Patuljasti rast je nije sprečio da bude jedina glumica u istoriji koja je osvojila Oskara za mušku ulogu: Neodoljiva Linda Hant

11.12.2022

13:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Teško je pobrojati sve serije, filmove i predstave u kojima je igrala, a sada se konačno vraća u „Mornaričke istražitelje“

Patuljasti rast je nije sprečio da bude jedina glumica u istoriji koja je osvojila Oskara za mušku ulogu: Neodoljiva Linda Hant
Linda Hant - Copyright Profimedia

Čak i najhrabriji i najsposobniji špijuni američke tajne agencije NCIS zadrhte kada trebaju da dođu pred svoju strogu šeficu, glavnu operativku zaduženu za sve agente koji razotkrivaju različite slučajeve u popularnoj CBS-voj seriji „Mornarički istražitelji“ (NCIS Los Angeles). Uvek britka, strogog pogleda, ali spremna i sposobna da pomogne i u najtežim situacijama, Henrijeta Heti Lang jedno je od zaštitnih lica te krimi-sapunice koja je na malim ekranima već više od decenije.

Reč je, naravno, o glumici Lidiji Suzani Hant glumici poznatoj kao Linda Hant, koja je davne 1980. godine debitovala u filmu „Popaj“. Samo dve godine kasnije osvojila je Oskara za sporednu ulogu. Bio je to prvi put u istoriji Akademije da je Oskar za mušku sporednu ulogu dodeljen ženi, jer je u filmu "Godina opasnog življenja" igrala Bilija Kvana.

Profimedia
 

Visoka svega metar i četrdeset pet centimetara

Linda se na Brodveju pojavila 1970. godine. Pozorište joj je bilo velika strast, pa je za predstavu „Kraj sveta“ nominovana za prestižnu nagradu Toni, a prvi film snimila je tek sa 35 godina. Ipak, od tada nije stala, pa je na sceni prisutna i sada, sa 77 godina.

Iako spada u velikane svetskog glumišta, a teško je pobrojati sve serije, filmove i predstave u kojima je igrala i za koje je dobijala nominacije i nagrade, kao i projekte u kojima je pozajmljivala svoj autentičan glas, Linda je zapravo izuzetno mala. Ona, naime, još od vremena kada je bila tinejdžerka pati od sindroma patuljastog rasta, zbog čega je visoka svega metar i četrdeset pet centimetara.

To je, međutim, nikada nije sprečilo da se probije u surovom glumačkom svetu, a o svom zdravstvenom stanju uvek je rado govorila i nikada na njega nije žalila. Ipak, otkrila je da je u detinjstvu zbog toga imala mnogo problema. Roditelji su je smatrali zaostalom, imala je problema s motorikom. Iz inata, da svima dokaže kako i tako mala može da uspe, upisala je glumačku školu, a zatim uspešno završila i umetničku akademiju.

Profimedia
 

Nikada nije krila svoju homoseksualnost

Nikada nije krila ni svoju homoseksualnost, još od 1978. bila je u vezi s Karen Kline, poznatom psihoterapeutkinjom koja joj je mnogo pomogla da savlada unutrašnje strahove i bol, a svoju ljubav su nakon trideset godina ovekovečile brakom, navodi Jutarnji list.

Hantova je i veliki ljubitelj životinja i donira mnogo novca udruženjima koja se bave tim i srodnim temama, i ambasadorka je Društva najboljih prijatelja životinja. Bogatstvo joj se procenjuje na oko dvanaest miliona dolara.

Njeni mnogobrojni obožavaoci bili su zabrinuti kada je 2018. godine učestvovala u sudaru više vozila i bila povređena, zbog čega neko vreme nije mogla da snima. Onda je došla pandemija koronavirusa i produkcija „Mornaričkih istražitelja“ odlučila je da je previše rizično da ona dolazi na set, zbog njenih godina, što je takođe oneraspoložilo fanove.

Profimedia
 

Srećom, sve se dobro završilo i Linda ponovo snima. Internet se "zapalio" kada su producenti objavili da se popularna stroga Heti vraća u seriju.

Privatno je ova glumica vrlo povučena. Retko se pojavljuje u javnosti i daje intervjue. Pamti se njena čuvena rečenica koju je izjavila u intervjuu za časopis People: „Gluma je strast, ako je nemaš, nisi glumac.“

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike