Magična računica Feđe Štukana: Jedina fora za glumu

19.04.2022

19:01

0

Fakultet dramskih umetnosti u Sarajevu upisao je tokom rata u BiH, a završio ga je 18 godina kasnije

Magična računica Feđe Štukana: Jedina fora za glumu
Feđa Štukan - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Glumac Feđa Štukan je svoju "prvu ulogu dobio na intenzivnoj nezi psihijatrije" u Sarajevu, kada je zapravo shvatio da je odličan glumac, jer je uspeo da “odglumi” ludilo. To je bila ujedno i životna uloga, jer mu je omogućila direktni izlazak iz ratnog ludila devedesetih godina.

Fakultet dramskih umetnosti u Sarajevu upisao je tokom rata u BiH, a završio ga je 18 godina kasnije. U međuvremenu, njegov život je ličio na pravi holivudski film sa bezbroj zapleta, obrta i naravno neizbežnog hepienda, a sve to je opisao u svojoj knjizi “Blank” koju je nedavno predstavio u Beogradu.

Srpska publika ga najviše pamti po poslednjim ulogama u filmu “Nečista krv” za koju je nagrađen specijalnom nagradom na Filmskim susretima u Nišu, kao i ulogom Bubona u seriji “Klan”.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Uskoro ćemo ga gledati u kriminalističkoj seriji “Kotlina” oskarovca Danisa Tanovića, u kojoj igra glavnu ulogu i to policijskog inspektora.

A kako se zapravo ovaj glumac sprema za ulogu. Kako kaže svaki svoj tekst ponovi 200 puta, a za 24sedam otkrio je kako je došao do ove “magične brojke”.

- Do ove brojke došao sam prostom jednačinom. Kad radite predstavu u teatru, recimo da imate monolog, do premijere imate manje - više 40 proba. Dakle, 40 puta ćete proći tekst na probama, a ako ste pametan glumac, kod kuće ćete ga proći barem tri do četiri puta svaki dan - to je već 160 puta, ali ta uloga još uvek nije gotova. Na premijeri ste onako, na prvoj reprizi možda budete još gori, pa malo krenete napred, ali meni, da bih rekao da znam da igram neki lik, da mi je on poptuno jasan, treba još 30 do 40 igranja u pozorištu, pred publikom. Tako sam i došao do tog broja od 200 ponavljanja - objasnio je Štukan.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako je naveo u početku je stavljao crtice kad pročita tekst.

- Kad čitav papir bude ispunjen tim crticama vidiš da je to tvoja uloga i tvoj tekst. Kad sam radio na „Nečistoj krvi“, ovaj broj sa 200 možemo slobodno da pomnožimo još četiri - pet puta, zato što sam radio na drugom jeziku i zato što je to bio srpski jezik sa albanskim akcentom koji mi je još teže bilo spremiti, nego sam albanski jezik. Tu ulogu sam ponovio sigurno hiljadu puta -  rekao je Štukan.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ovaj glumac ima i jedan zanimljiv savet za mlade kolege na koji način da treniraju svoju “glumačku kondiciju”

- Čovek koji želi da se bavi glumom treba prvo da ide u teretanu. Ko to ne radi ne shvata dobro ovaj posao – rekao je Štukan za Tanjug, dodajući da bilo koji sport “koji prokrvljuje mozak", može pomoći glumcu u boljem pamćenju tekstova.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prema njegovim rečima, "trenutak je presudan u glumi", kao kada skočiš padobranom iz aviona i u padu si potpuno svestan da više ništa ne možeš da promeniš ako ti je pogrešno složen padobran.

- Fora je kad sletiš, nastavljaš da živiš, odmah, tu. Taj trenutak je bitan u glumi, jer ako nisi u trenutku na sceni ili ispred kamere - ne glumiš. Moraš biti sada, ovde - otkrio je “male tajne velikih majstora” Štukan koji je uspeo da uđe u prvu ligu holivudskih glumaca.

Tokom rada sa velikim glumcima shvatio je da "ne postoji nikakva druga fora u glumi osim strašnog rada".

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prema njegovim rečima, problem je što mnogi glumci pogrešno pristupaju kastingu, ne shvataju ga ozbiljno, već kao priliku za slikanje umesto da se ozbiljno spreme.

- Moraš da razbiješ, da uništiš, da imaš gotovu ulogu, da to sve odmah može u film. Posle 200 puta ja sam najspremniji. Niko tebe neće čekati da učiš tekst na setu, to košta - zaključio je glumac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike