Tanja Bošković i Sara Bernar su prave glumačke dive: Stanislava Koprivica za 24sedam o najnovijoj predstavi (FOTO)

16.09.2022

17:30

0

Zanimljivo je da ovog puta reditelj nije birao glumce, već oni njega, kao i to da postoje dve verzije ovog komada

Tanja Bošković i Sara Bernar su prave glumačke dive: Stanislava Koprivica za 24sedam o najnovijoj predstavi (FOTO)
tanja boskovic kao sara bernar (4) - Copyright Promo/Hercegnovsko pozorište

Premijera pozorišne predstave “Uspomene Sare Bernar” biće održana večeras u 20 časova u Dvorani Park, u Herceg Novom. Adaptaciju teksta i režiju radila je Stanislava Koprivica, rediteljka koja se posle četiri godine vraća pozorištu. Saru Bernar igra naša proslavljena glumica Tanja Bošković, a na sceni joj se pridružuje i kolega Dejan Đonović.

Promo/Hercegnovsko pozorište
 

Zanimljivo je da ovog puta reditelj nije birao glumce, već oni njega, kao to i da postoje dve verzije predstave. Jedna za igranje u klasičnim pozorišnim salama i druga koja može da se igra u najrazličitijim eksterijerima, pa će svakako priča o francuskoj glumačkoj ikoni prevazići okvire Herceg Novog i Crne Gore.

- Hercegnovsko pozorište je predlog da se adaptira čuveni dramski tekst Džona Marela iz 1970. godine, o životu i smrti slavne glumice Sare Bernar, dobilo od Miloša Latinovića, direktora Bitef Teatra. Producentkinja Milina Kovačević je odmah pozvala Tatjanu Tanju Bošković da tumači naslovnu ulogu, pošto je ona još odavno izrazila želju da zaigra na ovdašnjoj sceni jer izuzetno voli Herceg Novi i njegove ljude.

Promo/Hercegnovsko pozorište
 

Prirodan izbor za lik Sarinog sekretara Pitua bio je Dejan Đonović, izuzetno iskusan i versatilan filmski i pozorišni glumac, takođe poreklom iz Novog. Svi zajedno su, na kraju, predložili da ja režiram ovaj komad, što sam oberučke prihvatila, jer se ovakva kombinacija dobrog teksta i izuzetne podele nikad ne odbija - objašnjava rediteljka Stanislava Koprivica za 24sedam.

A kako je izgledao sam rad na predstavi?

- Osobenost koju dele Sara Bernar i Tanja Bošković je to da su obe, objektivno gledano, prave dive, ali sve ostalo je potpuno različito. Sara je, nažalost, zbog svog tragičnog detinjstva i odrastanja, bila ogorčena, ćudljiva, agresivna osoba, tlačiteljka i manipulatorka. Tanji Bošković ne fali Sarine prodorne energije i nezaustavljivog talenta, ali je njena priroda nežna i negujuća. Ona je savršeno precizna i posvećena saradnica, neko ko bez trunke sujete prihvata svaku indikaciju i ne mrzi je da razmišlja o komadu i van svog "radnog vremena".

Promo/Hercegnovsko pozorište
 

Tanja je velikodušna partnerka na sceni, uvek spremna da radi ne samo za sebe, već za celu predstavu i sve one koji u njoj učestvuju. Od nje sam mnogo naučila, dok sam istovremeno uživala u njenom raskošnom humoru. S druge strane, Dejan Đonović je neko ko je u svakom trenutku umeo da isprati Tanju, da se nadoveže, pa i da je impresionira svojim idejama i predlozima, tako da sam imala sreću da radim sa apsolutno savršenom podelom, iako je nisam inicijalno ja izabrala. Uzevši sve ovo u obzir, nije čudno što smo uspeli na probama zajedno da stvorimo atmosferu koja je bezbedna za istraživanje i slojevit rad – kaže Koprivica.

Promo/Hercegnovsko pozorište
 

Predstava govori o životu francuske slavne glumice, ali po prirodi stavri ne može sve da stane u jednu predstavu.

Profimedia
 

- Ovaj Marelov komad je "Pandorina kutija". Naizgled svetlucava i simpatična, ali kada se jednom otvori - istinski otvori opsežnom analizom i preciznim postupkom, iz nje izlazi sve što savremena civilizacija pokušava da potisne. Sara Bernar svojim ciničnim komentarima na sopstvena dramatična sećanja osvetljava licemerje i bedu koji neizostavno prate dramske stvaraoce i slavne ličnosti oduvek i pratiće ih dokle god postoje izvođačke umetnosti. U ovom čitanju (u svetu često izvođenog) teksta, bavili smo se i začecima "selebriti kulture" i svega onog što što vidimo da ona i danas donosi – objašnjava Koprivica.

Stanislava Koprivica Privatna arhiva
 

A kakakav će život predstave biti nakon premijere?

- Veoma bogat, nadam se! Osim igranja u matičnom gradu, planirali smo da predstava ima brojna gostovanja širom regiona, pa i sveta. Ovo je univerzalna priča i komunicira sa svakim, bez obzira kakvo je njegovo predznanje o istoriji pozorišne i filmske umetnosti. Samim tim, verujem da će predstava biti zanimljiva publici gde god je budemo igrali, dokle god razumeju jezik na kome se ona izvodi. Takođe, napravili smo dve verzije predstave, jednu za igranje u klasičnim pozorišnim salama i drugu, koja može da igra u najrazličitijim eksterijerima, tako da verujem da će komad biti često i rado izvođen – zaključuje Stanislava Koprivica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike