Smela i uzbudljiva fam fatal koja privlači kao magnet: „Karmen“ posle 25 godina na sceni SNP (FOTO)

02.10.2022

12:30

0

Ovo delo Žorža Bizea je deo takozvanog gvozdenog repertoara, i predstavlja jedan od stubova svake operske kuće

Smela i uzbudljiva fam fatal koja privlači kao magnet: „Karmen“ posle 25 godina na sceni SNP (FOTO)
karmen-11 - Copyright Opera "Karmen", SNP Promo/Vladimir Veličković

U Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu premijerno je, posle 25 godina, izvedena opera "Karmen" Žorža Bizea.

„Karmen“ je pred novosadskom publikom „oživljena“ u režiji Ozrena Prohića, gostujućeg reditelja iz Hrvatske.

Više od 200 umetnika u horu i orkestru, uz soliste, balet i dečiji hor pokazalo je posvećenost, utreniranost kao i napredak, koje Srpsko narodno pozorište svrstava u red svetskih operskih kuća, saopštilo je ovaj teatar.

Opera "Karmen", SNP Promo/Vladimir Veličković
 

„Karmen” je deo takozvanog gvozdenog repertoara, i predstavlja jedan od stubova repertoara svake operske kuće, a njena tematika, uvek aktuelna - borba za slobodu, pokazuje da SNP i te kako glasno govori o aktuelnim društvenim problemima, što je i zadatak kulturne institucije tog kalibra.

- Naš repertoar svakodnevno pokazuje da su operske teme neprolazne. Ipak, za nas je važno da idemo i korak dalje. Stari tekstovi imaju novi život kada se čitaju u duhu vremena u kom mi živimo, a ova postavka Karmen je u svojoj suštini tačno takva. Aktuelna i angažovana - naveo je upravnik SNP-a Aleksandar Stankov.

Opera "Karmen", SNP Promo/Vladimir Veličković
 

On je istakao značaj tehničkog aspekta predstave, s obzirom na to da je deo orkestra svirao na novim instrumentima kupljenim nakon 16 godina.

- Predstava se igra na sceni „Jovan Ðorđević“, zahvaljujući obnovi tehnike koju smo uradili na toj pozornici. Raspisali smo audiciju i formirali Dečiji operski hor, a i redovan hor ima 30 novih mladih članova sa kojima radimo još od premijere „Aide“. Čitav rad na operi „Karmen“ pokazuje zapravo filozofiju sa kojom nastavljamo dalje - istakao je Stankov.

Opera "Karmen", SNP Promo/Vladimir Veličković
 

Prvakinja Opere SNP-a Jelena Končar koja tumači ulogu Karmen ističe da smo "Karmen svi mi", "onaj vapaj za slobodom u svima nama".

- Poprilično sam se namučila da je odgonetnem. Ona svakako nije klasična fam fatal. Ona ne zavodi, ona privlači, kao magnet, htela to ili ne. Privlači zbog nečega što nosi u sebi. Privlači zato što živi u skladu sa sobom, a taj magnetizam dolazi samo kao posledica. Ona je svoja, jedna i jedina. I zbog toga je spremna da izgubi život - smatra Jelena Končar.

Opera "Karmen", SNP Promo/Vladimir Veličković
 

Smelo i uzbudljivo, Prohić otvara vrata operi iz 19. veka i daje joj priliku da nastavlja da podstiče na razgovor i 200 godina kasnije.

- Naša Karmen je savremena, ne samo u formi, nego korespondira sa svim onim što postoji i živi u našem vremenu, zajedničkom duhu vremena - ističe reditelj i dodaje:

- Ono što smo mogli iščitati iz Bizea, i iz muzike i iz teksta - naša Karmen je borba individualca, borba ličnosti za autentičnost, za vlastitu slobodu. Voleo bih da publika doživi emociju, ali i da postavi pitanja o samima sebi - rekao je Prohić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike