Davor Dujmović: Jugoslovenski Dastin Hofman sam izabrao svoju smrt

31.05.2022

18:30

0

Proslavio se kao kao Perhan u "Domu za vešanje", a igrao je i u drugim filmovima Emira Kusturice: "Otac na službenom putu" i "Podzemlje"

Davor Dujmović: Jugoslovenski Dastin Hofman sam izabrao svoju smrt
Davor Dujmović 1 - Copyright Printscreen/Youtube/dd zeco

Davor Dujmović, jugoslovenski glumac, rođen je u Sarajevu 20. septembra 1969. godine, a preminuo je na današnji dan u Sloveniji u Novom Mestu, 1999.  

Sa nepunih osamnaest godina odigrao je glavnu ulogu u filmu „Dom za vešanje“, nakon kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. Davor i njegova partnerka u filmu Sinolička Trpkova (Azra) proglašeni su tada za najbolji glumački par u bivšoj Jugoslaviji.

Igrao je i u serijama "Složna braća" i "Top lista nadrealista", a tokom njegove glumačke karijere poredili su ga s Dastinom Hofmanom, glumcem prema kojem bi se prilagođavao scenario.

Printscreen/Youtube/dd zeco
 

- Imao sam tu sreću da naučim da glumim pred kamerama, od onog trenutka kad se kamera uključi. Na snimanju "Složne braće", režiser je pokušao da mi objasni neku scenu, ali ga je Nele Karajlić prekinuo i rekao mu da me pusti da "odradim" onako kako ja mislim da treba. I posle tog kadra Nele je plakao od smeha - ispričao je Davor, a sačuvao "Yugopapir".

Njegov glumački talenat slučajno je otkrio Emir Kusturica. Davor je jednom prilikom svratio na sok u obližnji restoran u Sarajevu, baš kad su tu došli Emir Kusturica i njegov asistent Ćiro Mandić. Pozvali su ga na audiciju za film “Otac na službenom putu” i na probnom snimanju se pokazalo da je uloga stvorena za njega.

Posle ovog filma pokušao je da upiše Akademiju, međutim, nije uspeo. Nakon toga je govorio da je bilo glupo ići na Akademiju posle filmova sa Kusturicom i 800 sati pred filmskim kamerama.

Početkom devedesetih godina postao je zavisan od narkotika, nekoliko puta se lečio, ali bezuspešno.

- Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo "ja sam mali pa sam radoznao", ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću - govorio je, svestan svih posledica.

Nažalost, one su bile tragične - 31. maja 1999. godine obesio se u Novom Mestu. Imao je 29 godina.

Davor je govorio za sebe da je muzičar, dok je za njega gluma predstavljala čist rokenrol.

- Kao klinca su me mama i tata upisali u muzičku, a ja sam se odlučio za klavir. Bili smo siromašni, nismo imali instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi, koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao - ispričao je jednom prilikom.

Profimedia
 

Devedesetih godina rat u BiH ga je zatekao u Sarajevu, gde ostaje prvih meseci. Razočaran dešavanjima u Jugoslaviji, odlazi u Beograd, gde snima nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji „Podzemlje“. Nakon završetka rata seli se u Banjaluku.

Svojim velikim učiteljem smatrao je Emira Kusturicu. Međutim, nije mu se dopadala pompa koja je kasnije počela da se stvara oko njegovih filmova.

- Radili smo s ljubavlju. Danas je sve drugačije. Kad neko dobije posao kod Kusturice, najmanje se raduje zbog ljubavi prema tom poslu, više zbog sujete i lečenja kompleksa, novca. Voleo sam vreme kad smo radili filmskim kamerama. Sve je izgledalo prirodnije, što se odražavalo na platnu - govorio je Davor 1996. godine.

Voleo je da sluša "Rolingstonse", Stinga i Boba Marlija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike