Marko Živić dobio ulicu u Kruševcu: Uspomena na večitog dečaka iz grada pod Bagdalom

03.10.2022

06:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Poznati glumac preminuo je prošle godine, u 49. godini života, od posledica korona virusa

Marko Živić dobio ulicu u Kruševcu: Uspomena na večitog dečaka iz grada pod Bagdalom
Marko Živić - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Odbornici Skupštine grada Kruševca usvojili su odluku da dve ulice u gradu nose naziv zaslužnih umetnika, glumca Marka Živića i kompozitora Zorana Simjanovića.

Marko Živić rođen je 4. aprila 1972. godine u Kruševcu. Preminuo je 14. oktobra prošle godine, u 49. godini života, od posledica korona virusa.

Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu sa svojim omiljenim kostimom, u kojem je čak 150 puta odigrao predstavu "Let iznad kukavičjeg gnezda" u Beogradskom dramskom pozorištu.

Printscreen/YouTube, Beogradsko Dramsko Pozorište
 

Poslednjih godina televizijska publika ga je pratila u zapaženim projektima poput serija "Senke nad Balkanom", "Žigosani u reketu" i "Branilac" .

Projekti kao što su ,,Montevideo, Bog te video”, ,,Čitulja za Eskobara”, ,,Beogradski fantom”, ,,Zduhač znači avantura”, ,,Fade to Black”, te serije ,,M(j)ešoviti brak”, ,,Premijer”, ,,Gorki plodovi”, ,,Kuku, Vasa”, ,,Folk”, ,,Psi laju, vetar nosi”, ,,Senke nad Balkanom” i ,,Žigosani u reketu” samo su neki u kojima je Marko ostvario sjajne uloge. 

Poslednji film koji je snimio bio je "Ne igraj na Engleze" čiju premijeru, nažalost, nije dočekao.

Film "Ne igraj na Engleze" Promo/Eden Rock production
 

Ostaće upamćen po bogatoj pozorišnoj i televizijskoj karijeri, po konstantnoj vedrini, iskrenosti, osmehu, šarmu, i nekoj samo njemu svojstvenoj seti.

Zoran Simjanović je takođe preminuo od posledica koronavirusa, 11. aprila 2021. Proslavljeni kompozitor je bitku sa opakim virusom izgubio u 75. godini.

Komponovao je muziku za više od 60 igranih filmova i više od 50 televizijskih filmova i serija, isto toliko animiranih i kratkih filmova, kao i za više stotina reklamnih spotova.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Između ostalih, komponovao je muziku za filmove „Specijalno vaspitanje“, „Miris poljskog cveća“, „Nacionalna klasa do 785 ccm“, „Zemaljski dani teku“, „Boško Buha“, „Petrijin venac“, „Majstori, majstori“, „Sok od šljiva“, „Sjećaš li se, Doli Bel“, „Maratonci trče počasni krug“, „Variola vera“, „Balkan ekspres“, „Nešto između“, „Šta se zgodi kad se ljubav rodi“, „Otac na sluzbenom putu“, „Jagode u grlu“…

Predavao je na Fakultetu dramskih umetnosti i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kao i na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. U periodu od 1965. do 1999. godine je objavio 24 muzička albuma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike