"Lako je tonuti, ali hajde, plivaj, majstore": Godinu dana bez Marka Živića

14.10.2022

18:00

0

Bio je prepoznatljiv po životnoj i pozitivnoj energiji

"Lako je tonuti, ali hajde, plivaj, majstore": Godinu dana bez Marka Živića
Marko Živić - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Marko Živić, preminuo je 14. oktobra prošle godine od posledica koronavirusa u Beogradu.

Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu sa svojim omiljenim kostimom, u kojem je čak 150 puta odigrao predstavu "Let iznad kukavičjeg gnezda".

Ostaće upamćen po bogatoj pozorišnoj i televizijskoj karijeri, po konstantnoj vedrini, iskrenosti, osmehu, šarmu, i nekoj samo njemu svojstvenoj seti.

Jedan od poslednjih filmova koji je snimio bio je "Ne igraj na Engleze". Nažalost nije dočekao premijeru.

Film "Ne igraj na Engleze" Promo/Eden Rock production
 

- On se mnogo davao projektima koje je radio. Publika je to osećala i volela kod njega. Zato je punio sale. Međutim, nije se štedeo ni van scene. Naša gostovanja po Srbiji i svetu su bila urnebesna. Iz tog odnosa, iz tih dogodovština je mnogo toga oteto i ugrađeno u ovaj film - izjavio je glumac Ivan Tomić, njegov partner u filmu.

Marko Živić je bio prepoznatljiv po svojoj životnoj i pozitivnoj energiji.

- Za mene je čaša uvek polupuna, a ne poluprazna. Prazno je prazno, a puno je puno. Makar i do pola. Nažalost, nemamo mnogo vremena da možemo da ga posmatramo prazno. Lako je tonuti, ali hajde, plivaj, majstore, makar ti samo nos bio iznad duboke vode, diši i polako - govorio je.

Printscreen/YouTube, Beogradsko Dramsko Pozorište
 

Na dan kada bi napunio 50 godina, 4. aprila u Beogradskom dramskom pozorištu odigrana je njegova predstava "Let iznad kukavičjeg gnezda" koju je nebrojeno puta odigrao.

- Ovo je pomen na Marka, ali u pozorištu je to tako, ljudi odu, a predstava živi. Imam stotinu anegdota sa Markom, on je bio uvek duhovit i nasmejan, uvek smo se šalili na neki divan način. Kad smo bili na Brionima i kolege su se raspitivale kako da uzmu bicikl, kome to treba da se plati...

Ja sam rekao „ja ne plaćam nikome ništa, uzmem bicikl i vozim“. I tako ja uzmem bicikl i vidim trči neko dete, Nemac, za mnom, pa mu se priključuje i majka, ja gledam, ne verujem. Mislio sam da će stati, međutim oni trče sve vreme. I ja dođem do plaže i dam Marku bicikl i rekao sam mu „aj molim te nešto mi ova pedala nije dobra, provozaj da vidiš šta je“ i Marko seo na bicikl, pa su žena i dete nastavili da trče za njim.

Ispostavilo se da bicikl nije bio na iznajmljivanje tako da fino smo se smejali, bilo je vrištanje –  prisetio se pred novinarima glumac Mima Karadžić, nakon predstave.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Marko Živić rođen je 4. aprila 1972. godine u Kruševcu. Poslednjih godina televizijska publika ga je pratila u zapaženim projektima poput serija "Senke nad Balkanom", "Žigosani u reketu" i "Branilac".

Glumu je diplomirao na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Radeta Markovića. Pamte se njegove uloge u pozorištu, filmovima i serijama, ali i vođenje TV emisija poput ,,Marko Živić šou”, ,,Audicija”, ,,Zdravo Evropo” i ,,Luda noć”.

Filmovi ,,Montevideo, Bog te video”, ,,Čitulja za Eskobara”, ,,Beogradski fantom”, ,,Zduhač znači avantura”, ,,Fade to Black”, te serije ,,M(j)ešoviti brak”, ,,Premijer”, ,,Gorki plodovi”, ,,Kuku, Vasa”, ,,Folk”, ,,Psi laju, vetar nosi”,  samo su neke u kojima je Marko ostvario sjajne uloge.

Kako je jednom prilikom rekao, znao je od malih nogu da je gluma poziv kojim želi da se bavi.

- Oduvek sam želeo da se bavim glumom i život me je na to navodio. Ima stara priča, glumački život je prelep, a svi oko njih pate - pričao je glumac u emisiji "Balkanskom ulicom", a nije krio ni da je voleo da zapeva i proveseli se u kafani:

ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Karirani stolnjak je mapa Srbije, mapa sveta. Šta je ovde teških reči i svađa palo, ko to zna.
Glumac je govorio da je Beograd njegov dom, a njegova kuća Kruševac.

Za rodni grad je, osim zbog porodice, posebno bio vezan zbog crkve Lazarice u koju je, kako je pričao, uvek išao, kad god je u Kruševcu. Kako je za Kruševac govorio da mu je kuća, na Lazaricu je gledao kao na stub te kuće.

- Bog je u svima nama, i vera je u svima nama, kao i želja da se pomogne. Moja porodica i ja smo se godinama trudili da pomognemo tamo gde možemo. Mislim da je to naš zadatak... Sutra se završava život, a šta si uradio ako nisi nekome pomogao - govorio je Marko.

Početkom ovog meseca Odbornici Skupštine grada Kruševca usvojili su odluku da jedna ulica ponese ime baš po Marku Živiću. Takođe, Kruševačko pozorište je svoju Malu noćnu scenu, nazvalo po svom sugrađaninu, a nagrada za najbolju mladu glumicu na Filmskom festivalu scenarija u Vrnjačkoj banji nosi upravo ime prerano preminulog glumca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike