Svetski i domaći hitovi na ovogodišnjem Bitefu: Već se traži karta više (FOTO)

16.09.2022

12:15

0

Autor: Dejan Ćirić

U glavnom programu biće prikazano devet predstava čiji su autori neki od vodećih svetskih umetnika

Svetski i domaći hitovi na ovogodišnjem Bitefu: Već se traži karta više (FOTO)
Svet bez žena FOTO Igor Koruga 2 - Copyright Svet bez žena Promo/Igor Koruga

Ovogodišnje izdanje Bitefa, pedeset šesto po redu, održaće se u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom „Mi - junaci rada svog“, koji upućuje na tematski fokus festivala.

Bitef će se baviti pitanjem rada u savremenom društvu, radnih prava, tržišta rada posle pandemije, ali i pitanjem rada u samim izvođačkim umetnostima.

Bitef 2022. Promo/BItef
 

U glavnom programu biće prikazano devet predstava čiji su autori neki od vodećih svetskih umetnika poput Kejti Mičel, Aleksandera Zeldina i Jana Martensa.

Najveće interesovanje publike vlada za međunarodni festivalski hit, predstavu „Ljubav“ po tekstu i u režiji Aleksandera Zeldina, a u koprodukciji autorove kompanije iz Londona i pozorišta Odeon iz Pariza.

"Ljubav" Promo/Nurith Wagner-Strauss
 

Radi se o produkciji koja je doživela ogroman uspeh, što je rezultiralo evropskom turnejom, ali i filmom istog naziva u produkciji BBC-ja. Radnja prati sudbine alkoholičara i njegove vremešne majke, mlade porodice sa bebom na putu i imigrantkinje iz Sudana koji su se, svako iz svojih socijalnih razloga, našli zajedno u svratištu za ljude bez doma. Stranci koji su primorani da dele životni prostor pokušavaju da nađu zajednički jezik, u situaciji u kojoj intimnost ne postoji. 

"Ljubav" Promo/Nurith Wagner-Strauss
 

Kritika je u hvalospevima pisala o ovoj Zeldinovoj predstavi. Tako je kritičar vodećeg londonskog lista Tajms napisao: „Komad koji na mikroplanu pršti od života dok prikazuje ljude nalik nama samima, koji pokušavaju da izađu na kraj s manjkom resursa, prostora i vremena. Postoji li nešto dramatičnije od toga?“

Veliko interesovanje vlada i za dve domaće predstave u programu, za koje je karte moguće kupiti samo još za neka od repriznih izvođenja. Radi se o produkcijama „Svet bez žena“ autorki Maje Pelević i Olge Dimitrijević, u koprodukciji Bitefa i Centra za kulturnu dekontaminaciju i „Dr Auslender“ (Made for Germany) Bojana Đorđeva, takođe u koprodukciji Bitefa, ovoga puta sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem.

Svet bez žena Promo/Igor Koruga
 

Oba projekta su deo Bitefovih napora da podrži nezavisnu produkciju u domaćim pozorištima i bave se centralnom temom festivala - položajem radnika i radnim pravima. Dimitrijević i Pelević se fokusiraju na zastupljenost i, uopšteno, položaj žena u savremenom pozorištu, a kao polazište koriste dokumentarnu građu. S druge strane, takođe koristeći dokumentarni materijal, Đorđev istražuje masovno iseljavanje srpskih lekara i drugih zdravstvenih radnika u Nemačku zarad boljih uslova života i rada.

"Dr Auslender" Promo/Siniša Ilić
 

Ulaznice za ovogodišnji Bitef je moguće kupiti putem sajta prodaja.bitef.rs, kao i na blagajni Bitefa i u MTS dvorani.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike