Tijana Milošević muzikom izražava agoniju tragičnog događaja: Ekstravagantan koncert Beogradske filharmonije

26.10.2022

13:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Ljubitelji Japana imaće utisak da su otputovali u Zemlju izlazećeg sunca

Tijana Milošević muzikom izražava agoniju tragičnog događaja: Ekstravagantan koncert Beogradske filharmonije
Tijan Milosevic foto M Djokovic - Copyright Tijana Milošević Promo/M. Đoković

Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija pripremaju ekstravagantan repertoar koji će publiku muzikom iz Kolarčeve zadužbine "odvesti" u Tokio, 28. oktobra u 20 časova. Filharmonijska zvezda Tijana Milošević, biće u ulozi solistkinje u kompoziciji “Proleće u Japanu” Aleksandra Sedlara, a veče će takođe obeležiti srpske premijere kompozicija Torua Takemicua, najpoznatijeg japanskog autora izvan granica svoje zemlje.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Ljubitelji Japana imaće utisak da su otputovali u Zemlju izlazećeg sunca jer je Tokio tema predstojećeg filharmonijskog koncerta iz sezone pod nazivom “Na dobrom putu”, koja je inspirisana putovanjima i svetskim metropolama. Već i sami naslovi “Kako je spor vetar” i “Prema moru” upućuju na atmosferu istoka koju dočaravaju kompozicije Takemicua. Gotovo samouki kompozitor na poseban način predstavlja svoje nasleđe smatrajući da se slušanje njegove muzike može uporediti sa šetnjom kroz baštu, uz doživljaj promene svetla i oblika.

Beogradska filharmonija Foto: Promo/Marko Đoković
 

Tijana Milošević nastupa kao solista u delu „Proleće u Japanu“ Aleksandra Sedlara, nastalom kao porudžbina Nemanje Radulovića i ansambla Devil’s Trills (Đavolji triler) koji su ga i premijerno izveli i snimili za izdavačku kuću Decca. Kompozicija portretiše veliki zemljotres i cunami koji se desio u martu 2011. godine i donosi atmosferski dijapazon zvukova od popularne muzike do sugerisanja agonije ovog tragičnog događaja.

- Veliko mi je zadovoljstvo što ću nastupati pred svojim orkestrom kao solista i to u kompoziciji mog divnog prijatelja i veoma talentovanog kompozitora Aleksandra Sedlara. „Proleće u Japanu“ mi je još tada, kada ga je Nemanja snimio, budući da mu je i posvećeno, zapalo za uho zbog dubljeg konteksta. Imajući u vidu tragediju koja se tada dogodila, fascinirao me odnos tih ljudi prema svojoj zemlji kao odraz celokupne kulture. Drago mi je što ću posle Nemanje i ja svirati ovo delo, jer je važno da dela žive paralelno sa njihovim autorima koji treba da su prepoznati, svirani i doživljeni za vreme svojih života - kaže Tijana Milošević, koncertmajstor Beogradske filharmonije.

Beogradska filharmonija/Marko Đoković
 

Debisijeva simfonijska poema „More“ zatvara koncert uz jasnu inspiraciju Japanom, što je autor nedvosmisleno potvrdio i izborom fotografije drvoreza japanskog vizuelnog umetnika Hokusaja za naslovnu stranu svoje partiture.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike