Mračna strana Svete Petke: Milica Stefanović za 24sedam o ulozi demona i tami srpske svetice

19.11.2022

20:00

0

Autor: Dejan Ćirić

„Demon je njen saputnik, te je u tom smislu bilo bitno dočarati tu vezu, pa i bliskost koja postoji između njih. Gradila sam ovaj lik istražujući svoje slabosti, sa verom da će one oslikati ono što je u ljudskom padu univerzalno“, ističe glumica

Mračna strana Svete Petke: Milica Stefanović za 24sedam o ulozi demona i tami srpske svetice
Milica Stefanović u filmu "Sveta Petka - Krst u pustinji" - Copyright Promo/Milena Popović

Film „Sveta Petka - Krst u pustinji“ Aleksandra Đurovića, snimljen po romanu Ljiljane Habjanović Đurović „Petkana“, izazvao je ogromnu pažnju javnosti i publika je odmah posle premijere ispunila bioskopske sale ne bi li videla ovo autentično ostvarenje.

Po mišljenju mnogih, Milena Predić je briljirala u ulozi Svete Petke, ali su i ostali likovi podjednako upečatljivi, posebno veoma kompleksan, jedinstven i gotovo nestvaran karakter demona koji je vrhunski odigrala Milica Stefanović.

Glumica s kojom smo razgovarali o ovoj nesvakidašnjoj ulozi kroz priču o tome otkriva i neke detalje o sebi i svom doživljaju umetnosti kojom se bavi, što nam daje detaljniji uvid u njen život i način na koji vodi svoju karijeru.

Foto: Privatna arhiva Milice Stefanović
 

Kada vam je ponuđena vrlo specifična uloga demona u filmu „Sveta Petka - Krst u pustinji“, da li ste se zapitali “zašto baš ja”, ili ste znali i osećali da ste s razlogom pravi izbor za taj lik?

Čvrsto verujem da mi određene uloge dolaze tačno onda kada je to potrebno. Osećala sam odgovornost kada sam prihvatila ulogu, ali je nisam dočekala nespremna jer je tamna strana ljudske prirode nešto što svaki čovek nosi u sebi. Gradila sam ovaj lik istražujući svoje slabosti, sa verom da će one oslikati ono što je u ljudskom padu univerzalno.

Šta je bio osnovni motiv da prihvatite ovakvu ulogu i koliko je ona, i u kom smislu, možda, bila i više od izazova?

Motiv sugeriše samo vaše pitanje - bio je veliki izazov, a kada je tako, mom poslu se baš radujem. Izazovno je bilo izabrati sredstva kojim ću predstaviti karakter demona, bića koje i jeste i nije čovekoliko. Izazov je bio i ne biti naivan i površan u promišljanju lika koji je apriori negativan.

Promo/Milena Popović
 

Na koji način ste izgradili ovaj lik i šta vam je u tome najviše pomoglo?

Snimanje filmova je kolektivni posao, i to jeste prava lepota jer ste, sa jedne strane, prepušteni sebi, unutrašnjim vrtlozima i nesigurnostima, ali, sa druge strane, uvek postoji par očiju koji vas gleda i vodi vas kroz proces izgradnje uloge.

Osluškivanje najbližih saradnika uvek pomaže. Prvi na toj listi je partner sa kojim delite kadar, u tom smislu mnogo mi je pomagalo to što moj lik ne stoji nezavisno, sve što želi i što pokušava da sprovede radi u odnosu na protagonistkinju Petkanu. Lik demona je, prema tome, morao da ima dejstvo koje je pomereno i tačno u odnosu na glavni lik.

Mračna strana Svete Petke

Koje demone ste morali da pronađete u sebi kako biste ovoj ulozi dali upečatljivu ekspresiju, emociju i boju?

Osećanje gneva, sumnje u sebe, gordosti, besa... Cinizam kao odbrana od traganja za lepim, obesmišljavanje svega, prepuštanje apatiji... sve su to stanja koja svako od nas nosi u sebi i sa kojima se bori. Svi pamtimo trenutke u kojima posustanemo u toj borbi, kada smo bez snage i volje. Pamtimo i trenutke u kojima su nas drugi podrivali, osujećivali naše pokušaje da uradimo nešto dobro. Sva ta životna iskustva bila su građa za ovaj lik.

Promo/Milena Popović
 

Demon je u ovoj priči naličje glavne junakinje i njena mračna strana. Koliko je bilo teško i zahtevno oslikati tamu jedne svetice i kako ste u pogledu toga pronašli meru i došli do rešenja koje se pokazalo kao pravo?

U ovom filmu prikazan je put kojim ova žena, kroz borbu sa samom sobom, samovanje i iskušeništvo, pobeđuje svoje slabosti, birajući da se distancira od sveta i provede 40 godina u jordanskoj pustinji. Karakter demona je njen saputnik, te je u tom smislu bilo bitno dočarati tu vezu, pa i bliskost koja postoji između njih. Kao i u životu, tek onda kada neke delove sebe koje ne volimo spoznamo i prihvatimo, možemo da pronađemo mir.

Promo/Milena Popović
 

Šta nosite kao najupečatljivije iskustvo sa snimanja ovog filma?

Snimanje filma u pustinji Vadi Ram bio je doživljaj za sebe, jer je to ambijent koji vas u potpunosti ostavlja bez teksta i prirodno uvodi u kontemplaciju. Ništa mi nije bilo teško, osećala sam privilegiju i radost što me posao doveo na jedno takvo posebno mesto.

Posmatranje života beduina, koji su ujedno radili na filmu s nama, sticanje uvida u to kako žive ljudi u pustinji i od pustinje, u šta veruju, kako im je bitno da se kroz naš film, ali i druge mnogobrojne produkcije koje tamo snimaju, ne ugrozi svetost i važnost tog mesta i način na koji ga oni doživljavaju, bilo je dragoceno iskustvo gledanja u nešto novo, nepoznato.

Najveći uspeh filma

Film beleži veliki uspeh i jedan je od najgledanijih u Srbiji u poslednje vreme. Šta je po vašem mišljenju glavni razlog tome, ako znamo da je ovo jedna vrlo specifična priča, snimana na drugačiji način, koja se bavi temom koja do sada nije u tolikoj meri bila zastupljena u domaćoj kinematografiji?

Verujem da je, pored marketinga, iskustvo preporuke od usta do usta ono što puni bioskopske sale. Očigledno je da ovaj film stvara doživljaj, nešto zbog čega i volimo da idemo u bioskop, kao i to da nije privukao samo verujuće ljude i ljude koji poštuju lik svetice, već i bioskopsku publiku koja traga za nečim drugačijim, što ujedno smatram i najvećim uspehom ovog filma.

Promo/Milena Popović
 

Šta su vam ovo ostvarenje i uloga doneli na ličnom i profesionalnom planu?

Ova uloga se ne nadovezuje ni na šta što sam do sada radila. To je već samo po sebi dragoceno, nadam se da će biti još ovakvih izleta u nepoznato. Lično se osećam dobro i u vezi sa pozitivnim i manje pozitivnim kritikama filma, simpatijama i antipatijama, radoznala sam da čujem i jedne i druge. I to je neko novo osvojeno polje i baš mi se sviđa, jer liči na oslobođenost od bilo kakvih očekivanja.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Šta je izvesno u narednom periodu po pitanju novih projekata?

Počinjem da radim na novom filmu, uloga je izazovna, njen svet je za sada meni nedovoljno poznat, tako da krećem da istražujem, maštam, polako živim sa pričom te žene. Počela je i nova sezona u pozorištu, tako da se radujem ekipi predstave "Kretanje" u Bitef teatru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike