Marija Jelić u ulozi ubice: Za 24sedam otkriva najveću tragediju legendarne junakinje

28.10.2022

10:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedna je od najmlađih operskih pevačica koja će tumačiti lik Toske

Marija Jelić u ulozi ubice: Za 24sedam otkriva najveću tragediju legendarne junakinje
Marija Jelić - Copyright Promo/Marija Erdelji

Čuveni srpski sopran, Marija Jelić, nastupiće u ulozi Toske u istoimenoj Pučinijevoj operi koja će se premijerno prikazati u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 29. oktobra. Marija će deliti scenu sa svetski poznatim baritonom Željkom Lučićem. Operom će dirigovati Dejan Savić, a učestvuju Hor, orkestar i Dečiji hor Opere SNP-a.

Foto: Dušan Milenković
 

Marija Jelić je jedna od najmlađih operskih pevačica koja će tumačiti lik Toske, a povodom ovog nastupa za naš portal je izjavila:

- Toska je sa jedne strane suptilna i nežna, a sa druge strastvena i posvećena umetnosti i čoveku koga voli. Spremna je da uradi sve za ljubav. Najveća tragedija Toske je što je od verujuće žene koja je posvećena hrišćanstvu, primorana da postane ubica, a zatim i da izvrši samoubistvo. Ubistvom koje je počinila ona je zapravo ubila svoj duh, da bi na kraju ubila i sebe - simbolično telo - ističe priznata umetnica i dodaje:

- Pitanje koje sam sebi postavljala tokom pripreme „Toske“ je koliko je ona stvarno volela i koliko je bila predana Bogu, i da li je zaista njeno predstavljanje bilo iskreno ili gluma. Jer, ona je definitivno žena koja je u sebi imala velike borbe i dileme, kao i raskole. Isto tako, zločini ubistva i samoubistva su simbol velikog greha, a izvršiti ih predstavlja duboku tragediju čoveka i nemogućnost borbe sa samim sobom - zaključuje Marija Jelić.

Marija Jelić Promo/Nebojša Babić
 

Jelićeva je rođena je 1993. godine u Beogradu. Održala je solistički koncert u Karnegi holu u martu 2021. Nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu, kao i na koncertu Marte Argerič 2022. na Kolarcu. Nastupala je i sa Elinom Garančom, Džonatanom Tetelmanom, Hozeom Kurom.

Publika u Srbiji je imala prilike da je vidi u ulogama Mikaele (Karmen), Mimi (Boemi), Stanke (Na uranku), Aide iz istoimene opere.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike