalović otkriva zašto nije dobila glavnu ulogu u "Zoni Zamfirovoj": Za sve su kriva dva velika glumca
Sloboda Mićalović - Copyright A.K./ATAImages

Predstava Marije Velesko „Vatre“, inspirisana je istoimenim delom Margeret Jursenar o antičkim mitovima i ljubavi.

Premijera u JDP-u održana je pre nekoliko dana, a glavna ženska uloga pripala je Slobodi Mićalović.

Popularna glumica, gostujući u emisiji „Kec na jedanaest“ na televiziji K1, otkriva po kome je dobila ime, ali i do sada manje poznate detalje iz života i karijere.

Takođe, osvrnula se i na predstavu, kojom je, kako su mnogi rekli, zakoračila u novo poglavlje.

Promo/Nebojša Babić
Sloboda Mićalović u predstavi "Vatre"

Kako je dobila ime Sloboda

- Vremenom mi je jako smetalo moje ime, jer se niko nije zvao tako da ja znam, sem Slobode Trajković. Ona je bila verenica Ive Lole Ribara. To je jedna od najlepših i najtragičnijih priča u našoj istoriji. Žrtvovala je celu svoju porodicu, tako što su završili u gasnoj komori, jer nije želela da oda položaj svog verenika, Ive Lole Ribara. Znala je da mu sledi ubistvo, jer je on bio jedan ozbiljan revolucionar.

Postoji i to čuveno pismo, zbog kog je meni tata dao ime, a baš je Kornelije Kovač, odnosno Korni grupa, opevala tu pesmu. Naslov pisma je „Jedina moja, ne stiglo te ovo pismo“. To je poslednje pismo koje je on njoj uputio, misleći da će on nastradati, ali nažalost je prvo ona stradala.

U znak te velike ljubavi, moj tata je igrao monodramu Ivo Lola Ribar, trista ili četiristo puta, a mi smo kao klinke nosile majicu „Ivo Lola“. Mislio je, ako dobije sina da se zove Ivo, a ako dobije ćerku da se zove Sloboda, jer se moja Mirjana zove po sestri Ive Lole Ribara, sve je to nekako umreženo – ispričala je Sloboda.

Promo/Nebojša Babić
Sloboda Mićalović u predstavi "Vatre"

- Možda ta nepravda koja se desila Slobi Trajković, na neki način kroz mene živi, da za nju čuju neke naredne generacije. Nije ona tada umrla, naprotiv, nastavila je da živi kroz mene, što je meni posebno drago. Ja znam, da je jedno petnaestak devojčica dobilo ime po meni, a one će se možda nekada raspitati ko je bila Sloboda Trajković i ja mislim da je tu misija ispunjena.

Karijera dve sestre nezavisne jedna od druge

Sloboda potiče iz glumačke porodice, ali iako je njenim i Vojinovim ćerkama, zanimljiva njihova profesija, još uvek sebe ne vide u glumi.

Stefan Tomasevic/ATAImages
Dragana i Sloboda Mićalović

- Mojoj deci je sve to interesantno. Način na koji one kada odgledaju predstavu ili film, analiziraju sve to, ja se zbunim. Ja u tim godinama, iako mi je tata bio glumac, nisam imala pojma da tako rezonujem, ali ne vide sebe kao glumice. Sada su u nekoj novoj fazi. Bude se neke nove devojke u njima, neki karakteri, a to treba da se isprati, ali sam zadovoljna jako – kaže Sloboda.

Ona otkriva da su se njena i Draganina karijera dešavale nezavisno jedna od druge.

- Verujem da je ljudima nekada teško da poveruju da je to tako. Ja sam se posavetovala sa nekim starijim kolegama. Pripadam onoj generaciji, koja je ipak poštovala starije kolege i poštujem i dan danas. Želela sam da čujem iskustva. Svi su imali jedno mišljenje, a to je da svaka mora da se izbori za svoj put i da onog trenutka, kada ja njoj budem pružila ruku da joj pomognem, tog trenutka sam joj odsekla noge.

Samopouzdanje je jako važno u našem poslu, nešto da si sam uradio. Bilo je surovo, ali je Gaga izgurala sama i izborila se za svoje mesto – kaže naša popularna glumica i dodaje da njena mlađa sestra, mnogo bolje peva od nje.

Uloga u "Zoni Zamfirovoj" joj je obeležila život

Uloga Vaske, obeležila joj je početak karijere, ali mali broj ljudi zna da je mogla da igra i Zonu Zanfirovu, ali da su presudnu ulogu u izboru imali Dragan Gaga Nikolić i njen sadašnji suprug, Vojin Ćetković.

- Ja duboko verujem u Šotrin izbor, iako sam u tom trenutku bila na drugoj godini Akademije i želela glavnu ulogu, kao i da mi se nešto dogodi i promeni, tada nije bilo moje vreme. Vaska kada se pogleda, to je jedna epizodna uloga, nije čak ni velika, ali je ostavila trag, bila je efektna. Imala sam tu sreću da me ubode nešto što je moje. Mislim da Zdravko Šotra uopšte nije pogrešio – rekla je Boba, a onda otkrila i anegdotu sa snimanja filma vezano za odabir glavne uloge:

- Tu je jedna divna anegdota, kada je Šotra pitao, Katarina ili Sloboda, koja od njih dve da igra Zonu, Gaga Nikolić i Vojin, su tada presekli da to bude Katarina – rekla je kroz osmeh Sloboda.

ATAImages/ Antonio Ahel
Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković

Sloboda je jedna od retkih glumica, koja može da se pohvali, da je 70 posto ljudi, bilo pred malim ekranima, da bi gledalo poslednju epizodu „Ranjenog orla“.

- To do dana današnjeg se nije srušilo. Sve osim Šotre je to iznenadilo – kaže Sloboda i dodaje da je on jedan od naših najboljih reditelja:

- Ne postoji nijedna serija ili film da nije bila gledana. Pomenuli smo „Ranjenog orla“ i „Zonu Zamfirovu“, a gde su „Idemo dalje“, „Braća po materi“, televizijski format „Obraz uz obraz“, za koji mi je jako žao, da se nije rodio reditelj, koji će tako nešto da ponovi.

To je remek delo - dodala je glumica.

Na pitanje da li bi prihvatila ponudu da ona i Vojin, snime takav format, Sloboda kaže da je sada drugačije vreme:

- Sada se sve to drugačije tumači, kada si glumac i voditelj. Ja stvarno mislim da svako treba da radi svoj posao. To je bio glumački zadatak.

Uzbudljiva premijera filma o čudotvorcu Tumanskom

Tanjug/Jadranka Ilić
Sloboda Mićalović

- Dok smo snimali film na „Mlečnom putu“ u Trebinju, ja sam zaista sedela i gledala, kako su autobusi dolazili iz regiona. Obilazili su kuću Svetog Vasilija Ostroškog, Tvrdoš manastir i onda Anđelkinu kapiju. Slikaju se tu ispred te kuće na kojoj stoji i moja fotografija i jako sam ponosna. Lepo mi je bilo, kada su moja deca došla i videla. Ja se često šalim, da su mi podigli spomenik za života – dodala je.

Jedan od filmova koji je bio zanimljiv za domaću publiku govori o čudotvorcu Tumanskom. U ovom filmu Sloboda je igrala majku, koja u manastir dolazi sa svojom ćerkom, a čitav koncept dokumentarnog filma, zasnovan je na istinitom događaju.

- Jako je bilo uzbudljivo. Prvi put sam nedavno obišla manastir. Onda mi je iguman Dimitrije rekao za tu ideju, ja sam naravno odmah prihvatila. To se nije desilo pre sto ili dvesta godina, pa je neko preterao u prepričavanju događaja, nije mitologija, nego sam ja upoznala te ljude – kaže Sloboda, a onda otkrila najuzbudljiviji detalj sa premijere ovog dokumentarca:

Antonio Ahel/ATAImages
Sloboda Mićalović na premijeri filma

- Najuzbudljivije mi je bilo na premijeri filma, kada sam davala izjavu. Neki dečko sve vreme je gledao u mene. Ja skrećem pogled i govorim da me sačeka, misleći da čeka da se fotografiše. Kada sam mu prišla, on mi kaže, ja sam onaj dečak koji nije mogao da hoda. Nisam mogla da verujem, jer ne možete da primetite da je njemu nešto falilo i da je bio godinama u kolicima.

Mislim da je važno što se taj film desio, zbog tih velikih iskušenja koja život donosi, jer kažu da je bolest iskušenje, ali važno je da znaju, gde mogu da se obrate. Dobro je za sve ljude koji nikada nisu čuli za manastir Tumane – dodala je Sloboda.

Sloboda Mićalović Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Nedavno je u JDP-u, odigrana premijera predstave „Vatre“, u kojoj Sloboda Mićalović, tumači lik „Ona“, žene bez imena, kojom je kako su mnogi rekli, zakoračila u novo poglavlje:

- Nije bilo jednostavno, jer je Marija Velasko, spisateljica koja je pisala tekst uvezala nemoguće. Savremenu stvar i mitološke priče. Ja igram „Ona“, ženu koja je svaka od nas. Susrećemo ne tako mladu ženu, koja se sapliće o ljubav, koja nikako da se izvuče i shvati da je upala u pogrešnu vezu. U predstavi ima gde kaže, kako su muškarci za naš žene, belo platno po kome crtamo ono što bismo želeli da vidimo, a ne vidimo vas realno, a onda vas optužujemo.

Zbog toga je meni ova rediteljka Karma, bila tako divna, da ona iako je ljuta feministkinja, nije rekla oni su krivi. Ne nego, ti si kriva, ti si napravila pogrešan izbor. Sa druge strane, predstava nudi, da nije sramota tražiti pomoć, da kažeš da ti nije dobro – u dahu priča Sloboda o predstavi koja je pre nekoliko dana imala premijeru u JDP-u i dodaje:

- Divno mi je, što nismo pravili neku umivenu predstavu. Ta scenografija, taj gips polomljeni, predstavlja ostatke svih naših rana, ljubavi, polomljenih života. Mi se saplićemo, a ona je insistirala da se ne obaziremo na to, jer to su naši ožiljci koji te sapliću – dodala je i otkrila sve o saradnji sa katalonskim pozorištem.

Promo/Košutnjak
Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić

- Došlo je do saradnje između JDP-a i katalonskog pozorišta iz Barselone, Nacionalnog teatra. Radimo festivalsku predstavu, koja je namenski napravljena. Tema se zove„Katastrofa“. Mi sada idemo od 15. do 20. u Portugal, pa posle imamo premijeru u Barseloni, Madridu i tako daje – kaže Sloboda.

Glumica je na kraju otkrila da snima film u kome će ponovo, posle deset godina, zaigrati sa Ivanom Bosiljčićem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike