Tanja Bošković: Moj život nije bio samo bruka

05.07.2022

18:45

0

„Za mene je došlo vreme kada se želje nekako same od sebe ostvaruju i to mnogo više u susretu sa ljudima“, ističe glumica

Tanja Bošković: Moj život nije bio samo bruka
Tanja Bošković Promo/Vojislav Danilov Feki

Glumica Tanja Bošković sinoć je na otvaranju Filmskog festivala u Sopotu primila nagradu “Statueta slobode” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, rekavši da joj nagrade veoma znače jer dokazuju da njen “život nije bio samo bruka, već da je tu bilo i nešto dobro”.

Proslavljena glumica je istakla da voli festivale kakav je Sofest, jer time pokazujemo da se kulturni i važni događaji ne dešavaju samo u velikim centrima, već da treba, kako je rekla, da se odigravaju na svakoj većoj livadi.

Otvaranje filmskog festivala u Sopotu Promo/Sofest
 

- Bar smo u livadama bogati. Kada bi se tako vodilo računa o jeziku i kulturnim potrebama i onih ljudi koji ne žive u velikim gradovima, mi bismo bili veoma bogata zemlja - smatra glumica i dodaje da ima onih koji iz nekog malog mesta ne mogu da dođu na predstavu od 8 uveče koja traje do 11, ali da njihove kulturne potrebe nisu manje zbog toga što žive u malom mestu.

- Moramo naći put i način, a Sopot je dobar način. Meni lično znači da se sretnem sa svojim prijateljima, sa onima koji su živi i prikazuju svoje filmove, ali i da se prisetim kolega koji su otišli od mene, da ih nekako zagrlim svojim očima i svojom dušom - ispričala je Tanja Bošković.

24sedam/Goran Sivački
 

Ovo je svakako njena godina, jer je nedavno osvojila prestižnu pozorišnu nagradu “Žanka Stokić” za izuzetno dramsko stvaralaštvo, a sinoć “Statuetu Slobode” za filmsku umetnost.

- Nagrade mi veoma znače da pokažu da moj život nije bio samo bruka, već je tu bilo i nešto dobro. Dakle, neko se posle 50 godina setio da sam ja nešto ovde malo uradila u filmskoj umetnosti - rekla je proslavljena umetnica.

Prisetila se da je na Filmskom festivalu u Sopotu bila i u žiriju, i da je tu snimala i čuveni film “Sablazan” (1982) reditelja Dragovana Jovanovića, prema scenariju Velimira Lukića i Gordana Mihića, u kome je prvu ulogu na filmu  ostvario veliki glumac Ljuba Tadić.

Tanja Bošković ATA Images/Antonio Ahel
 

Glumica je razgledala tek otvorenu izložbu pod nazivom “50” u Galeriji Centra za kulturu Sopot, navodeći da se na njoj nalaze i svi njeni prijatelji, kolege glumci Velimir Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Bora Todorović, Olivera Marković...

Tanja Bošković je i dalje veoma aktivna, igra u pozorištu i na filmu.  

- I nema me mnogo u odnosu na to koliko se danas snima igranog programa. Ne očekujem u poslednje vreme ništa, jer se sada meni već dešavaju mnoge radosti. Zato ne bih da nešto očekujem. Trenutno radim predstavu “Uspomene Sare Bernar” u pozorištu u Herceg Novom sa kolegom Dejanom Đonovićem i tome se radujem. Igraćemo u tom gradu u divnom dvorištu Hercegnovskog muzeja. Uglavnom takve stvari meni danas važne - otkriva glumica.

24sedam/Goran Sivački
 

Boškovićeva ističe da više nema potrebu da pravi planove, da žuri, ni da želi.

- Za mene je došlo vreme kada se želje nekako same od sebe ostvaruju i to mnogo više u susretu sa ljudima - iskrena je glumica koja kaže da ne prati pomno savremenu domaću kinematografiju, ne ide na premijere i nema za tim više potrebe.

- Kuda ide domaći film danas ne zavisi ni od jednog umetnika, već od onih koji ulažu novac u produkciju. Prestalo je da postoji to vreme kada se Ministarstvo kulture ozbiljno bavilo našom kinematografijom, kada se planiralo i imala se ideja šta se želi i kako se želi za filmove na našem jeziku. Sada je to jedan haos, sa moje tačke gledišta izgleda tako. Opet, mi stariji često preterujemo i ne shvatamo ono što dolazi. Možda je ovo mnogo bolje vreme za film nego što je bilo onomad kad smo mi patili i bili u prilici da ne možemo da izrazimo neka naša dobra osećanja i misli - zaključila je Tanja Bošković.

24sedam/Goran Sivački
 

Jubilarni 50. Filmski festival u Sopotu svečano je otvoren sinoć i trajaće do 10. jula.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug